Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Αντίθετα με άλλους υπουργούς στο παρελθόν, που συνήθως καθυστερούσαν λίγο, ο Αδωνις Γεωργιάδης προσήλθε 10-15 λεπτά νωρίτερα από τις 8 π.μ. στο πρόγευμα εργασίας που διοργάνωσε η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα κ. Sammelin, χθες το πρωί.

Επίσης, σε αντίθεση με άλλους υπουργούς, προσήλθε μόνος του και δεν συνοδευόταν από συμβούλους του. Άλλοι συνάδελφοί του στο παρελθόν συνοδεύονταν από 2-3, ακόμη και 4 άτομα.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε χωρίς να έχει κάποιο κείμενο μπροστά του σε πάνω από 20 υψηλόβαθμα στελέχη σουηδικών εταιρειών, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Στο πρόγευμα έδωσε το παρών ο αντιπρόσωπος επιχειρηματικού εμπορίου της Σουηδίας στο Μιλάνο κ. Skoogh.

Η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να αποπληρώσει το ακριβό κομμάτι του δανείου από το ΔΝΤ μέχρι τα μέσα του μήνα κι αυτό σημαίνει πως το υπόλοιπο του δανείου θα διαμορφωθεί κάτω από τα 9 δισ. ευρώ, καθότι θα πρέπει να κάνει μια ακόμη πληρωμή στις 16 Μαΐου.

Θυμίζουμε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ λήγουν την περίοδο 2023-2024.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δήλωσε στη ΔΕΘ πως η χώρα θα εξοικονομήσει 75 εκατ. ευρώ από την πρόωρη επαναγορά του ακριβού δανείου, που φέρει επιτόκιο 5,13% και θα είναι ύψους 2,9 δισ. ευρώ περίπου.

Φαίνεται πως κάποιοι δεν αλλάζουν εύκολα. Η στήλη αναφέρεται στη στάση των εκπροσώπων της Φινλανδίας στο Euroworking Group και γενικότερα στο Eurogroup.

Ακόμη μια φορά, ο εκπρόσωπος της σκανδιναβικής χώρας φέρεται να τήρησε αυστηρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, όταν έκανε παρεμβάσεις κατά το πρόσφατο Euroworking Group.

Μήπως η Φινλανδία ενεργεί σε συνεννόηση με κάποια άλλη μεγάλη χώρα, π.χ. Γερμανία, ή το κάνει από μόνη της; Η απάντηση φαίνεται πως πρέπει να είναι «και τα δύο».

Ενίοτε, η Φινλανδία ενεργεί σε συνεννόηση με άλλη μεγάλη χώρα, με την οποία συμφωνεί επί της αρχής για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, και ενίοτε αυτονόμως.

Ο ετήσιος μισθός είναι 230.000 δολάρια καθαρά (δεν πληρώνεις φόρους), που μαζί με τα επιπρόσθετα οφέλη, π.χ. πιστωτικές κάρτες κ.λπ., φθάνει τις 400 χιλ. δολάρια και άνω, ισχυρίζονται οι μυημένοι. Ίσως γι' αυτό μερικοί τραπεζίτες μιλάνε για «πληρωμένες διακοπές» στην Ουάσινγκτον.

Όπως κι αν έχει, η κυβέρνηση πρότεινε τη θέση σε γνωστό καθηγητή οικονομικών, αλλά ο τελευταίος δεν την αποδέχθηκε για προσωπικούς λόγους. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν ενδιαφέρον να έχουν εκδηλώσει για τη θέση ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Κατσάμπας και ο νυν κ. Ψαλιδόπουλος.

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου θεωρείται σημαντική. Η ΕΚΤ, υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι, αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο, που στοχεύει στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης και ήδη αποκαλείται «μπαζούκα».

Όμως, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά του λόφου γι’ αυτό το θέμα. Αυτά που είναι εναντίον του πακέτου -τα «γεράκια»- είναι πέντε, οι αναποφάσιστοι είναι οκτώ και οι πεπεισμένοι -οι «περιστέρες»- 12, δηλαδή η πλειοψηφία.

v