One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το χρήμα μπορεί να μην κερδίζει πάντοτε εκλογές, όμως βοηθά. Τόσο στις ΗΠΑ όσο κι αλλού, π.χ. Ευρώπη.

Επειδή οι αμερικανικές εκλογές, δηλ. για την προεδρία, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, είναι στο επίκεντρο, θα αναφερθούμε σ’ αυτές.

Σύμφωνα με τη οργάνωση Open Secrets, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που παρακολουθεί τη ροή του πολιτικού χρήματος, οι εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ θα είναι οι ακριβότερες στην ιστορία καθώς εκτιμά ότι θα ξοδευτούν συνολικά 15,9 δισ. δολάρια, έναντι 15,1 δισ. στις εκλογές του 2020.

Η φιλανθρωπία είναι λέξη ελληνική. Όμως, οι περισσότεροι ενήλικες κάτοικοι της Ελλάδας δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο να δώσουν χρήματα για φιλανθρωπίες σύμφωνα με μελέτη του οργανισμού Charities Aid Foundation.

Η τελευταία βασίσθηκε σε Gallup του 2023 στο οποίο έλαβαν μέρος πάνω από 145 χιλ. άτομα από 142 χώρες. Σε γενικές γραμμές, οι χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε σύγκριση με την Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

Για να είμαστε δίκαιοι, η έκθεση καταγράφει ότι η Ελλάδα κατέγραψε πέρυσι την μεγαλύτερη αύξηση συμμετοχής σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ δεν αναφέρει τους λόγους για την χαμηλή συμμετοχή.

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ακούει κάποιος έναν σημαντικό άνθρωπο να απαντάει σε ερωτήσεις και δεν πιστεύει στα αυτιά του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφερόμαστε στον Ελληνοαμερικανό James Dimon, διευθύνοντα σύμβουλο της  JPMorgan Chase. Τον άνθρωπο που τόσο η Κάμαλα Χάρις όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελαν να είναι υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνησή τους.  

Στο τέλος μιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η JPMorgan πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, με προσκεκλημένους αξιωματούχους από πολλές χώρες, ο Dimon ρωτήθηκε για τις αμερικανικές εκλογές και τι περιμένει, όπως πληροφορούμαστε.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από απλούς ανθρώπους, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις για διαφορετικά πράγματα.

Πόσο όμως προετοιμασμένη είναι κάθε χώρα για την ΑΙ; Το ΔΝΤ μάς δίνει μια εικόνα καθώς έχει κατασκευάσει τον δείκτη  ετοιμότητας ΑΙ (preparedness) για πολλές χώρες.

Από αυτόν προκύπτει ότι το υψηλότερο σκορ καταγράφει η Σιγκαπούρη με 0,80, η Δανία με 0,78, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία με 0,77, η Εσθονία, η Φινλανδία και η Ελβετία με 0,76, και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ν. Ζηλανδία, η Γερμανία  και η Σουηδία με 0,75.

Η γείτονα δεν φείδεται να δαπανά δισ. ευρώ ή/και δολάρια εδώ και χρόνια είτε απευθείας, είτε μέσω ελεγχόμενων φορέων όπως οι τουρκικές αερογραμμές (Turkish Airlines) για να προάγει τα συμφέροντά της.

Οι διαφημίσεις στο BBC ή στο CNN ή σ’ άλλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ή την Ευρωλίγκα είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η γείτονα δαπανά επίσης πολλά λεφτά για μάρκετινγκ, χρηματοδοτώντας ισλαμικά σχολεία σε μουσουλμανικές χώρες και έδρες τουρκικών σπουδών σε Δυτικά πανεπιστήμια.

Όλα αυτά κοστίζουν πολλά λεφτά και έχουν στόχο να βελτιώσουν την μπράντα της χώρας.

v