Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Πάνω από το 50% των αμερικανικών  unicorns (μονόκερων), δηλ. των startups με αξία η οποία υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια, έχουν ιδρυτές μετανάστες σύμφωνα με το National Foundation for American Policy (NFAP).

Για την ακρίβεια, 382 μετανάστες είναι ιδρυτές 319 από τις 582 startups με έδρα τις ΗΠΑ μέχρι και το Μάιο του 2022. 

Η χώρα με τους περισσότερους ιδρυτές/συνιδρυτές αμερικανικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι η Ινδία με 66 και ακολουθούν το Ισραήλ με 54, η Βρετανία με 27, ο Καναδάς με 22 και η Κίνα με 21.  Ακολουθούν η Γαλλία με 18, η Γερμανία με 15, η Ρωσία με 11, η Ουκρανία με 10, το Ιράν με 8 και η Αυστραλία με 7.

Η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε στο υψηλότερο σημέιο των τελευταίων 12 ετών τον Ιούλιο σύμφωνα με τον δείκτη τιμών ρυζιού του Food and Agriculture (FAO) του ΟΗΕ.

Ο δείκτης ανέβηκε 2,8% στις 129,7 μονάδες που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο απο τον Σεπτέμβριο του 2011 και είναι πάνω 19,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.

Χθες, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων αναφοράς στο άσπρο ρύζι Thai της Ταϋλάνδης αυξήθηκε 5%, σκαρφαλώνοντας στα 648 δολάρια ο τόνος, σηματοδοτώντας το υψηλότερο επίπεδο απο το 2008.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν μεν ανέβει αλλά δεν φτάνουν ακόμη τις αποδόσεις των επενδύσεων σε καλούς γραφειακούς χώρους.

Αυτό διαπιστώνει κάποιος, ρίχνοντας μια ματιά σε σχετική έκθεση  της BNP Paribas για τους καλύτερους γραφειακούς χώρους σε ευρωπαϊκές πόλεις. 

Τι αποδόσεις συναντά κανείς στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2023;  Την μεγαλύτερη απόδοση προσφέρει το Βουκουρέστι με 7,5% και ακολουθούν η Βουδαπέστη με 6,5% η Ρίγα με 6,25%.

Αμέσως από κάτω βρίσκεται η Αθήνα, το Ταλιν και το Βίλνιους με 6%. Απόδοση 5,75%  βρίσκει κάποιος στη Γλασκώβη, το Εδιμβούργο, το Μάντσεστερ και το Μπέρμπινγκχαμ και 5,7% στη Πράγα. 

Ο λαός λέει όπου φτωχός κι η μοίρα του. Αν το παραφράζαμε για τις χώρες οι οποίες δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα θα έπρεπε να πούμε όπου μη επενδυτική βαθμίδα και γραφειοκρατία.

Σε τι αναφερόμαστε; Κάθε φορά που μια χώρα, όπως η Ελλάδα μέχρι σήμερα, βγαίνει στις αγορές για να δανεισθεί μέσω έκδοσης ομολόγων θα πρέπει να ακολουθήσει μια τελετουργία ή καλύτερα γραφειοκρατική διαδικασία.

Για μια ώρα και πλέον, οι δικηγόροι του ξένου επενδυτικού οίκου που είναι επικεφαλής των τραπεζών (lead manager) οι οποίες θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα υποβάλλουν ερωτήσεις στον υπεύθυνο αξιωματούχο για ότι μπορεί κανείς να φαντασθεί. Ερωτούν ακόμη και για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία θα τελειώσει στη σημερινή μορφή της όταν η χώρα λάβει την επενδυτική βαθμίδα από δυο τουλάχιστον οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στις 4 Αυγούστου αναμένεται η έκθεση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope για την πιστοληπτική διαβάθμιση της Ελλάδας και δεν είναι μυστικό ότι πολλοί, απο την κυβέρνηση μέχρι τις τράπεζες, ποντάρουν στο καλό σενάριο. Στην αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα. Σήμερα, η Scope έχει την Ελλάδα στο "ΒΒ+" με θετικές προοπτικές, δηλ. στον προθάλαμο της αναβάθμισης.

Όμως, η ΕΚΤ δεν έχει συμπεριλάβει ακόμη τη Scope στους οίκους των οποίων η αξιολόγηση μετράει. Τι θα συμβεί αν η Scope αναβαθμίσει την Ελλάδα, χωρίς η ίδια να έχει αναβαθμισθεί από την ΕΚΤ: «Θα είναι μισή νίκη αλλά σημαντική», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος.

v