Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο Αλεξ Πατέλης, νέος επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, γνωστοποίησε στους πελάτες της εταιρείας του, Patelis Macro, ότι αναστέλλει τη λειτουργία της επ’ αόριστον.

Ο κ. Πατέλης είχε ιδρύσει την εταιρεία που επικεντρώνεται στη μακροοικονομική ανάλυση το 2010.

Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες ανεξάρτητης μακροοικονομικής έρευνας και συνεχούς κάλυψης σε πραγματικό χρόνο και έχει πελάτες hedge funds, asset managers, τράπεζες και άλλους στην ΕΜΕΑ, στην αμερικανική ήπειρο και στον Ειρηνικό.

Πόσες φορές δεν έχουμε τηλεφωνήσει σε μεγάλες ξένες τράπεζες ή εταιρείες και τα άτομα που μας έχουν απαντήσει, βρίσκονται σε χώρες όπως η Ινδία;

Θα στοιχηματίζαμε ουκ ολίγες.

Τέτοιες εταιρείες επιλέγουν χώρες που έχουν αρκετό και φθηνό εργατικό δυναμικό και προσφέρονται για τη μείωση του κόστους κάποιων υπηρεσιών (outsourcing).

Όμως, η Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα έχουν μπει επίσης στον χάρτη των χωρών που πολυεθνικές επιλέγουν για τη δημιουργία international call centers όπως πληροφορούμαστε.

Δεν πρόκειται για τα κλασικά τηλεφωνικά κέντρα που έχουμε στο νου μας. Πρόκειται για international call centers που διαχειρίζονται τα προβλήματα μεγάλων πολυεθνικών και στελεχώνονται ανάλογα, μας λένε.

Αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι που έπαιξαν κάποιο ρόλο στην ελληνική κρίση την τελευταία 10ετία έκαναν καριέρα. Ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ προήχθη είναι ένας τέτοιος. Ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν είναι ένα άλλο πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Ομως, υπάρχει κάποιος που φέρεται να πλήρωσε πολιτικά τις θέσεις του για την Ελλάδα. Αναφερόμαστε στον Γέργκ Ασμουσεν, τον Γερμανό πολιτικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Τον θυμηθήκαμε σήμερα που ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το Βερολίνο και βλέπει την κ. Μέρκελ. Εικάζουμε ότι κι ο ίδιος θα τον είχε γνωρίσει από τότε.

«Οπωσδήποτε». Αυτή ήταν η απάντηση στην ερώτηση αν η Tράπεζα Πειραιώς σκοπεύει να πληρώσει το τοκομερίδιο για τα CoCos του ΤΧΣ το 2019.

Πριν ένα χρόνο και κάτι, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου είχε γνωστοποιήσει τη μη πληρωμή του τοκομεριδίου στις υπό αίρεση ομολογίες (CoCos) προς το ΤΧΣ με τη σύμφωνη γνώμη των εποπτικών αρχών.

Σημειώνεται πως το κουπόνι ανέρχεται σε 8% για τα CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, που έχει εκδώσει η τράπεζα για την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Από αυτή την κίνηση, η Tράπεζα Πειραιώς εξοικονόμησε πέρυσι 160 εκατ. ευρώ περίπου, που αντιστοιχούν σε 36 μονάδες βάσης στα ίδια κεφάλαιά (Tier I) της.  

Η στήλη είχε επισημάνει τον Ιούλιο, σε άρθρο που έφερε τον τίτλο «Πότε θα αρθούν τα capital controls», ότι «το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας αναμένεται να συνεδριάσει σε κάποιο σημείο τις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν προς τα τέλη Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο, για να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls που επιβλήθηκαν το 2015».

Ολα δείχνουν πως ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, καθώς ο Αύγουστος πλησιάζει προς το τέλος του και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει τοποθετηθεί υπέρ της πλήρους άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

v