Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς πού οι μικροεπενδυτές τοποθετούν τα λεφτά τους.

Εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις που αποτελούν τον πρώτο προορισμό, παρότι χάνουν λεφτά λόγω των χαμηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού, ο επόμενος είναι τα ακίνητα. Ευκολάκι.

Μερικοί αγοράζουν έντοκα γραμμάτια και ομόλογα και λιγότεροι προτιμούν τις εγχώριες μετοχές

Τι γίνεται όμως εκτός Ελλάδος; 

Σύμφωνα με γκάλοπ της επενδυτικής πλατφόρμας Public, οι μισοί δήλωσαν ότι τοποθετούν τα χρήματά τους με γνώμονα το υψηλότερο μέρισμα, για να συμπληρώσουν τα εισοδήματά τους το 2ο εξάμηνο του 2023. Το 36% δήλωσε ότι προτιμά τις μετοχές εταιρειών που ασχολούνται με το ΑΙ ενώ το ίδιο ποσοστό δήλωσε ότι προτιμά τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες (total stock market index), σύμφωνα με την έκθεση για τους επενδυτές λιανικής (2023 Retail Investor Report).

Αν κάποιος είχε επενδύσει 100 δολάρια το 1990 στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500, θα είχε αυγατίσει στα 2.000 δολάρια περίπου το 2023, επιτυγχάνοντας 3 και 4 φορές υψηλότερη απόδοση σε σχέση με τις αντίστοιχες άλλων ανεπτυγμένων αγορών. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί οι Αμερικανοί πιστεύουν στις μακροχρόνιες επενδύσεις σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών τους.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που 39 από τις 100 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο είναι αμερικανικές, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να έχουν το 42,5% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης ή 46,2 τρισ. σε σύνολο 109 τρισ. στα τέλη του Ιουνίου του 2023.

Σχετικά πρόσφατα θέσαμε το ερώτημα αν θα κέρδιζε κάποιος περισσότερα, αγοράζοντας τα παλιά μοντέλα iPhone την ημέρα που κυκλοφόρησαν ή μια μετοχή της εταιρείας Apple που τα παράγει την ίδια μέρα και τη διακρατούσε.

Η σύγκριση ήταν συντριπτικά υπέρ της μετοχής. Θυμίζουμε ότι το πρώτο iPhone, το μακρινό 2007, κόστιζε 499 δολάρια, αλλά η μετοχή της Apple την ίδια μέρα θα είχε αξία περίπου 35 χιλ. δολάρια σήμερα.

Όμως, τα παλιά μοντέλα iPhone έχουν μεταπωλητική αξία. Ίσως, λοιπόν, είναι πιο σωστό να συγκρίνει κάποιος τη μεταπωλητική αξία τους με την αξία της διακρατηθείσας  μετοχής της Apple όπως μας επισημάνθηκε.      

Η χώρα μας υπήρξε παραδοσιακά χώρα μετανάστευσης. Πιο πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, πάνω από 300 χιλ. άτομα μετανάστευσαν σε χώρες του εξωτερικού, κυρίως της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών και προσφύγων από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα.

Αν όμως πληροφορείτο κάποιος ότι η «ψωροκώσταινα», όπως αποκαλείτο κάποτε, είναι από τους κορυφαίους προορισμούς εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, είναι εντυπωσιακό.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Henley& Partners, η Ελλάδα προσέλκυσε 1.200 πολυεκατομμυριούχους την περίοδο 2017-2022, γεγονός που την κατατάσσει στην 7η θέση της γενικής κατάταξης παγκοσμίως.

Η γεωπολιτική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα που αναζωπύρωσε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και η χρήση του δολαρίου ως χρηματοοικονομικού όπλου επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του αμερικανικού δολαρίου ως το παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.    

Στη συνάντηση των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής στα τέλη Αυγούστου, το θέμα της αποδολαριοποίησης τέθηκε επί τάπητος. Μάλιστα, ο πρόεδρος Λούλα της Βραζιλίας ζήτησε το μπλοκ των χωρών που απαρτίζουν τις BRICS να αποκτήσουν κοινό νόμισμα.

v