Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope έγινε ο πρώτος ευρωπαϊκός του οποίου η πιστοληπτική διαβάθμιση των χρεογράφων των χωρών της ευρωζώνης θα λαμβάνεται πλέον υπόψη από την ΕΚΤ. Μετά λοιπόν τους S&P, Moody’s, Fitch και DBRS, η Scope γίνεται ο πέμπτος οίκος που αποδέχεται η ΕΚΤ. 

Αν αυτό είχε γίνει πριν ή λίγο μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο, όλοι θα μιλούσαμε γι’ αυτό.  Τώρα θα περάσει στα ψιλά.

Θυμίζουμε ότι Scope, S&P, DBRS και ο ιαπωνικός οίκος R&I έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «ΒΒΒ-» με σταθερές προοπτικές.  Η Fitch αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της την 1η Δεκεμβρίου.

Θεωρείται ο κανόνας των επενδυτών αλλά οι περισσότεροι τον αγνοούν. Αναφερόμαστε στον κλασικό κανόνα 72, ο οποίος βοηθά τους επενδυτές να υπολογίσουν με μεγάλη ακρίβεια πόσα χρόνια χρειάζεται κάποιος για να διπλασιάσει τα λεφτά του. Φυσικά, όποιος ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη ακρίβεια, πρέπει να χρησιμοποιήσει λογαριθμική εξίσωση.

Αυτό που πρέπει κάποιος να κάνει είναι να διαιρέσει το 72 δια της ετησιοποιημένης απόδοσης, για να βρει σε πόσα χρόνια θα διπλασιάσει τα λεφτά του.

Αν η μέση ετησιοποιημένη απόδοση μιας επένδυσης είναι 5%, ο κανόνας 72 θα έδειχνε διπλασιασμό του αρχικού κεφαλαίου σε 14,4 χρόνια ενώ ο λογαριθμικός σε 14,2 χρόνια.

Κάθε δεκαετία έχει το αγαπημένο της επενδυτικό θέμα, σύμφωνα με τον Ρούτσι Σάρμα, επικεφαλής των διεθνών επιχειρήσεων της Rockefeller Capital Management και πρώην αναλυτή της Morgan Stanley Investment Management.

Έχετε ποτέ ακούσει για τις Nifty-Fifty, τις 50 μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης (NYSE), οι οποίες ήταν οι αγαπημένες των επενδυτών τη δεκαετία του 1960.  Ήταν οι αγαπημένες των επενδυτών, αν και είχαν ακριβή αποτίμηση (υψηλό P/E), γιατί παρήγαγαν κέρδη σταθερά και ο κόσμος πίστευε ότι θα έβγαινε κερδισμένος σε περίπτωση που τις αγόραζε και τις διακρατούσε μακροπρόθεσμα.

Οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον και ενίοτε με αγωνία την απόφαση που θα πάρει η αρμόδια επιτροπή της Fed (FOMC) για τα επιτόκια του δολαρίου τις ημέρες των ανακοινώσεων.

Η σημερινή ημέρα, 1η Νοεμβρίου, είναι μία από αυτές. Όμως, οι αγορές δεν θα έχουν στραμμένη την προσοχή τόσο πολύ στην ανακοίνωση της FMOC αλλά στο πρόγραμμα έκδοσης χρεογράφων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για τους επόμενους μήνες.

Την τελευταία φορά που συνέβη το ίδιο, το ημερολόγιο έδειχνε 2 Αυγούστου. Η γνωστοποίηση του προγράμματος εκδόσεων από το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ αποδείχθηκε καθοριστική. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία είχε σταθεροποιηθεί τους προηγούμενους 10 μήνες, πήρε την ανηφόρα, ακουμπώντας το 5%.

Αρκετές αγορές ακινήτων γνώρισαν ημέρες δόξας από το 2010 μέχρι και το 2022, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στα χαμηλά επιτόκια και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι χώρες με τους υψηλότερους πραγματικούς (μετά τον πληθωρισμό) ρυθμούς ανάπτυξης από 80% έως 100% και άνω ήταν η Ισλανδία, η Εσθονία, η Ν. Ζηλανδία, η Χιλή, η Τουρκία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, το Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ.

Μετά από μια παρατεταμένη άνοδο των τιμών, ήταν επόμενο να δημιουργηθούν «φούσκες» στις αγορές ακινήτων κάποιων μεγαλουπόλεων. Ο δείκτης «φούσκας» των παγκόσμιων ακινήτων (Global Real Estate Bubble Index) της UBS καταγράφει εκείνες με τις «φούσκες» και τα υπερτιμημένα ακίνητα ανάμεσα σε 25 μεγαλουπόλεις.

v