Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
2

Αυτό ακριβώς κάνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για 34 χώρες με έτος αναφοράς το 2023 καθώς οι μέσοι ετήσιοι μισθοί έχουν εκφρασθεί σε δολάρια χρησιμοποιώντας την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης (PPP).

Απο την κατάταξη προκύπτει ότι οι 8 απο τις πρώτες 10 χώρες με τους υψηλότερους μέσους πραγματικούς μισθούς είναι ευρωπαικές. Η ΗΠΑ και η Αυστραλία συμπληρώνουν την πρώτη 10αδα.

Το Λουξεμβούργο με μέσο πραγματικό μισθό τις 90 χιλ. δολάρια περίπου καταλαμβάνει την πρώτη θέση και ακολουθούν η Ισλανδία με 87,4 χιλ. δολάρια, η Ελβετία με 83,3 χιλ. δολάρια, η ΗΠΑ με 80,1 χιλ. και το Βέλγιο με 73,2 χιλιάδες δολάρια.

0

Δεν είναι ότι δεν περιμένουμε η χρηματιστηριακή αξία των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών να είναι μεγαλύτερη από εκείνη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών, όμως η διαφορά είναι τεράστια.

Δεν είναι τυχαίο ότι η χρηματιστηριακή αξία των 7 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και την κινεζική Tencent, της οποίας η αξία είναι περίπου 580 δισ. δολάρια.

Η Apple έχει τα ηνία με κεφαλαιοποίηση 3,7 τρισ. και ακολουθούν η Nvidia με 3,3 τρισ. και η Microsoft με 3 τρισ., η Amazon με 2,3 τρισ. και η Alphabet (Google) με 2,2 τρισ. δολάρια. Η Meta Platforms (Facebook) έχει 1,73 τρισ., η Tesla 1,09 τρισ., η Berskshire με 1,03 δισ. δολάρια, η Broadcom με 1,02 δισ. δολάρια και η Eli Lilly με 785 δισ. δολάρια.

0

Υπάρχουν νοικοκυριά σε χώρες της ΕΕ που δεν έχουν τα λεφτά για να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος κ.λπ., που θα εξασφάλιζε την ζεστασιά στο σπιτικό τους. 

Το έκανε θέμα το Euronews, επικαλούμενο την έρευνα της Eurostat το 2023, αλλά τα νούμερα δεν μπορούν να διαφέρουν πολύ από το 2024. Σύμφωνα λοιπόν με τη Eurostat, το 11% περίπου του πληθυσμού της ΕΕ δεν μπορούν να θερμάνουν επαρκώς τα σπίτια τους τον χειμώνα. 

Όμως, μερικές χώρες ξεχωρίζουν για τα μεγαλύτερα ποσοστά τους. Την πρώτη θέση καταλαμβάνουν η Ισπανία και η Πορτογαλία με 20,8% και ακολουθούν η Βουλγαρία με 20,7%, η Λιθουανία με 20% και η Ελλάδα με 19,2%. 

0

Κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ συνεισφέρει λεφτά στον κοινοτικό προϋπολογισμό αλλά και εισπράττει. Η καθαρή συνεισφορά (πληρωμές μείον εισπράξεις) έχει σημασία. Αφενός γιατί επηρεάζει την οικονομία κάθε χώρας και αφετέρου γιατί τροφοδοτεί συχνά τα επιχειρήματα όσων ζουν στις χώρες οι οποίες δίνουν περισσότερα λεφτά απ’ όσα παίρνουν και δεν βλέπουν την ΕΕ με καλό μάτι, αγνοώντας άλλα οφέλη

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Φινλανδία και η Ιταλία συνεισφέρουν περισσότερα λεφτά απ’ όσα εισπράττουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο βασικός λόγος είναι το μέγεθος των οικονομιών τους. 

0

Η Γερμανία ήταν η πρωταθλήτρια στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ το 1ο μισό του 2024, με 41 λεπτά η κιλοβατώρα, με την Ιταλία να ακολουθεί με 36,2 λεπτά και την Ιρλανδία τρίτη με 35,5 λεπτά, σύμφωνα με την datapulse. 

Σε σημαντικό βαθμό, οι τιμές λιανικής στη Γερμανία και λιγότερο στην Ιταλία επιβαρύνονται από φόρους και άλλα τέλη ύψους 11,7 και 8,8 λεπτά αντίστοιχα. Η Γερμανία πληρώνει ακριβό αντίτιμο για την πράσινη μετάβαση ενώ εισάγει ακριβό ρεύμα και συνεχίζει να βασίζεται στον άνθρακα με μερίδιο πάνω από 21% στο ενεργειακό μίγμα.  

v