Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Τρέχουν για να βγάλουν άκρη και δεν φτάνουν.

Αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις που κάνουν αιτήσεις ηλεκτρονικά για να πάρουν δάνειο Covid και βρίσκονται αντιμέτωπες με τη γραφειοκρατία του Δημοσίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ζητά, εκτός των άλλων, το ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας που δίνει το Πρωτοδικείο, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες.

Οι ίδιοι δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι το πιστοποιητικό. Ίσως συνδέεται με την κήρυξη της εταιρείας σε πτώχευση.

Συμβαίνουν κι αλλού. Στις αρχές του 2022, η Goldman Sachs έριξε λάδι στη φωτιά των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα της ναυαρχίδας τους, το Bitcoin, με μια έκθεση, προβλέποντας ότι πορεύεται προς τις 100 χιλ. δολάρια. Σήμερα, το Βitcoin βρίσκεται λίγο πάνω από τις 20 χιλ. δολάρια. 

Δεν ήταν το μοναδικό λάθος που έκαναν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ. Αρκετές, όπως η JP Morgan, προέβλεπαν ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα βρίσκεται κοντά στο 2% στο τέλος του 2022. Σήμερα, κάπου 6 μήνες αργότερα, η απόδοση είναι πάνω από το 3% και δεν υπάρχουν σημάδια ότι θα πάει προς το 2%. 

Η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα έντοκα γραμμάτια.

Θυμίζουμε ότι ήταν τα μοναδικά χρεόγραφα που δεν κουρεύτηκαν με το PSI το 2012.

Φυσικά, οι σημερινές αποδόσεις των εντόκων δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες της περιόδου 2015-2016. Η απόδοση του 6μηνου εντόκου είχε ανέβει στο 4,5% και όλο το στοκ των εντόκων σε κυκλοφορία, περίπου 15 δισ. ευρώ,  ήταν στην κατοχή των ελληνικών τραπεζών.  

Στις αρχές του μήνα, η απόδοση του 6μηνου εντόκου αναδύθηκε πάνω από το μηδέν μετά από καιρό. Τον περασμένο Απρίλιο, η απόδοση ήταν -0,14%  και τον Ιανουάριο ήταν -0,43%, δηλ. οι αγοραστές πλήρωναν την Ελληνική Δημοκρατία για να τους δανείσει.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί σήμερα κάτω από το επίπεδο του 4%, μετά το υψηλό του 4,7% το προηγούμενο 15νθήμερο. Παρ’ όλα αυτά, η απόδοσή του έχει υπερδιπλασιασθεί από τις αρχές της χρονιάς και αυτό σημαίνει ότι η αποτίμηση των ομολόγων αποφέρει ζημιές στους κατόχους τους.

Οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ περίπου. Σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν κι εκείνα που έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλ. κάπου 18 δισ. από το πρόγραμμα Ηρακλής.

Ο φιλελεύθερος ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας κ. Λίντνερ είχε τη φήμη του «σκληρού» απέναντι στην Ελλάδα, πριν αναλάβει το πόστο στην κυβέρνηση συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών, πράσινων και φιλελευθέρων.

Ο διάδοχος του σημερινού καγκελαρίου Σολτς και του Σόιμπλε παλαιότερα θεωρείτο «γεράκι» σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και δημόσιου χρέους. Ήταν λοιπόν φυσιολογικό να ρωτήσει τους Έλληνες συνομιλητές του τι γίνεται με το χρέος, σε μια περίοδο απότομης και μεγάλης ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων.

Αν κρίνουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Λίντνερ πρέπει να έφυγε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που έλαβε. Όμως, εκείνο που έκανε τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να γελάσει όταν ήλθε η κουβέντα στο χρέος ήταν κάτι άλλο. Πριν από 12 περίπου χρόνια, φέρεται να του είπαν, ήταν το μικρό ποντίκι που είχε βγει μπροστά στην κρίση χρέους και ο ελέφαντας κρυβόταν από πίσω.

v