Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η μπράντα (brand) μιας τράπεζας παίζει σημαντικό ρόλο σε μια βιομηχανία που βασίζει την ύπαρξή της στην εμπιστοσύνη του κοινού.

Κάθε χρόνο, η εταιρεία συμβούλων Brand Finance δημοσιεύει μια λίστα με τις τράπεζες που έχουν την καλύτερη φήμη στον κόσμο. Η μπράντα ορίζεται ως «η αξία του εμπορικού σήματος και το σχετιζόμενο μάρκετινγκ IP εντός της μπίζνας του branding» και αποτιμάται.

Σύμφωνα λοιπόν με το Banking 500 της Brand Finance, οι 10 τράπεζες με την υψηλότερη φήμη για το 2023 είναι οι εξής:

Οι κινεζικές ICBC, China Construction Bank, Agricultural Bank of China και Bank of China καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια επαναλαμβάνεται από το 2019.

Το κατά κεφαλή εισόδημα, δηλ. το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) που αναλογεί σε κάθε κάτοικο της Ελλάδας, χρησιμοποιείται για την κατάταξη των χωρών ανάλογα με τον πλούτο τους. Δεν είναι ο τέλειος δείκτης, όμως είναι ευρέως αποδεκτός.

Με βάση λοιπόν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το 2023, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 51η θεση ανάμεσα σε 190 χώρες με κατά κεφαλή εισόδημα 21.372 δολάρια.

Η Κύπρος βρίσκεται αρκετά ψηλότερα στην κατάταξη και συγκεκριμένα στην 39η θέση, με 30.240 δολάρια.

Από τις Βαλκανικές χώρες, η Ρουμανία είναι στην 64η θέση με 16.228 δολάρια, δηλ. μας πλησιάζει γοργά, η Βουλγαρία στην 71η θέση με 13.221 δολάρια και η Τουρκία στην 78η θέση με 10.864 δολάρια.

«Αναβάθμιση μέσω ΕΚΤ», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος. Κι αυτό γιατί ο οίκος Scope θα γίνει ο πρώτος ευρωπαϊκός που θα λάβει την έγκριση της ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στέλεχος της τελευταίας.

Η Scope έχει αιτηθεί να συμπεριληφθεί στους οίκους αξιολόγησης που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ εδώ και αρκετούς μήνες και το προηγούμενο διάστημα πέρασε τα απαιτούμενα τεστ. Η Scope είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα με BB+ και «θετικές προοπτικές», δηλ. την έχει έτοιμη για την επενδυτική βαθμίδα.

Η μείωση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται ότι συνεχίστηκε τον Μάρτιο, καθώς πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να αποπληρώσουν δάνεια που έφεραν κυμαινόμενο επιτόκιο, μετά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τον ίδιο δρόμο αλλά σε μικρότερη έκταση ακολούθησαν επίσης νοικοκυριά που εξυπηρετούν στεγαστικά δάνεια. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα λεγόμενα τραπεζιτών.

Σημειώνεται ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 4,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, μετά την εποχική αύξηση του Δεκεμβρίου κατά 5 δισ. ευρώ περίπου. Η ίδια τάση συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο, με τις επιχειρήσεις να μειώνουν τις καταθέσεις τους κατά 1,25 δισ. ευρώ επιπλέον και τα νοικοκυριά κατά 220 εκατ. ευρώ, δηλ. 1,5 δισ. ευρώ περίπου συνολικά.

Ως γνωστόν, το ΤΧΣ κατέχει το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.

Στις αρχές της χρονιάς το ΤΧΣ δημοσιοποίησε τη στρατηγική αποεπένδυσής του από τις τράπεζες, που υποτίθεται θα λάβει χώρα πριν από το τέλος του 2025.

Η Eurobank έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να επαναγοράσει τις μετοχές της που κατέχει το ΤΧΣ, ενώ το ίδιο θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει η Alpha Βank.  

Ήδη η Eurobank έχει επικοινωνήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσό που προοριζόταν για το μέρισμα της χρήσης του 2022 για την επαναγορά ιδίων μετοχών. Το ποσό του μερίσματος υπολογίζεται λίγο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και βγάζει μια τιμή ανά μετοχή που προσεγγίζει τα 2 ευρώ ανά μετοχή (αν χρησιμοποιηθεί όλο) για τις μετοχές του ΤΧΣ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας.

v