Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PwC: Πως επιδρούν τα ΔΛΠ στις επενδύσεις

Το 79% των Διαχειριστών Επενδυτικών Κεφαλαίων πιστεύουν πως η μετάβαση στα ΔΠΧΠ είναι σημαντική και, ακόμη και σε αυτό το αρχικό στάδιο, έχει διαφοροποιήσει τις αντιλήψεις ορισμένων όσον αφορά την αξία των επιχειρήσεων και έχει επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις περισσοτέρων από τους μισούς που συμμετείχαν στην έρευνα της PwC και της Ipsos/ Mori.

PwC: Πως επιδρούν τα ΔΛΠ στις επενδύσεις
Το 79% των Διαχειριστών Επενδυτικών Κεφαλαίων πιστεύουν πως η μετάβαση στα ΔΠΧΠ είναι σημαντική και, ακόμη και σε αυτό το αρχικό στάδιο, έχει διαφοροποιήσει τις αντιλήψεις ορισμένων όσον αφορά την αξία των επιχειρήσεων και έχει επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις περισσοτέρων από τους μισούς που συμμετείχαν στην έρευνα της PwC και της Ipsos/ Mori.

H έρευνα διενεργήθηκε από την PwC και την Ipsos /Mori το τελευταίο τρίμηνο του 2005. Εκατόν ογδόντα επτά Διαχειριστές Επενδυτικών Κεφαλαίων σε επτά χώρες εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με την χρηματοοικονομική πληροφόρηση των επιχειρήσεων που παρέχεται από τα ΔΠΧΠ.

Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και ο αριθμός των συμμετεχόντων από κάθε χώρα βασίστηκε κυρίως στο μέγεθος των κεφαλαιαγορών τους.

Ειδικότερα από την έρευνα προκύπτει ότι τα στελέχη επιχειρήσεων μπορούν να ενθαρυνθούν από το γεγονός ότι η σκληρή εργασία τους, για τη μετάβαση στα ΔΠΧΠ, έχει αναγνωριστεί από τους επενδυτές – οι περισσότεροι Διαχειριστές Επενδυτικών Κεφαλαίων είναι σύμφωνοι με τον τρόπο που η διοίκηση έχει χειριστεί τη μετάβαση στα ΔΠΧΠ μέχρι τώρα. Δηλώνουν επίσης ότι τα ΔΠΧΠ έχουν επιφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και δυνατότητα συγκρισιμότητας.

Οι προσδοκίες για την ποιότητα των γνωστοποιήσεων στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις εμφανίζονται υψηλές, ιδιαίτερα όπου αυτές θα παράσχουν καλύτερη πληροφόρηση για τους λειτουργικούς και οικονομικούς κινδύνους των επιχειρήσεων.

Ανησυχίες ότι οι επενδυτές δεν θα καταλάβαιναν τις επιπτώσεις των νέων προτύπων αποδεικνύονται αβάσιμες σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Οι περισσότεροι Διαχειριστές Επενδυτικών Κεφαλαίων δηλώνουν ότι κατανοούν τα ΔΠΧΠ σε ικανοποιητικό βαθμό.

Εντούτοις, μόνο ένα τέταρτο των διαχειριστών δηλώνει ότι έχει ”πολλή εμπιστοσύνη” στην κατανόηση των ΔΠΧΠ. Συνεπώς, πολλοί θα συνεχίσουν να βασίζονται στις ίδιες τις επιχειρήσεις για την επεξήγηση των συνολικών επιπτώσεων των ΔΠΧΠ στα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη και την επικοινωνία της προόδου σε ότι αφορά την ενσωμάτωση των ΔΠΧΠ στην καθημερινή επιχειρησιακή τους δραστηριότητα.

Συνολικά, η έρευνα είναι ενθαρρυντική όσον αφορά τις απόψεις της αγοράς μέχρι τώρα. Συγχρόνως όμως, οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να δείχνουν αδιαφορία αλλά να συνεχίσουν να ασχολούνται σοβαρά με τους επενδυτές και τη συνεχή ενημέρωσή τους.

Οι περισσότεροι από τους 187 Διαχειριστές Επενδυτικών Κεφαλαίων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι αρκετά καλά ενημερωμένοι και πως καταλαβαίνουν την επίδραση των ΔΠΧΠ. Τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι γνωρίζουν πολύ ή αρκετά καλά την επίδραση των ΔΠΧΠ στις επιχειρήσεις της χώρας τους, και η ίδια αναλογία ήταν πολύ ή αρκετά βέβαιη ότι γνωρίζει πλήρως τις επιδράσεις των ΔΠΧΠ στις επιχειρήσεις τις οποίες επενδύει.

Το παρόν επίπεδο γνώσης παρέχει μια καλή πλατφόρμα για την κατανόηση των ΔΠΧΠ. Οι επενδυτικές αποφάσεις, πάντως μπορούν να βελτιωθούν αν μεγαλύτερο μέρος των διαχειριστών αισθανθεί ”πολύ βέβαιο” (αυτήν την περίοδο το ποσοστό περιορίζεται στο 12%) σχετικά με την κατανόησή των ΔΠΧΠ. Συγχρόνως, το ένα τέταρτο των διαχειριστών που δήλωσε ότι γνωρίζει λίγα έως τίποτα θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια.

Εκείνοι που έχουν λάβει κάποιας μορφής εκπαίδευση γύρω από τα ΔΠΧΠ εμφανίζουν καλύτερες πιθανότητες να έχουν μια καλή ή αρκετά καλή κατανόηση, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι επενδυτικές ενημερώσεις των επιχειρήσεων και άλλες μορφές επιμόρφωσης έχουν βοηθήσει. Επιπρόσθετες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες είναι πιθανό να χαιρετιστούν από την επενδυτική κοινότητα καθώς σε ολόκληρη την Ευρώπη οι διαχειριστές που έχουν λάβει συγκεκριμένη επιμόρφωση στην ερμηνεία των ΔΠΧΠ οικονομικών καταστάσεων ξεπερνούν οριακά το 50% του συνόλου.

Οι Διαχειριστές Επενδυτικών Κεφαλαίων αντιμετωπίζουν τη μετάβαση στα ΔΠΧΠ ως σημαντική. Τέσσερεις στους πέντε θεωρούν ότι η υιοθέτηση των ΔΠΧΠ είναι πολύ ή αρκετά σημαντική εξέλιξη για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση. Η πλειοψηφία, (65%) έχει ήδη εντοπίσει την επίδραση των ΔΠΧΠ στα λειτουργικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που επενδύει. Το ποσοστό ανέρχεται σε 77% για Διαχειριστές Επενδυτικών Κεφαλαίων με καλή ή μέτρια γνώση των ΔΠΧΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v