Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Στον τομέα των άνεργων νέων, η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Η ανεργία των νέων ηλικίας έως 24 ετών είναι αρκετά υψηλότερη από το γενικό επίπεδο ανεργίας. Τουλάχιστον δεν κατέχει πλέον τα πρωτεία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, αν και αυτό δεν σηματοδοτεί επιτυχία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του 2ου τριμήνου του 2023, η Ελλάδα  βρίσκεται στην 4η θέση της κατάταξης ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και την Κίνα με 23,6%.

Τα πρωτεία κατέχει η Ισπανία με 27,4%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Κόστα Ρίκα με 27,1% και η Σουηδία με 24,9%. 

Το ντεμπούτο του ChatGPT τον περασμένο Νοέμβριο, του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που έγινε παγκοσμίως γνωστό, τάραξε τα νερά. 'Ολες σχεδόν οι σοβαρές εταιρείες στο εξωτερικό προσπαθούν να ενσωματώσουν το AI στις υπηρεσίες τους και το διαφημίζουν γιατί βλέπουν να έχει θετικό αντίκτυπο στις μετοχές τους.

'Ομως, τα μοντέλα ΑΙ, όπως το ChatGPT, για να λειτουργήσουν χρειάζονται μικροεπεξεργαστές (chips) και επομένως οι εταιρείες που τα παράγουν θα επωφεληθούν τα μέγιστα.

Αν υπάρχει μια εταιρεία στον κλάδο που έχει ξεχωρίσει, αυτή είναι η NVIDIA. Η τελευταία είναι γνωστή σε όλους μας για τις κάρτες γραφικών της πριν από το ΑΙ.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί σε ποιες χώρες ανήκουν οι 50 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του πλανήτη με κριτήριο την κεφαλαιοποίησή τους (αριθμός μετοχών επί τιμή μετοχής);   

Με βάση λοιπόν τις τιμές κλεισίματος της 16ης Αυγούστου, το 62% ήταν αμερικανικές και από 6% ήταν γαλλικές, ελβετικές και κινεζικές (Alibaba και Tencent). Το 4% ήταν βρετανικές και από 2% ήταν ταϊβανέζικες, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.

Η Νο 1 εταιρεία στον κόσμο ήταν η Apple με κεφαλαιοποίηση 2,8 τρισ. δολάρια και την ακολουθούσε η Microsoft με 2,4 τρισ. και η σαουδαραβική Αramco με 2,2 τρισ. δολάρια. Την πεντάδα συμπλήρωναν η Alphabet (Google) με 1,6 τρισ.  και η Amazon με 1,4 τρισ. δολάρια.         

Σύμφωνα με τη θεωρία της προοπτικής (Prospect Theory του 1979), οι ζημιές έχουν μεγαλύτερη ψυχολογική επίπτωση στους επενδυτές σε σύγκριση με τα ισόποσα κέρδη. Με άλλα λόγια, η απογοήτευση από  ζημιές ύψους 100.000 δολαρίων ή ευρώ είναι μεγαλύτερη από την ικανοποίηση που παίρνει κάποιος όταν κερδίζει το ίδιο ποσό.

Αυτό εξηγεί γιατί οι επενδυτές δεν ακολουθούν τόσο τη συμβουλή να αγοράζουν μετοχές όταν οι αγορές πέφτουν. Η αβεβαιότητα που αισθάνονται δεν τους αφήνει συνήθως να κάνουν πράξη την ανωτέρω συμβουλή, σύμφωνα με έρευνα της Howard Capital Management.

Οι νέες καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων έφεραν στο προσκήνιο την αγορά νέων, σύγχρονων αεροσκαφών πυρόσβεσης από την χώρα μας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα νέα αεροσκάφη DCH-515. Ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα είναι απο τις πρώτες χώρες που θα τα προμηθευθεί οταν ξεκινήσει η παραγωγή τους.

Το πρόβλημα είναι ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν παράγονται ακόμη ενώ έχει σταματήσει επίσης η παραγωγή των παλαιότερων μοντέλων, μερικά από τα οποία διαθέτει η Ελλάδα.

v