Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η Ελλάδα είναι μία από τις 20 χώρες που αναμένονται να καταγράψουν τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στον κόσμο την περίοδο 2020-2050, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η γειτονική μας Βουλγαρία αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 22,5%, κερδίζοντας τον τίτλο της πρωταθλήτριας, με τη Λιθουανία και τη Λετονία να ακολουθούν με κάμψη 22,1% και 21,6% αντίστοιχα.

Η Ουκρανία με 19,5% και η Σερβία με 18,9% συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Ακολουθούν η Βοσνία με 18,2%, η Κροατία με 18%, η Μολδαβία με 16,7%, η Ιαπωνία με 16,3% και η Αλβανία με 15,8%.

Είδαν στα ελληνικά διαμερίσματα μια χρυσή ευκαιρία και έσπευσαν να την εκμεταλλευθούν, μέσα στην καταχνιά της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. 

Αναφερόμαστε στους Ισραηλινοί επενδυτές, οι οποίοι έσπευσαν να αγοράσουν διαμερίσματα σε τιμή ευκαιρίας την περίοδο 2013-16, π.χ. προς 25-30 χιλ. ευρώ το ένα, κυρίως για βραχυχρόνιες μισθώσεις (Αirbnb) και διαβλέποντας σωστά ότι η αξία τους θα ανέβαινε κατακόρυφα μερικά χρόνια αργότερα.

Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως είχαν δίκιο. Αν πιστέψουμε κτηματομεσίτες, κάποιοι από αυτούς τους επενδυτές έχουν επιστρέψει, δείχνοντας ενδιαφέρον για οικόπεδα στη Βορειοανατολική, κυρίως Ανατολική, Αττική που οι τιμές είναι ακόμη «χτυπημένες». Αν έπαιρνες ένα διαβήτη και τράβαγες έναν κύκλο με ακτίνα 100 χιλ. γύρω από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, θα εντόπιζες τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν, τόνισε ένας εξ αυτών.

Για πάνω από πέντε δεκαετίες, δάνεια και συμβόλαια αξίας τρισ. σε δολάρια, ευρώ, στερλίνα, γεν κ.λπ. βασίζονταν στο επιτόκιο LIBOR (London Interbank Offer Rate). Το LIBOR ήταν ο κοινός όρος που χρησιμοποιείτο για επιτόκια διαφορετικών χρονικών περιόδων και για κύρια νομίσματα, π.χ. δολάρια, ευρώ, γεν, ελβετικό φράγκο, στερλίνα κ.λπ.

Ομως, η αξιοπιστία του LIBOR επλήγη θανάσιμα το 2012, όταν η Barclays, μία από τις 12 τράπεζες που συμμετείχαν στον προσδιορισμό του σε καθημερινή βάση, έγινε η πρώτη που τιμωρήθηκε για χειραγώγηση. Ακολούθησαν κι οι άλλες, με τα συνολικά πρόστιμα να φθάνουν τα 10 δισ. δολάρια.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε σημαντικά σε 1,8% σε ετήσια βάση στην Ελλάδα τον Ιούνιο παρά την αύξηση του δείκτη τιμών των τροφίμων κατά 12,2% και 5,5% του μέσου εναρμονισμένου στην ευρωζώνη. 

Αυτά τα νούμερα μπορεί να μη μας ικανοποιούν. Αν όμως τα συγκρίνουμε με κάποιες άλλες χώρες, το σκηνικό αλλάζει ριζικά.

Μια από αυτές παραδοσιακά είναι η Ζιμπάμπουε, με ετήσιο πληθωρισμό 175,8% τον Ιούνιο. Ακόμη υψηλότερος είναι ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα, με ετήσιο πληθωρισμό 429,20% τον Μάιο. Δεν βρήκαμε στοιχεία για τον Ιούνιο. 

Κάθε χρόνο το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Διαχείριση της Ανάπτυξης (IMD) δημοσιεύει την έκθεση με την Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας. Η κατάταξη λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, την αποδοτικότητα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τις υποδομές.

Τις 5 πρώτες θέσεις για το 2023 κατέλαβαν η Δανία, η Ιρλανδία -η οποία σκαρφάλωσε 11 θέσεις λόγω κυρίως των οικονομικών της επιδόσεων-, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και η Ολλανδία.

Η Ελλάδα κατετάγη στην 49η θέση το 2023, ανάμεσα σε 64 χώρες. Η Βενεζουέλα, η Αργεντινή και η Μογγολία κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις.

v