Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Δεν είναι στο ρεπερτόριο της στήλης να ασχολείται με τέτοια θέματα, όπως αυτό που ακολουθεί, όμως κρίναμε ότι αξίζει τον κόπο.

Μετά τη δολοφονία του άτυχου αστυνομικού από χούλιγκαν πριν από τον αγώνα βόλεϊ μεταξύ ΟΣΦΠ και ΠΑΟ, η πολιτεία απαγόρευσε την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα ποδοσφαίρου για ένα διάστημα δύο μηνών περίπου. Πέρασε επίσης ένα νέο νόμο για την ταυτοποίηση των φιλάθλων, που ουσιαστικά εφαρμόζεται από σήμερα στη Ν. Φιλαδέλφεια και στην Τούμπα.

Θα αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι μαζικές συλλήψεις για τη δολοφονία του αστυνομικού έγιναν κάποιους μήνες μετά και πρόσφατα μάθαμε ότι ένας 20χρονος που είχε συλληφθεί, είχε αφεθεί ελεύθερος και κυκλοφορούσε στη Χαλκίδα. Λογικό να υποθέσει κάποιος ότι το ίδιο θα έχει γίνει με τους υπολοίπους.

Σε λιγότερο από 10 μέρες ξεκινάνε οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Ενα από τα ερωτήματα που συνοδεύουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το κόστος τους. Από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το Ολυμπιακό Χωριό μέχρι δρόμους κ.λπ.

Την πιο ακριβή Ολυμπιάδα διοργάνωσε η Ρωσία στο Σότσι (Χειμερινοί  Αγώνες) το 2014, καθώς κόστισε 59,7 δισ. δολάρια, προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό σε δολάρια του 2021. 

Τη δεύτερη πιο ακριβή Ολυμπιάδα διοργάνωσε η Κίνα στο Πεκίνο το 2008, καθώς εκτιμάται ότι κόστισε 52,7 δισ. δολάρια. Στην τρίτη συναντάμε την Ιαπωνία με το Τόκιο το 2008, καθώς κόστισε 35 δισ. δολάρια. 

Τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πλούτου σε 56 αγορές την περίοδο 2000-2010 και 2011-2023 εξέτασε η UBS και τα ευρήματά της έχουν ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τον πλούτο του 2024 (Global Wealth Report 2024) της UBS, καμία χώρα δεν βίωσε αρνητικό μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής την περίοδο 2000-2010. 

Δεν συνέβη το ίδιο την περίοδο 2010-2023 καθώς 4 χώρες και συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία είδαν τον πλούτο τους να μειώνεται. Στη περίπτωση της Ιαπωνίας και της Ιταλίας, σημαντικό ρόλο έπαιξε η γήρανση του πληθυσμού στη μείωση του πλούτου.

Με το σκεπτικό ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPΕ) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα αυξάνει τις πιθανότητες για επιπλέον αναβάθμιση της Ελληνικής Δημοκρατίας, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τα αιτήματα των τραπεζών για επιπρόσθετες κρατικές εγγυήσεις μέσω του μηχανισμού Ηρακλής ΙΙΙ.  

Φυσικά, υπάρχει κάτι ακόμη που δεν λέγεται. Στο ΥΠΕΘΟ δεν ήθελαν να ακούνε την γκρίνια των τραπεζιτών.  

Έτσι, κάπου 2,5 δισ. ευρώ επιπρόσθετων εγγυήσεων θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, μέσω του Ηρακλή ΙΙΙ. Όμως, οι τελευταίες είχαν μειωθεί προς τα 17 δισ. ευρώ από κάπου 19,5 δισ. ευρώ αρχικά. Κατόπιν τούτου, το σύνολο των κρατικών εγγυήσεων θα ανέβει εκ νέου στα αρχικά επίπεδα.

Παρά τις προσπάθειες  που γίνονται σε όλο τον κόσμο για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) για την παραγωγή ενέργειας στη Δύση και σε άλλες χώρες, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Σύμφωνα με το Energy Institute στη Στατιστική Αξιολόγηση της Παγκόσμιας Ενέργειας, η παγκόσμια πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023 στα 620 exajoules από 607 το 2022.

Ο άνθρακας με μερίδιο 32%, το φυσικό αέριο με 26% και το πετρέλαιο με 23% αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες πηγές παραγωγής ενέργειας. Δηλαδή, πάνω από το 80% της ενέργειας προήλθε από ορυκτά καύσιμα. 

v