Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Θυμάστε τα GDP warrants που δόθηκαν σε όσους συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012;

Για όσους δεν το ξέρουν, τα warrants είχαν δοθεί ως λύση ανάγκης, γιατί οι συμφωνημένοι όροι ανταλλαγής με τους πιστωτές είχαν διαφοροποιηθεί ελαφρώς στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της συμφωνίας και της υλοποίησης του PSI (αναδιάρθρωση του χρέους).

Για να μην αλλάξουν ξανά οι όροι της ανταλλαγής των νέων ομολόγων με τα παλιά (κούρεμα) από την αρχή και αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις, ο τότε επικεφαλής του IIF κ. Νταλάρα πρότεινε και έγινε αποδεκτό να δοθούν τα GDP warrants για να καλυφθεί η πολύ μικρή διαφορά, σύμφωνα με άτομα που είχαν εμπλακεί.

Είναι λογικό να έχουν όλοι στραμμένα τα μάτια τους στην απόφαση της S&P για την Ελληνική Δημοκρατία, που θα ανακοινωθεί τη Μεγάλη Παρασκευή για τους Ορθοδόξους. Τυχόν αναβάθμιση από την S&P κατά μία μονάδα τοποθετεί τη χώρα στην κατηγορία «ΒΒ», που την έχει κατατάξει η Fitch Ratings.

Oμως, υπάρχει κάτι άλλο που προηγείται. Η ανακοίνωση του ιαπωνικού οίκου αξιολόγησης R&I για την Ελλάδα. Ο οίκος είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό στη χώρα μας, αλλά παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και θα γνωστοποιήσει δημοσίως την ετυμηγορία του τη Μεγάλη Δευτέρα.

Η DG Comp έστειλε την απάντησή της στο σχέδιο «α λα ιταλικά» που είχε υποβάλει η ελληνική πλευρά, όπως αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου στο σχετικό ρεπορτάζ στο Euro2day.gr.

Οπως συνηθίζεται σ' αυτή τη διαδικασία, η απάντηση περιλαμβάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις στις οποίες η ελληνική πλευρά θα πρέπει να απαντήσει πειστικά και γρήγορα, αν θέλει η DG Comp να δώσει το πράσινο φως τις επόμενες εβδομάδες κι αφού ίσως προηγηθεί τηλεδιάσκεψη.

Οντως, το χρονοδιάγραμμα που ήθελε την DG Comp να δίνει την έγκριση στο συστημικό σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι τέλος του μήνα με αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει κυβερνητικοί παράγοντες, μοιάζει αισιόδοξο.

Μερικά πράγματα τα περνάμε απαρατήρητα.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το 180% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018. Η Ιταλία ακολουθεί με πάνω από 132% ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία.

Ομως, σε απόλυτα μεγέθη, η Ιταλία εξακολουθεί να έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα, το ιταλικό χρέος ανερχόταν σε 2,46 τρισ. ευρώ περίπου στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Θυμίζουμε ότι το 30% του ιταλικού χρέους βρίσκεται σε ξένα χέρια.

Την δεύτερη θέση μετά την Πορτογαλία κατέλαβε η Ελλάδα σε σχετική έρευνα του ΟΟΣΑ που είχε θέμα κατά πόσο θα πρέπει να φορολογηθούν οι πλούσιοι για να βοηθηθούν οι φτωχοί.

Στην έρευνα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν αν συμφωνούσαν, διαφωνούσαν ή ήταν αναποφάσιστοι στο ερώτημα αν η κυβέρνηση της χώρας τους θα έπρεπε να φορολογήσει τους πλούσιους για να υποστηρίξει τους φτωχούς.

Το 80% περίπου των Πορτογάλων απάντησε θετικά με τους Έλληνες να ακολουθούν λίγο πιο πίσω και τους Γερμανούς να βρίσκονται στην τρίτη θέση με πολύ μικρή διαφορά. Την πεντάδα συμπλήρωσαν η Σλοβενία και η Χιλή.

v