Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2024

Ορισμένες πόλεις αποτελούν μαγνήτες για τους πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο. Στη σχετική έκθεση των Henley & Partners, η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 340 χιλ. άτομα των οποίων η καθαρή περιουσία ξεπερνά το 1 εκ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% του συνολικού πληθυσμού.

Στη δεύτερη θέση διακρίνεται το Τόκυο με κάπου 290 χιλ. εκατομμυριούχους, στη τρίτη η περιοχή Bay Area, δηλ. Σίλικον Βάλευ, Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ με 285 χιλ., στη 4η το Λονδίνο με 258 χιλ. άτομα και στη 5η θέση η Σιγκαπούρη με 240 χιλ. περίπου εκατομμυριούχους. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Λος Αντζελες με 205 χιλ. , το Χόνγκ-Κονγκ με 129.500, το Πεκίνο με 128 χιλ. η Σαγκάη με 127 χιλ. περίπου και το Σύδνευ της Αυστραλίας με 127 χιλ. περίπου εκατομμυριούχους.

Είναι πάντοτε ευχάριστο να διαβάζεις ότι μια επένδυση σε ελληνικά αξιόγραφα είχε υψηλή απόδοση την χρονιά που πέρασε. Είναι ακόμη καλύτερο αν πρόκειται για συναλλαγή (trade) στην οποία περιλαμβάνεται η γείτονα Τουρκία.

Το 2023 αποδείχθηκε μια πολύ καλή χρονιά για τις ελληνικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε κέρδη 39% χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μέρισματα. Απο την άλλη πλευρά, ο Γενικός Δείκτης μετοχών στο Χρηματιστηριο της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε κέρδη 33% περίπου στο τοπικό νόμισμα.

Σε ποιες χώρες, το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των φυσικών προσώπων καταλήγει στο κράτος;

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία, με ανώτατο φορολογικό συντελεστή 56,95% και κατά κεφαλήν εισόδημα 60 χιλ. δολάρια περίπου το 2021, σύμφωνα με το Insider Monkey. 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Δανία, με συντελεστή 56% και κατά κεφαλήν εισόδημα 75 χιλ. δολάρια το 2021 και στην τρίτη θέση διακρίνουμε την Ιαπωνία με 55,97% και 52 χιλ. δολάρια το 2021. Ακολουθεί η Αυστρία με 55% και 69 χιλ. δολάρια το 2023 και την πεντάδα κλείνει η Σουηδία με 52,30% και 66 χιλ. δολάρια το 2023.

Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία πριν από μερικούς μήνες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της σοδειάς των βαμβακοπαραγωγών, δευτερευόντως των καλαμποκοπαραγωγών και σημαντικό μέρος του ζωικού κεφαλαίου.

Όμως, μηδέν κακόν, αμιγές καλού.

Όπως πληροφορούμαστε από ανθρώπους του κλάδου, η διεθνής τιμή του βαμβακιού έχει καταγράψει σημαντική πτώση και αν σήμερα το πουλούσαν, θα εισέπρατταν 55 λεπτά του ευρώ το κιλό περίπου.

Με δεδομένο ότι ένα στρέμμα δίνει κάπου 250 κιλά βαμβακιού κατά μέσο όρο, οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισέπρατταν κοντά στα 150 ευρώ το στρέμμα.

Οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων, όπως η πιο πρόσφατη των 52 εβδομάδων, υπερβαίνουν το 3% στις δημοπρασίες που έχουν γίνει μέχρι πρόσφατα και είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τα επιτόκια καταθέσεων. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν κατορθώσει να τραβήξουν το ενδιαφέρον πολλών ιδιωτών, όπως θα περίμενε κάποιος.

Τα συνολικό ποσό το οποίο έχει διοχετευθεί σε έντοκα γραμμάτια από φυσικά πρόσωπα δεν ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ μέσω αυτής της διαδικασίας. Θυμίζουμε ότι το κράτος έδωσε τη δυνατότητα αγοράς τίτλων ονομαστικής αξίας μέχρι 15 χιλιάδων ευρώ ανά ΑΦΜ πριν από λίγους μήνες.

v