Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω τραπεζών οι ενισχύσεις για τις ΜΜΕ

Μέσω των τραπεζών θα χορηγούνται οι ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τουρισμό και μεταποίηση, ενώ προβλέπονται σημαντικά οφέλη για τα ιδρύματα. Ποιοι δικαιούνται ενίσχυση και ποιες διαδικασίες προβλέπονται. Δείτε τις αναλυτικές πληροφορίες και τη λίστα με τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Μέσω τραπεζών οι ενισχύσεις για τις ΜΜΕ
της Ελενας Λάσκαρη

Σε one stop shop μετατρέπονται οι τράπεζες, καθώς θα υποδέχονται, θα αξιολογούν, θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν και θα είναι αρμόδιες για την εκταμίευση των ενισχύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της μεταποίησης και του τουρισμού, οι οποίες θα υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο του γ΄ κύκλου ενίσχυσης μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων.

Το κίνητρο για τις τράπεζες είναι σημαντικό. Η σύμβαση με το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει αμοιβή 1.200 ευρώ ανά φάκελο που θα υποβάλλεται, 500 ευρώ για την έγκριση κάθε επενδυτικού σχεδίου και επιπλέον 3% επί του κόστους επένδυσης για κάθε υλοποιούμενο σχέδιο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στο διάστημα 15 Μαρτίου έως 15 Ιουνίου. Οι ενισχύσεις του γ΄ κύκλου αφορούν ΜΜΕ επιχειρήσεις της μεταποίησης και του τουρισμού που απασχολούν από 0 έως 50 άτομα και έχουν κύκλο εργασιών από 10.000 ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό των ενισχύσεων κυμαίνεται από 43% έως 50%, το ελάχιστο ύψος της ίδιας συμμετοχής είναι 25% και το ύψος των επενδυτικών σχεδίων μπορεί να κυμαίνεται από 10 ως 350.000 ευρώ.

Οι πρώτες υπογραφές συμβάσεων, όπως εκτίμησε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, αναμένονται εντός 55 ημερών από τη λήξη του προγράμματος, ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Χρ. Φώλια οι συνολικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Από τα 210 εκατ. ευρώ (κοινοτική και εθνική συμμετοχή), τα 138,5 αφορούν στις ενισχύσεις στη μεταποίηση και τα 71,5 σε ενισχύσεις του τουρισμού.

* Τα αναλυτικά στοιχεία για τα προγράμματα και τις συνεργαζόμενες τράπεζες δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v