Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Είθισται οι απερχόμενοι πρέσβεις και ακόλουθοι των μεγάλων πρεσβειών στην Αθήνα να κάνουν ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι πριν αποχωρήσουν στο οποίο προσκαλούν φίλους και γνωστούς για ένα ποτό.

Ο Αντριου Τζόνσον, ο οικονομικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα που αποχωρεί, δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Στο αποχαιρετιστήριο πάρτι που έδωσε σε σπίτι στο Ψυχικό πριν λίγες μέρες παρευρέθηκε αρκετός κόσμος. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που ετοιμάζεται να μετακομίσει στην Μασαχουσέτη των ΗΠΑ όπου θα διδάσκει σε Ivy League πανεπιστήμιο και ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

H Iliad (Ιλιάδα) Italia είναι θυγατρική του γαλλικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου Iliad SA. Η Iliad Italia ξεκίνησε να προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στη γείτονα χώρα πριν από 12 μήνες περίπου.

Σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, κατόρθωσε να αποκτήσει ένα αξιόλογο μερίδιο αγοράς, πλησιάζοντας το 9%-10% στην Ιταλία, απ’ ό,τι μαθαίνουμε.

Πώς;

Προσφέροντας πακέτα καρτοκινητής με απεριόριστη διάρκεια φωνής, απεριόριστα sms και 30 Giga σε δεδομένα αντί 7-8 ευρώ τον μήνα όπως μας λένε.

Δικαιολογημένα λοιπόν οι καταναλωτές θα επιθυμούσαν την κάθοδο μιας τέτοιας εταιρείας  στην Ελλάδα, οι δε τρεις κύριοι πάροχοι δεν θα το ήθελαν.

Το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού δανείου απο το ΔΝΤ υποβλήθηκε τον Απρίλιο στον απόηχο θετικών δηλώσεων από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και του εκπροσώπου του ΔΝΤ.

Το αίτημα αφορούσε την αποπληρωμή του ακριβού δανείου ύψους 3,7 δισ. ευρώ που φέρει επιτόκιο 5,13% και έχει οικονομική λογική καθώς εξοικονομεί δαπάνες τόκων ύψους 150-220 εκ. ευρώ περίπου, ανάλογα με το επιτόκιο που χρησιμοποιεί, κάποιος με δεδομένο ότι η χώρα μπορεί να δανεισθεί πολύ φθηνότερα από τις αγορές και έχει ήδη ένα μεγάλο αποθεματικό με χαμηλό κόστος δανεισμού στην άκρη.

Οι αμερικανοί φορολογούμενοι που ανήκουν στο υψηλότερο εισοδηματικό γκρουπ πληρώνουν τους περισσότερους φόρους ως προς το σύνολο, πάνω από το 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Deutsche Bank.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται το Ισραήλ και στην τρίτη η Πορτογαλία με την Αυστρία και την Βρετανία να συμπληρώνουν την κορυφαία πεντάδα. Στον αντίποδα βρίσκονται η Σλοβακία, η Ισλανδία, το Βέλγιο, η Νορβηγία και η Τσεχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεσαίο εισοδηματικό γκρουπ πληρώνει τους περισσότερους φόρους ως προς το σύνολο στην Σλοβακία, στην Ισλανδία και στο Βέλγιο. Πάνω από το 80% των συνολικών φόρων στο Βέλγιο και πάνω από το 75% στην Σλοβακία, το Βέλγιο, την Νορβηγία, την Τσεχία, την Δανία, την Φινλανδία και την Ολλανδία.

Το έχουν οι μέρες και γι'αυτό θα αναφερθούμε σε εκλογές αλλά όχι τις δικές μας ή του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτιστικά κόμματα δεν τα πήγαν τόσο καλά όσο περίμεναν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αντίθεση με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Πολλοί από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού συμπεριλαμβάνουν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην κατηγορία των λαικιστών πολιτικών.

Ολοι αυτοί θα προτιμούσαν ο Τραμπ να έχανε τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Αν όμως, η ιστορία διδάσκει κάτι, αυτό είναι πως η πορεία της αμερικανικής οικονομίας ευνοεί την επανεκλογή Τραμπ.

v