Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Τι θα είχε συμβεί αν δεν αγόραζε κάποιος iPhone αλλά εξοικονομούσε τα λεφτά για να αγοράσει μια μετοχή της Apple, τη μέρα που πρωτοβγήκε στην αγορά κάθε νέο μοντέλο από το 2007 μέχρι σήμερα;

Την απάντηση δίνει μια μελέτη της Perfectrec.

Αν λοιπόν κάποιος αγόραζε μια μετοχή της εταιρείας αντί του iPhone το 2007, έναντι 499 δολαρίων, θα είχε 34.819 δολάρια στις 9 Σεπτεμβρίου. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Αν δεν είχε αγοράσει το iPhone 3G το 2008 έναντι 599 δολαρίων αλλά τη μετοχή, θα είχε 19.540 δολάρια. Αν είχε κάνει το ίδιο για το 3GS το 2009, θα είχε 25.125 δολάρια.

Κατά την παρουσίαση στη Βουλή των μέτρων ενίσχυσης των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων μέτρων που υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση είχε γίνει αναφορά σ’ ένα κονδύλι 55 εκατ. ευρώ.

Το ποσό πρόκειται να δοθεί σε 9.500 συνταξιούχους του στενού δημόσιου τομέα ΓΛΚ φέτος, όπως τονίσθηκε, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Με δεδομένο ότι το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο, κάπου 6.000 ευρώ έκαστος, ψάξαμε να βρούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Μάθαμε λοιπόν ότι υπάρχει μια ειδική κατηγορία συνταξιούχων στους οποίους συμπεριλαμβάνονται θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, ένστολοι που έπαθαν ζημιά σε ώρα υπηρεσίας κ.λπ. Αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη ίση με το 70% του μισθού σήμερα. Το 2017, η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών στις ένοπλες δυνάμεις, χωρίς όμως να αναπροσαρμόσει αναλογικά τις συντάξεις των ανωτέρω.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια μπορεί να μην είναι μεγάλα, με δεδομένους τους περιορισμούς που θέτει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το υψηλό δημόσιο χρέος, όμως η Ελλάδα δαπανά πολλά λεφτά για την Εθνική Άμυνα. 

Αυτό επιβεβαιώνεται από την κατάταξη των χωρών με κριτήριο τις στρατιωτικές δαπάνες που παράγει το Stockholm International Research Institute (SIPRI). Οι τελευταίες ανήλθαν σε 2,2 τρισ. δολάρια και αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών το 2022 και δεν αποκλείεται να σπάσει φέτος.   

Όπως θα περίμενε κάποιος, η πρωτοκαθεδρία ανήκει στις ΗΠΑ με 877 δισ. δολάρια ή 39% περίπου των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

O αμερικανο-καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar θα γνωστοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, αργά ώρα Ελλάδος, αν η χώρα θα αναβαθμισθεί στην επενδυτική βαθμίδα.

Η DBRS βαθμολογεί το αξιόχρεο της χώρας με ΒΒ+, δηλ. ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ- και το κυριότερο, με «σταθερές» προοπτικές. 

Συνήθως, οι ξένοι οίκοι βάζουν μια χώρα στον προθάλαμο της αναβάθμισης, μετατρέποντας πρώτα τις «σταθερές» προοπτικές σε «θετικές» και κατόπιν την ανεβάζουν σκαλί.

Το όλο σκηνικό φέρνει στο νου αρκετών τι έκανε η DBRS με την Πορτογαλία την περίοδο της κρίσης. 

Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εκατομμυριούχων, δηλαδή εκείνων με περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων, μεταξύ 2012 και 2022, σύμφωνα με την έκθεση για τον παγκόσμιο πλούτο της Credit Suisse.

Με τον αριθμό των ενηλίκων του πλανήτη στα 5,4 δισ. άτομα, οι εκατομμυριούχοι έφθασαν τα 59,4 εκατ. το 2022 ή 1,1% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων από 28,5 εκατ. άτομα ή 0,6% το 2012.

Οι άνθρωποι με περιουσία άνω των 10 εκατ. δολαρίων ανήλθαν σε 2,8 εκατ. πέρυσι, έναντι μόλις 1 εκατ. το 2012.

Το 42% των εκατομμυριούχων προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική, το 27% από την Ευρώπη, το 16% από την Ασία-Ειρηνικό εκτός Κίνας, Ινδίας, το 10% από την Κίνα και το 5% από τον υπόλοιπο κόσμο.

v