Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η κατακόρυφη άνοδος της μετοχής της NVDIΑ στα 1.064 δολάρια την περασμένη Παρασκευή από 146 δολάρια στις 30 Δεκεμβρίου ανέβασε την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας-συμβόλου της εποχής του ΑΙ στα 2,6 τρισ. δολάρια.

Αν συνεχίσει έτσι, η NVIDIA θα ξεπεράσει την Apple που έχει κεφαλαιοποίηση 2,9 τρισ. δολάρια, ενώ βάζει στο μάτι τη Microsoft που είναι πρώτη σε κεφαλαιοποίηση με 3,2 τρισ. ευρώ. Με τη διαφορά ότι η Microsoft έχει επίσης κατανοήσει τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και έχει επενδύσει στην Open AI (ChatGPT).

Πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου του 2020, ο τότε πρόεδρος Trump είχε δηλώσει ότι το χρηματιστήριο θα καταρρεύσει, αν εφαρμόζονταν οι οικονομικές πολιτικές του Biden.

Σχεδόν τρεισήμισι χρόνια αργότερα, τα στοιχεία δεν δικαιώνουν τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία. Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, όπως ο S&P 500 και ο Dow Jones, κινούνται κοντά σε ιστορικά επίπεδα.

Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης S&P 500 έχει να επιδείξει μια από τις καλύτερες μέσες ετήσιες αποδόσεις με 14,5% στην ιστορία των Αμερικανών προέδρων επί Τραμπ. Η σωρευτική απόδοση όποιου είχε επενδύσει στον δείκτη S&P 500 μέσω του διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ETF) SPDR S&P 500, το οποίο ακολουθεί τον δείκτη, ήταν 67% κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.

Η Ελλάδα έχει μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, σε μια περίοδο 8 ετών από το 2000, σύμφωνα με το World Resources Institute (WRI).

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2014-2022, η Ελλάδα μείωσε την εξάρτηση από τον άνθρακα στο 10% το 2022 από 51% το 2014. Η Βρετανία ακολούθησε την περίοδο 2012-2020 στο 2% από 39%, με τη Δανία να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη την περίοδο 2007-2017 στο 20% από 49%. 

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ακολουθούν το Ισραήλ, η Ρουμανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Χιλή. 

Το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Ελβετία είναι οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου. Το κατά κεφαλή εισόδημα των τριών χωρών ξεπερνά τις 100 χιλ. δολάρια, με του Λουξεμβούργου στις 131 χιλ. και των Ιρλανδίας και Ελβετίας στις 106 χιλ. δολάρια.

Yπάρχουν, πάντως, ενστάσεις για το ιρλανδικό κατά κεφαλή εισόδημα καθώς περιλαμβάνει τα κέρδη αμερικανικών πολυεθνικών με έδρα τη χώρα. Αν αναπροσαρμοστεί γι’ αυτό, το ποσό πέφτει στο μισό περίπου.

Αντιμέτωπες με λουκέτο βρίσκονται δύο τουλάχιστον χονδρεμπορικές εταιρείες στον κλάδο των λιπασμάτων, ενώ αρκετές ακόμη βρίσκονται αντιμέτωπες με ζημιές, μετά το «κανόνι» ύψους 20 εκατ. ευρώ και πλέον, που φέρεται να έριξε μεγάλη εταιρεία του χώρου, εκπρόσωπος μεγάλης, ξένης εμπορικής επιχείρησης, όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου.

Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι 7 με 10 εταιρείες θα πληρώσουν κυρίως το μάρμαρο, αλλά ολόκληρος ο κλάδος θα αισθανθεί τις συνέπειες.

Όπως εξηγούν, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οι εταιρείες του εξωτερικού ζητούσαν να πληρώνονται τοις μετρητοίς για να δίνουν εμπόρευμα στις ελληνικές. Η εταιρεία η οποία φέρεται να έπεσε έξω, δεχόταν μεταχρονολογημένες επιταγές από τους εδώ πελάτες της και εν συνεχεία λάμβανε χρηματοδότηση από τις τράπεζες για μέρος των επιταγών. Με αυτά τα λεφτά πλήρωνε τη μεγάλη ξένη εμπορική εταιρεία της οποίας ήταν εκπρόσωπος για τα επόμενα φορτία λιπασμάτων που έφερνε στην Ελλάδα.

v