Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας μπορεί να σφίξει το χέρι του Γάλλου ομολόγου του κ. Λε Μερ σήμερα, γνωρίζοντας ότι μπορεί στο πρόσωπό του να βρει ένα σύμμαχο στην μάχη για την μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα υπό προϋποθέσεις.

Κι αυτό γιατί ο Λε Μερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όπως μπορούν να του επιβεβαιώσουν οι αρμόδιοι από την προηγούμενη κυβέρνηση, να πειστεί η Γερμανία να δεχθεί τον στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα για 5 χρόνια (μέχρι το 2022) αντί για 10 χρόνια όπως ζητούσε.

Τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη επισκέφθηκε χθες ο Αιγύπτιος μεγαλοεπιχειρηματίας Ναγκιπ Σαουίρις, γνωστός στην χώρας μας από παλιά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι επενδύσεις στην Ελλάδα με βάση τις διαρροές.

Όμως, η μεγαλύτερη επένδυση από εταιρεία συμφερόντων του στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία, στη Wind, άφησε πικρή γεύση.

Τα τελευταία χρόνια, ο  κ. Σαουίρις, ο οποίος διαμηνύει από παλιά ότι είναι φίλος της Ελλάδας και στο παρελθόν τον έχουμε ακούσει να λέει πως η χώρα μας είναι πιο κοντά στην Αίγυπτο απ’ ότι στη Δύση, φέρεται να έχει αγοράσει δυο βίλες στη Μύκονο. Επίσης, έχει γραφτεί στον τύπο πως εμπλέκεται σε μεγάλο πρότζεκτ ανάπτυξης ακινήτων στην Κύπρο

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch δεν προχώρησε τελικά στην αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελληνικής Δημοκρατίας, διατηρώντας το outlook «σταθερό». Οι λόγοι περιγράφονται στη σχετική ανακοίνωση της Παρασκευής.

Όμως, υπάρχει ένας ακόμη που δεν μπορεί να ανακοινωθεί αλλά γνωρίζουν οι μυημένοι. Ποιος είναι αυτός; 

Αν η Fitch αναβάθμιζε τις προοπτικές σε «θετικές» θα έπρεπε με βάση τα κρατούντα να αναβαθμίσει την αξιολόγηση σε «ΒΒ» από «ΒΒ-« σήμερα μέσα στο επόμενο 6μηνο-8μηνο.

Ολες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις/πληροφορίες θέλουν τον οίκο αξιολόγησης Fitch να αφήνει αμετάβλητες τις προοπτικές (outlook) της Ελληνικής Δημοκρατίας σε «σταθερές».

Η Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει την ετυμηγορία της σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος δίνει την υψηλότερη βαθμολογία από οποιονδήποτε άλλο στην Ελλάδα με «ΒΒ-».

Οι λόγοι που ώθησαν τη Fitch να μην αναβαθμίσει το ελληνικό outlook, όπως ορισμένοι ανέμεναν στην Αθήνα, είναι προφανείς και στον μεγαλύτερο βαθμό αναμένεται να αποτυπωθούν στη σχετική ανακοίνωση.

Στην τελευταία μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν υπήρχε μια αναφορά που οι περισσότεροι δεν πρόσεξαν.

Η αναφορά αφορούσε την έλλειψη προόδου στη διερεύνηση της συμπληρωματικότητας των δυο συστημικών σχεδίων για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλ. του Asset Protection Scheme (APS) του ΥΠΟΙΚ και του ΤΧΣ και του συστημικού σχεδίου της ΤτΕ.

Πλέον, είμαστε βέβαιοι πως στην επόμενη έκθεση της Κομισιόν, η σχετική αναφορά θα εκλείψει.

Κι αυτό γιατί τρεις πηγές αναφέρουν πως η ΤτE επεξεργάζεται εδώ και καιρό, με την συνδρομή της Rotchchild που είναι ο σύμβουλός της σ’ αυτό το θέμα ένα σχέδιο, εμείς το αποκαλούμε «υβριδικό», που αποβλέπει στον συνδυασμό των δυο ανωτέρω συστημικών σχεδίων.

v