Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Πλήρης ημερών, στην ηλικία των 95 ετών, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή ο Χάρι Μάρκοβιτς (Harry Markowitz). Ο κάτοχος του νομπέλ στα οικονομικά, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη χρηματοοικονομική (finance) με τη Σύγχρονη Θεωρία Χαρτοφυλακίου (Modern Portfolio Theory).

Ο γεννηθείς το 1927 από Εβραίους γονείς, Χάρι Μάρκοβιτς, ξεκίνησε τις σπουδές του, δείχνοντας ενδιαφέρον για τη φυσική και τη φιλοσοφία. Ομως, αργότερα στράφηκε στα οικονομικά, ενσωματώνοντας τα μαθηματικά.

Ο Μάρκοβιτς δεν ήταν ικανοποιημένος με το μοντέλο της τωρινής αξίας για την επιλογή μετοχών που χρησιμοποιείτο στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και τη δεκαετία του 1950, γιατί δεν λάμβανε υπόψη το ρίσκο. Αυτό ακριβώς τον οδήγησε στη διατύπωση μιας νέα θεωρίας για τη διαχείριση χαρτοφυλακίων που χρησιμοποιούν τα διάφορα μοντέλα μέχρι σήμερα. Το επιστημονικό άρθρο που δημοσίευσε στην Journal of Finance γι’ αυτό το θέμα το 1952 έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει ως πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ομάδα που προετοιμάζει τα Eurogroup ή Ευρωομάδα ή Euro Working Group (EwG) o Μιχάλης Αργυρού, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και υπό τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη όπως μαθαίνουμε.

Είναι λογικό, αφενός, γιατί γνωρίζει τα θέματα, τον ξέρουν στην ΕΕ και θεωρείται άτομο χαμηλών τόνων και αποτελεσματικός και αφετέρου, γιατί έχει μια πολύ καλή σχέση με τον κ. Χατζηδάκη από παλιά. Για την ακρίβεια, ο νέος ΥΠΟΙΚ ήταν εκείνος που ως υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος της ΝΔ μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία το 2016, είχε ζητήσει από τον κ. Αργυρού, ο οποίος δεν ήταν κομματικά ενταγμένος στη ΝΔ, να βοηθήσει όπως ανέφεραν οι γνωρίζοντες.

Τα στερεότυπα συχνά εξαπατούν. Πόσοι από εμάς δεν έχουν ταυτίσει τον Μεξικανό με το σομπρέρο και τη μεσημεριανή σιέστα; Κι όμως, το Μεξικό είναι η χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις περισσότερες ώρες ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Δουλεύουν 2.128 ώρες ετησίως κατά μέσο όρο, καθώς ο κόσμος εργάζεται 6 μέρες την εβδομάδα επί 8 ώρες την ημέρα.

Η δεύτερη χώρα στη σχετική κατάταξη με τις περισσότερες ώρες εργασίας είναι η Κόστα Ρίκα με 2.073 ώρες και ακολουθούν η Κολομβία με 1.964 ώρες κατά μέσο όρο ετησίως, η Χιλή με 1.916 ώρες και η Νότια Κορέα με 1.910 ώρες.

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις, η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση από την επόμενη εβδομάδα.

Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κάτω απο 3,6% την Παρασκευή και τη διαφορά επιτοκίου από τη Γερμανία να διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης -1 μονάδα ίση με 100 μονάδες βάσης-, η αγορά δείχνει να προεξοφλεί ακόμη περισσότερο την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος ξένος οίκος αξιολόγησης θα αναβαθμίσει πρώτος την Ελλάδα.

Είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει εντός ολίγων μηνών και γι’ αυτό αξίζει μνείας. Αναφερόμαστε στο φαινόμενο να ανακοινώνει η Ελληνική Δημοκρατία χθες την επανέκδοση ομολόγου λήξεως 2042, δηλ. λήξεως κάπου 20 χρόνων, και να ανεβαίνει η τιμή του ομολόγου αντί να πέσει όπως συνηθίζεται.

Το γεγονός ότι η έκδοση είναι μικρή, ύψους 200 εκατ. ευρώ, παίζει προφανώς κάποιο λόγο. Το ίδιο κι η αίσθηση στην αγορά ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν θα τολμούσε να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, αν δεν ήταν σίγουρος ότι η επανέκδοση θα απορροφηθεί. Επίσης, η εμπιστοσύνη στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. 

v