Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Τις παλιές, καλές εποχές, οι μικροεπενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν συνήθως οι τελευταίοι αγοραστές σε μια ανοδική αγορά. Οι επαγγελματίες επενδυτές που είχαν αγοράσει νωρίτερα τις μετοχές ήταν εκείνοι που τους τις ξεφόρτωναν με κέρδος.

Αν έλθουμε στη σημερινή εποχή, θα παρατηρήσουμε ότι οι επενδυτές λιανικής ή μικροεπενδυτές εμφανίζονται πολύ πιο αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των μετοχών σε σύγκριση με τους επαγγελματίες  του χρηματοοικονομικού κλάδου σε πολλές χώρες, σύμφωνα με τη Natixis Investment Managers.

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πάρει την ανηφόρα εδώ και καιρό. Όμως, ακόμη δεν μπορούν να συναγωνισθούν τα ακίνητα άλλων πόλεων του κόσμου.

Πόσα τετραγωνικά διαμερίσματος αγοράζει κάποιος με 1 εκατ. δολάρια σε διάφορες πόλεις του κόσμου;

Μόλις 15 τ.μ. στο Μονακό, 21 τ.μ. στο Χονγκ Κονγκ, 31 τ.μ. στο Λονδίνο, 33 τ.μ. στη Νέα Υόρκη και 35 τ.μ. στη Σιγκαπούρη, 37 τ.μ. στη Γενεύη και 41 τ.μ. στο Σίδνεϊ.

Ακολουθούν η Σαγκάη, το Παρίσι και το Λος Άντζελες με 42 τ.μ. και το Πεκίνο με 45 τ.μ., το Τόκιο με 64 τ.μ., το Βερολίνο με 73 τ.μ., και το Μαϊάμι με 77 τ.μ.

Η άρση της ρήτρας διαφυγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε χρόνο στις χώρες να διατυπώσουν απόψεις και να διαμορφώσουν θέσεις με στόχο την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι γραμμές έχουν χαραχθεί και οι χώρες έχουν πάρει θέση στις συζητήσεις που γίνονται και οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε κοινή θέση εντός του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο το αργότερο. 

Άλλωστε, η αναμενόμενη άρση της δημοσιονομικής ρήτρας διαφυγής για το 2023 θα πρέπει να βρει την ευρωζώνη με νέο Σύμφωνο, γιατί διαφορετικά θα ισχύσει το παλιό.

Όταν αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου κ.λπ., οι χώρες που επωφελούνται πρωτίστως είναι εκείνες που τα παράγουν. Ιδίως, αν αποτελούν την κύρια βιομηχανία τους και οι κάτοικοι, επιχειρήσεις τους δεν επιβαρύνονται από τις υψηλές διεθνείς τιμές, επειδή επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό τους. 

Το Blackrock Investment Institute υπολόγισε την επιβάρυνση για τις ΗΠΑ και την ΕΕ διαχρονικά.

Τι βρήκε; 

Το κόστος της κατανάλωσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ εκτιμάται στο 9,1% ενώ των ΗΠΑ ανέρχεται σε 4,4%.

Πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει ένας χρόνος. Η τιμή του πετρελαίου Brent κυμαινόταν χθες γύρω στα 106 δολάρια το βαρέλι. Ακριβώς ένα χρόνο πριν, η τιμή του ήταν λίγο πάνω από τα 63 δολάρια το βαρέλι.

Ποιοι είναι οι μακροοικονομικοί παράγοντες που εξηγούν αυτό το μεγάλο ράλι; Σύμφωνα με τη Numera Analytics, ο σημαντικότερος λόγος (51%) που εξηγεί το 70% της αύξησης της τιμής του Brent είναι η ανοδική ψυχολογία (bullish sentiment) των traders. Ο δεύτερος λόγος είναι η προσφορά πετρελαίου (31%) και ο τρίτος, τα αποθέματα με 11%.

v