Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kantor: Οι εταιρίες ψάχνουν για φθηνότερο ενοίκιο

Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αναζητούν γραφειακούς χώρους για μετεγκατάσταση με στόχο τη μείωση του ενοικίου, σύμφωνα με έρευνα της Kantor, η οποία διαπιστώνει αισθητή υποχώρηση του κύκλου εργασιών των εισηγμένων επιχειρήσεων real estate κατά το 2005.

Kantor: Οι εταιρίες ψάχνουν για φθηνότερο ενοίκιο
Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να αναζητούν γραφειακούς χώρους για μετεγκατάσταση με στόχο τη μείωση του ενοικίου, ενώ παράλληλα το Δημόσιο θα συνεχίσει την αναζήτηση κτιρίων για τη συγκέντρωση των διάσπαρτων υπηρεσιών του.

Οι δύο αυτές τάσεις θα δώσουν τον τόνο στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων στο α΄ εξάμηνο του 2006, σύμφωνα με έρευνα της Kantor, η οποία διαπιστώνει αισθητή υποχώρηση του κύκλου εργασιών των εισηγμένων επιχειρήσεων real estate κατά το 2005.

Με τις βασικές παραμέτρους καθορισμού της ζήτησης ακινήτων και την αύξηση του ΑΕΠ και της στεγαστική πίστης να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, το 2005 δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στο ρυθμό μεταβολής της συνολικής ζήτησης, προσφοράς και των τιμών πώλησης ακινήτων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η αύξηση των στεγαστικών δανείων διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα του 2004 (11μηνο Ιαν.-Νοε. 2005: 31,5% έναντι 27,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2004).

Η ζήτηση γραφειακών χώρων προς μίσθωση το 2005 ήταν αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και προήλθε: (α) από εταιρίες που ζητούν καλύτερες εγκαταστάσεις και με περισσότερες δυνατότητες και (β) από υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που επιθυμούν να στεγάσουν τμήματά τους που βρίσκονται διάσπαρτα στην Αττική.

Φαίνεται ότι πολλές εταιρίες προσανατολίζονται προς μετεγκατάσταση σε άξονες κοντά στην Αττική Οδό, ξεφεύγοντας από τα συμβόλαια υψηλών ενοικίων των παραδοσιακών περιοχών στέγασης γραφείων (Κηφισίας, Συγγρού). Τα ενοίκια παρέμειναν το 2005 στις περισσότερες περιπτώσεις σταθερά.

Ο κλάδος των εμπορικών χώρων χαρακτηρίστηκε το 2005 από τη λειτουργία των δύο εμπορικών κέντρων Athens Mall και Mediterranean Cosmos. Συνολικά, περισσότερα από 232.000 τ.μ εμπορικών κέντρων προστέθηκαν, διαμορφώνοντας την αναλογία έκτασης εμπορικών κέντρων ως προς κάτοικο σε 55 τ.μ./1.000 κατοίκους, η οποία ωστόσο παραμένει σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη της Ε.Ε.

Παράλληλα, ζήτηση σημειώθηκε και από σημαντικές ξένες εταιρίες του λιανεμπορίου που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στη χώρα (π.χ. Media Markt).

Στον τομέα των εκπτωτικών πολυκαταστημάτων (factory outlets) το νέο συγκρότημα της Elmec Sport αναμένεται στα Σπάτα, ενώ και ξένοι οίκοι του χώρου έχουν αρχίσει να δείχνουν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Το ετήσιο ενοίκιο στα Athens Mall και Mediterranean Cosmos έχει διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις βασικές εμπορικές περιοχές (Ερμού, Γλυφάδα κ.τ.λ.).

Σημαντική δραστηριότητα φαίνεται να υπάρχει στο χώρο των βιομηχανικών - αποθηκευτικών χώρων, όπου πολλές εταιρίες εκδηλώνουν έντονη ζήτηση να μετατοπιστούν από περιοχές με υψηλά ενοίκια (π.χ. Μεταμόρφωση - Κηφισιά) σε σύγχρονες και πιο προσιτές εγκαταστάσεις κοντά στην Αττική Οδό.

Για το α΄ εξάμηνο του 2006 προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί η τάση μεταστέγασης των επιχειρήσεων σε εγκαταστάσεις με χαμηλότερα ενοίκια. Τα ενοίκια στα κτίρια εμπορικής χρήσης στις βασικές εμπορικές περιοχές προβλέπεται να παραμείνουν υψηλά σε ένα περιβάλλον περιορισμένης προσφοράς και σταθερής ζήτησης, ενώ τα ενοίκια αποθηκευτικών χώρων προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο από αυτά των βιομηχανικών χώρων.

Κατά το 2005 η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιριών του κλάδου αντιμετώπισε μείωση του κύκλου εργασιών της. Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό 14%, ενώ και το συνολικό περιθώριο λειτουργικού κέρδους μειώθηκε από περίπου 19% σε 15%. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων μειώθηκαν και αυτά περίπου κατά 13%.

Η μέση κεφαλαιοποίηση των εταιριών του δείγματος για το πρώτο εννεάμηνο του 2005 ερμηνεύεται από την αξία των ακινήτων τους, ενώ δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τις πωλήσεις, τα κέρδη προ φόρων τα ίδια κεφάλαια και την απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα είχαν θετική επίδραση στα ίδια κεφάλαια και την καθαρή θέση ορισμένων εταιριών, λόγω της υψηλότερης αξίας στην οποία αποτιμήθηκαν τα ακίνητά τους. Ωστόσο, υπήρξαν και αρνητικές επιδράσεις λόγω διαγραφής ασώματων ακινητοποιήσεων και υπολογισμού πρόσθετων φόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v