Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank - Metron: Υψηλότερη η ζήτηση για κατοικία

Ιδιαίτερα ευνοϊκές εμφανίζονται οι προοπτικές ανάπτυξης κατοικίας στην Ελλάδα, αν και η πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η επιβολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν σημαντικό τεστ για την αγορά ακινήτων, αναφέρει η από κοινού έρευνα της διεύθυνσης οικονομικών μελετών και προβλέψεων της Eurobank και της Metron Analysis.

Eurobank - Metron: Υψηλότερη η ζήτηση για κατοικία
Ιδιαίτερα ευνοϊκές εμφανίζονται οι προοπτικές ανάπτυξης κατοικίας στην Ελλάδα, αν και η πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η επιβολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές εκτιμάται οτι θα αποτελέσουν σημαντικό τεστ για την αγορά ακινήτων.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η διεύθυνση οικονομικών μελετών και προβλέψεων της Eurobank σε συνεργασία με τη Metron Analysis.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, 2%-8% των νοικοκυριών εμφανίζουν πρόθεση αγοράς ή δόμησης κύριας κατοικίας το 2006 και ποσοστό 4%-18% των νοικοκυριών την επόμενη 5ετία.

Ωστόσο, χαμηλότερες καταγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά δευτερεύουσας κατοικίας, όπου 0,5%-2% των νοικοκυριών εμφανίζουν πρόθεση αγοράς ή δόμησης το 2006 και 0,5%-6% την επόμενη 5ετία.

Η μελέτη επισημαίνει ότι τα ποσοστά που εμφανίζουν πρόθεση αγοράς ή δόμησης είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με την τελευταία διετία, κατά την οποία, παρά την ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη της αγοράς του real estate και της στεγαστικής πίστης, μόνο 5,2% των νοικοκυριών φαίνεται να έχει ήδη προβεί σε αγορά ή κατασκευή νέας κατοικίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Eurobank, η ζήτηση για νέες κατοικίες αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη πενταετία με ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς του παρελθόντος και συγκεκριμένα με ρυθμό 3,5% ετησίως έναντι 2,6% την περίοδο 2004-2005 και 2,0% την περίοδο 2000-2003.

Στην αυξημένη ζήτηση φέρεται να συμβάλλουν αφενός το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για κατοικία που παραμένει υψηλό και αφετέρου το ότι οι προοπτικές αγοράς ή δόμησης είναι ισχυρότερες για νέα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα, χαμηλό πιστοληπτικό κίνδυνο και υψηλή ζήτηση για μεγαλύτερες κατοικίες σε σχέση με το μέγεθος της μέσης κατοικίας στην περιοχή έρευνας.

Άλλοι παράγοντες που αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη της αγοράς κατοικίας είναι η αύξηση του πληθυσμού λόγω της οικονομικής μετανάστευσης, καθώς και η αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών λόγω της μείωσης του μεγέθους του μέσου νοικοκυριού.

Χρήζει προσοχής επίσης το ότι η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί την αγορά κατοικίας ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση, γεγονός που καταδεικνύει μεταξύ άλλων ότι ο κερδοσκοπικός παράγοντας στην αγορά κατοικίας είναι πολύ μικρός σε σχέση με άλλες αγορές όπως τα χρηματιστήρια.

Πάντως, η πρόσφατη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η επιβολή Φ.Π.Α. σε νέες οικοδομές σίγουρα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό τεστ για την αγορά ακινήτων, επισημαίνει η μελέτη.

Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι η χώρα μας διατηρεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην Ε.Ε. (74% των κατοικιών είναι ιδιόκτητες), ενώ με βάση στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι στο μέσο Έλληνα αναλογούν περίπου 1,3 δωμάτια... η μικρότερη αναλογία μεταξύ των χωρών της ΕΕ-15.

----- Βασικά συμπεράσματα της έρευνας

* To ενδιαφέρον για την κατοικία παραμένει ενεργό στο προσεχές διάστημα, με 2%-8% των νοικοκυριών να εμφανίζουν πρόθεση αγοράς/δόμησης κατοικίας στο τρέχον έτος και 4%-18% στην 5ετία.

* Συγκριτικά χαμηλότερες καταγράφονται οι προοπτικές της αγοράς ή δόμησης δευτερεύουσας κατοικίας και σχετικά ανάλογες με την τελευταία 5ετία (το 4,2% των νοικοκυριών έχει αγοράσει κάποια δευτερεύουσα κατοικία την πενταετία που πέρασε), καθώς το 84,1% του δείγματος απάντησε ότι είναι πολύ απίθανο να αγοράσει ή να κτίσει δευτερεύουσα κατοικία την επόμενη πενταετία.

* Η ζήτηση για νέες κατοικίες την επόμενη 5ετία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

* Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί την αγορά κατοικίας ως μία πολύ ασφαλή επένδυση (δείκτης συμφωνίας 78% που αγγίζει το 85%, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις πως δόθηκαν στην ερώτηση ”Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι η αγορά κατοικίας στην πόλη σας αποτελεί μία πολύ ασφαλή επένδυση;”).

* Περίπου 8 στους 10 ερωτηθέντες αναμένουν άνοδο στις τιμές των ακινήτων της περιοχής τους το επόμενο έτος, η οποία αναμένεται να κινηθεί σε διψήφια ποσοστά.

* Οι ανοδικές προοπτικές βρίσκουν σύμφωνες όλες τις δημογραφικές ομάδες κοινού.

* Η άνοδος των τιμών ακινήτων εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στην 5ετία.

* Περίπου 1 στους 10 ιδιοκτήτες που αναμένουν άνοδο τιμών στην περιοχή του σκέπτεται να πωλήσει κάποιο ακίνητό του ως επενδυτική κίνηση (κυρίως όσοι αναμένουν αύξηση 5%-15% στο 2006 και άνοδο 15% στην πενταετία).

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.373 νοικοκυριά στην Αττική και σε 6 μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας με τη χρήση έντυπου ερωτηματολογίου την περίοδο 1/12/2005 – 9/1/2006.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v