One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει τελικά στη θέση του μέχρι το τέλος της θητείας του, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2018, μας πληροφόρησαν σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλλες.

Με αφορμή το προηγούμενο δημοσίευμα (εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία κάποια πράγματα μεταφράζονται και μεταδίδονται) μας γνωστοποιήθηκε από «αρμόδια» πηγή της Ευρωζώνης ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ παραμένει στη θέση του.

Νωρίτερα, γράφαμε ότι Ολλανδός αξιωματούχος είχε δηλώσει πως η αποχώρηση του κ. Ντάισελμπλουμ από την ηγεσία του Eurogroup είναι θέμα χρόνου.

To θέμα της παραμονής του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup έγινε αντικείμενο ευρείας συζήτησης πριν αλλά κυρίως μετά τη συντριβή του κόμματός του στις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο.

O ίδιος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), έδειξε πως επιθυμεί να συνεχίσει, λέγοντας:

«Η θητεία μου λήγει τον Iανουάριο του 2018 και δεν άλλαξε τίποτε (με τις ολλανδικές εκλογές)» .

Η Συνθήκη της Λισαβόνας αφήνει ένα παράθυρο ανοικτό αφού δεν προβλέπει ρητά ότι ο επικεφαλής του Εurogroup πρέπει να είναι υπουργός Οικονομικών της χώρας του. Όμως, εμείς πληροφορούμαστε από Ολλανδό κοινοτικό αξιωματούχο ότι η αποχώρηση του κ. Ντάισελμπλουμ από την ηγεσία του Eurogroup είναι θέμα χρόνου. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα από τώρα, ο Μακρόν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Στην Ελλάδα, οι γαλλικές εκλογές άφησαν ένα αποτύπωμα καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον αριστερό υποψήφιο Ζακ-Λικ Μελανσόν ενώ άλλοι τον Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν είναι μυστικό ότι ο αρχηγός της ΝΔ και οι συνεργάτες του προτιμούσαν τον κ. Μακρόν.

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin στους Financial Times και ειδικότερα η αναφορά του στο ελληνικό ζήτημα έγινε αντικείμενο συζήτησης εδώ και στο εξωτερικό.

Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να ήταν, αφού η θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει γίνει αντικείμενο ευρέως σχολιασμού και σπέκουλας.

Θυμίζουμε ότι ο Mnuchin τόνισε στη συνέντευξη πως μια λύση στην «ελληνική κατάσταση» μπορεί να υπάρξει στο «κοντινό μέλλον», χωρίς να ξεχάσει να τονίσει πως «πιστεύουμε ότι είναι κυρίως ευρωπαϊκό θέμα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, γιατί είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές».

Για όσους δεν το πρόσεξαν, η τιμή του χρυσού έκλεισε πρόσφατα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών -κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους οπαδούς της τεχνικής ανάλυσης και όχι μόνο.

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες και πλέον και αφού είχε προηγηθεί η ανοδική διάσπαση της πτωτικής τάσης του 2016.

Η υποχώρηση του δολαρίου και η μείωση των πραγματικών αμερικανικών επιτοκίων (ονομαστικά επιτόκια μείον αναμενόμενος πληθωρισμός) βρίσκονται πίσω από την άνοδο με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση.

Οι νέες δηλώσεις του προέδρου Trump υπέρ της εξασθένησης του δολαρίου και των χαμηλών επιτοκίων έχουν συμβάλει επίσης στην ενίσχυση του χρυσού.

v