Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

H Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα διαδέχθηκε την Κριστίν Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2019, δηλ. λίγους μόλις μήνες αφότου ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών στην Ελλάδα. Όμως, η Βουλγάρα επικεφαλής του ΔΝΤ έχει επίσης διατελέσει αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό και το προσωπικό και Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπιστικής κρίσης την περίοδο 2010-2014. Επομένως, η γνωριμία με τον κ. Σταϊκούρα πάει πιο πίσω καθώς ο ίδιος έχει επίσης διατελέσει υφυπουργός και αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ το διάστημα 2012-2014. 

Πολλοί από εκείνους που συμμετέχουν στις αγορές χρησιμοποιούν την έκφραση ότι η τάδε κεντρική τράπεζα έχει μείνει πίσω από την καμπύλη (των επιτοκίων). Ουσιαστικά, η έκφραση υπονοεί πως η κεντρική τράπεζα «τρέχει» πίσω από τις οικονομικές εξελίξεις. Κοινώς, η νομισματική πολιτική άγεται και φέρεται από τις εξελίξεις αντί να τις καθοδηγεί.

Στην παρούσα φάση, η σημαντικότερη οικονομική εξέλιξη είναι η κατακόρυφη άνοδος του πληθωρισμού. Η Oxford Economics κατέταξε τις κεντρικές τράπεζες ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Η φετινή χρονιά δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καλή για τα χρηματιστήρια των ανεπτυγμένων αγορών. O γερμανικός δείκτης  DAX χάνει 22% της αξίας του από τις αρχές του 2022, ο γαλλικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 18% περίπου, ο βρετανικός FTSE 100 περίπου 8% και οι αμερικανικοί δείκτες από 19% έως 35%. 

Ο ιαπωνικός Nikkei καταγράφει απώλειες 8% περίπου. 

Από την άλλη πλευρά, η εικόνα που προκύπτει από τις αποτιμήσεις. Οι  πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) που προκύπτουν από τις εκτιμήσεις των εταιρικών κερδών το επόμενο 12μηνο είναι σαφώς χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο από το 2003 μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τις ΗΠΑ.

O Ben Bernanke, καθηγητής Οικονομικών και πρώην διοικητής της FED, επιλέχθηκε με δυο ακόμη συναδέλφους του, τον Douglas W. Diamond και τον Philip H. Dybvig, για το φετινό Βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά, για το ερευνητικό τους έργο σχετικά με τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις. 

Ο Bernanke ήταν επικεφαλής της Fed όταν ξέσπασε η μεγάλη κρίση του 2008 και ο άνθρωπος που εισήγαγε την ανορθόδοξη πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Έχοντας μελετήσει εξονυχιστικά την περίοδο του χρηματιστηριακού κραχ του 1929 και των πολιτικών που υιοθετήθηκαν πριν και μετά, ο Bernanke ενήργησε αποφασιστικά, ενίοτε ασκώντας μεγάλη πίεση στους επικεφαλής των αμερικανικών τραπεζών.    

Οι τεχνολογίες με βάση τις οποίες παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν αντικείμενο συζητήσεων στην ΕΕ και στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να περιορίσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα.

Οι τεχνολογίες συνδέονται επίσης με την κλιματική αλλαγή και ό,τι αυτή μπορεί να προκαλέσει στον πλανήτη μας. Αναμφισβήτητα, ο άνθρακας είναι το πιο «βρώμικο» ορυκτό από το οποίο μπορούμε να παράγουμε ρεύμα. Πόσο όμως άνθρακα χρησιμοποιούν οι μεγάλες χώρες και η ΕΕ των 27 κρατών;

v