Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Οι μετοχές των 7 μεγαλύτερων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, των περιβόητων Magnificent Seven, έχουν οδηγήσει τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 από ρεκόρ σε ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Όμως, έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσα βγάζει ο τυπικός εργαζόμενος σ’ αυτές.

Θυμίζουμε ότι ο εθνικός διάμεσος μισθός στις ΗΠΑ ήταν 60 χιλ. δολάρια το 2023. Διάμεσος είναι ο αριθμός που βρίσκεται στη μέσω ώστε το 50% των αριθμών από πάνω του και το 50% των αριθμών από κάτω του.

Σύμφωνα λοιπόν με την MyLogIQ που έχει συλλέξει στοιχεία από την WSJ και την Microsoft, η Meta (Facebook) πληρώνει καλύτερα από όλες με τον διάμεσο μισθό στις 379 χιλ. δολάρια πέρυσι έναντι 316 χιλ. της Google και 267 χιλ. της NVIDIA που είναι το ανερχόμενο αστέρι χάρη στην επικέντρωσή της στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Η Γαλλία ήταν η χώρα που επισκέφθηκαν οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες πέρυσι, πάνω από 100 εκατ. , και αναμένεται να παραμείνει στη 1η θέση το 2024 καθώς φιλοξενεί σε λίγες εβδομάδες τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Την 2η θέση καταλαμβάνει η Ισπανία με 85 εκατ. άτομα πέρυσι και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 67 εκατ. τουρίστες. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ιταλία με 57 εκατ. και η Τουρκία με 55 εκατ. άτομα. Στην 6η θέση βρίσκεται το Μεξικό με 42 εκατ. και ακολουθούν η Βρετανία με 37 εκατ., η Κίνα με 36 εκατ. και η Γερμανία με 35 εκατ. τουρίστες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO).

Τα Ποσειδώνια είναι η μεγαλύτερη έκθεση για τη ναυτιλία παγκοσμίως και γίνεται κάθε δύο χρόνια στη χώρα μας, αρχής γενομένης από τη δεκαετία του 1960.

Είναι λογικό από τη στιγμή που οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, με άνω του 20% στην παγκόσμια ναυτιλία. Η τελευταία διακινεί το 80% του παγκόσμιου εμπορίου, όπως είπε ο εφοπλιστής κ. Προκοπίου, μιλώντας σε εκδήλωση της Capital Link στο πλαίσιο των «Ποσειδωνίων 2024».

Γι’ αυτό τον λόγο εκατοντάδες ξένες εταιρείες που προμηθεύουν τις ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες και χιλιάδες στελέχη τους βρίσκονται στην Ελλάδα για τα Ποσειδώνια.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, καθώς ο κόσμος καλείται να ψηφίσει την Κυριακή τα κόμματα και τους υποψηφίους που θα τον εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι λογικό ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, οι υποψήφιοι και τα στελέχη των κομμάτων να «τρέχουν» καθώς πλησιάζει η ημερομηνία.

Ομως, τα Ποσειδώνια είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια εκδήλωση για τη ναυτιλία και γίνεται κάθε δύο χρόνια στη χώρα μας, καθώς η ναυτιλία είναι ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η Ελλάδα είναι leader παγκοσμίως.

Τον τελικό του φετινού Champions League μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπορούσια Ντόρμουντ στο Γουέμπλεϊ είδαν εκατοντάδες εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Κατά μέσο όρο 400 εκατ. άτομα τον παρακολουθούν. Τον περσινό τελικό ανάμεσα σε Μάντσεστερ Σίτι και Ιντερ είδαν περίπου 450 εκατ. άτομα παγκοσμίως.

Για την ακρίβεια, ο τελικός θεωρείται το γεγονός με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον πλανήτη. Η τηλεθέαση του αμερικανικού Super Bowl ήταν περίπου 185 εκατ. άτομα πέρυσι, εκ των οποίων 65 εκατ. εκτός των ΗΠΑ.

v