Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Παραδοσιακά, η αγορά λιπασμάτων συνδέεται με την οικονομική κατάσταση των αγροτών. Οπως παρατηρούν επιχειρηματίες του κλάδου των λιπασμάτων, τις χρονιές που οι αγρότες κάνουν καλές πωλήσεις και εισπράττουν καλά χρήματα αγοράζουν ικανοποιητικές ποσότητες λιπασμάτων για να τονώσουν την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Αυτό παρατηρούν ότι συμβαίνει φέτος με τους ελαιοπαραγωγούς. Η μειωμένη παραγωγή σε χώρες-κλειδιά του εξωτερικού, π.χ. Ισπανία, οδηγεί σε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου σε μια χρονιά που η ελληνική παραγωγή εμφανίζεται αυξημένη.

Υπάρχει η εντύπωση σε κύκλους των Αθηνών ότι η Eurostat δεν θα συμπεριλάβει τελικά τις κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τιτλοποίησης «κόκκινων« δανείων του Ηρακλή στο δημόσιο χρέος.

Μιλάμε για 18 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 9 μονάδες του ΑΕΠ. Αν συμπεριληφθούν, το χρέος προς το ΑΕΠ θα ανέλθει σε 178% περίπου από 169% που εκτιμάται τώρα στα τέλη του 2022. 

Στην Αθήνα υπήρχε πάντοτε η υποψία-ελπίδα ότι ο επικεφαλής της Eurostat θα κάνει πίσω, επειδή είναι Ιταλός και επομένως δεν θα ήθελε να επιβαρύνει επίσης το δημόσιο χρέος της χώρας. Η εντύπωση ενισχύθηκε από την επισημοποίηση των στοιχείων για το χρέος του 2021.

Διχασμένες ήταν οι απόψεις των συμμετεχόντων στο ετήσιο συνέδριο των μελών του IIF όσον αφορά την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες. Οι μισοί εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα βασικά επιτόκια με τον ίδιο βηματισμό και οι άλλοι μισοί ότι θα σταματήσουν μετά από λίγο καιρό καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Αν όμως συμφωνούν όλοι σ' ένα πράγμα, αυτό είναι πως η ρευστότητα θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και μάλιστα αισθητά μέχρι το τέλος του 2022. Τα σημάδια είναι ήδη αισθητά στις αγορές συναλλάγματος και στις αγορές ομολόγων. H έλλειψη δολαρίων έχει οδηγήσει σε διεύρυνση των basis στις ανταλλαγές νομισμάτων (cross currency swaps) για ένα μήνα, δηλ. το έξτρα κόστος για αντιστάθμιση κινδύνου που προστίθεται στην επιτοκιακή διαφορά για εκείνον που δανείζεται σε δολάρια, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται σε ανοδικά επίπεδα.

Κάθε χρηματιστηριακή αγορά έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η πορεία και κυρίως οι προοπτικές των εθνικών οικονομιών και κατ’ επέκταση οι προσδοκίες για τα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων δίνουν τον τόνο. Όμως, οι αγορές είναι πιο συνδεδεμένες μεταξύ τους από ποτέ και η Γουόλ Στριτ συνεχίζει να δίνει την τάση.

Μερικοί, όπως στην BCA Research, βλέπουν μια αναλογία μεταξύ της σημερινής κατάστασης και του 1982, όταν τελείωσε η μεγάλη πτωτική αγορά των μετοχών στις ΗΠΑ. Τότε, οι τιμές έφτασαν στο ναδίρ περίπου ένα χρόνο μετά την υποχώρηση των πολλαπλασιαστών κερδών (P/E) στο χαμηλότερο επίπεδο.  Με άλλα λόγια, το χρηματιστηριακό ξεπούλημα «τροφοδοτήθηκε» από τη βουτιά των P/E ενώ η ανάκαμψη ξεκίνησε περίπου ένα χρόνο αργότερα, όταν τα κέρδη έπιασαν πάτο. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες αγοραστικές ευκαιρίες στην ιστορία.

Αυτά που συμβαίνουν στη Βρετανία, με τις παραιτήσεις πρωθυπουργών, υπουργών, είναι ασυνήθιστα  για την κοινοβουλευτική παράδοση της συγκεκριμένης χώρας.

Να καλείς τον υπουργό Οικονομικών σου από την Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, στο Λονδίνο για να του ανακοινώσεις την απόλυσή του όπως έκανε η παραιτηθείσα πρωθυπουργός Λιζ Τρας, θυμίζει ολίγον από τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα.

Η μεγάλη διαφορά με χώρες όπως η δική μας είναι ότι οι θεσμοί έχουν βαθιές ρίζες και λειτουργούν στη Βρετανία και σ’ άλλες Δυτικές χώρες. Οι υπηρεσιακές κυβερνήσεις συνεχίζουν κανονικά και η κρατική γραφειοκρατία δεν κατεβάζει τα μολύβια όπως γίνεται εδώ.

v