Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μελέτη της ICAP για την πορεία των ΔΕΚΟ

Οι ΔΕΚΟ βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, σύμφωνα με μελέτη της ICAP, αφενός μεν λόγω της μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και αφετέρου λόγω της μεγάλης σημασίας που έχουν οι ΔΕΚΟ για την ελληνική οικονομία.

Μελέτη της ICAP για την πορεία των ΔΕΚΟ
Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ) βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας, σύμφωνα με μελέτη της ICAP.

Αφενός μεν λόγω της μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους, την οποία εισάγει η κυβέρνηση με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους, τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τον περιορισμό των δανειακών αναγκών τους, αφετέρου λόγω της μεγάλης σημασίας που έχουν οι ΔΕΚΟ για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, το 2005 το σύνολο των εσόδων των 48 ΔΕΚΟ, οι οποίες αναφέρονται στον προϋπολογισμό του 2006, συμπεριλαμβανομένων και των επιχορηγήσεων, αντιστοιχούσε σε ποσοστό 8,8% του ΑΕΠ, οι δε ακαθάριστες δανειακές ανάγκες τους σε 1,5%.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ, όπως αυτά καταγράφονται από τους ισολογισμούς και τους λογαριασμούς αποτελεσμάτων χρήσεως, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι πίνακες οι οποίοι ακολουθούν παρουσιάζουν τον ενοποιημένο ισολογισμό και λογαριασμό αποτελεσμάτων χρήσεως, καθώς και βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες 43 ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά τους για το 2004.

Τα συνολικά κεφάλαια των 43 αυτών ΔΕΚΟ ανήλθαν το 2004 σε 34,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,3% έναντι του προηγούμενου έτους. Τα κεφάλαια αυτά κάλυπταν το 18,7% του ενεργητικού του εταιρικού τομέα της οικονομίας, τα μεγέθη του οποίου παρουσιάζονται στην έκδοση ”Η Ελλάδα σε Αριθμούς 2006”, η οποία συνοδεύει τον Ελληνικό Οικονομικό Οδηγό της ICAP και βρίσκεται στην ιστοσελίδα WWW.icap.gr.

Το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης των κεφαλαίων των ΔΕΚΟ οφείλεται στα καθαρά πάγια και κυρίως στις αυξήσεις που καταγράφηκαν στον ΟΣΕ, στη ΔΕΗ και στον ΟΑΣΑ. Η χρηματοδότηση έγινε κατά ποσοστό 57,3% από ίδια κεφάλαια και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στις ΔΕΗ και ΟΑΣΑ, τα ίδια κεφάλαια των οποίων σημείωσαν μεγάλη αύξηση.

Έτσι, υπήρξε ελαφρά βελτίωση του δείκτη ξένα προς ίδια κεφάλαια από 1,13 σε 1,08. Οι εξελίξεις στον εταιρικό τομέα ήταν αρκετά διαφορετικές. Κατ’ αρχάς, η αύξηση του ενεργητικού ήταν αρκετά βραδύτερη, 7,8% επιπλέον, και η διεύρυνση των παγίων ”εξηγεί” μόνο το 63% της συνολικής μεταβολής, η οποία χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο μέσω υποχρεώσεων.

Οι πωλήσεις των 43 ΔΕΚΟ αυξήθηκαν με ρυθμό 11,3% και έφθασαν τα 13,2 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 9,1% του κύκλου εργασιών του εταιρικού τομέα.

Στην αύξηση αυτή πρωταγωνίστησαν τα ΕΛΠΕ, βοηθούμενα από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, και ακολούθησε η ΔΕΗ: ο κύκλος εργασιών των πρώτων διευρύνθηκε εντυπωσιακά, κατά 21,3%, στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτός της δεύτερης κατά 5,8%, στα 4,1 δισ. ευρώ. Οι δύο αυτές αυξήσεις καλύπτουν περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνολικής μεταβολής των πωλήσεων των 43 ΔΕΚΟ.

Η αύξηση των μικτών κερδών ήταν περιορισμένη: μόλις 3,9%, στα 1,2 δισ. ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι 27 από τις 43 μονάδες υπέστησαν μείωση των μικτών κερδών τους. Αντίθετα, στο σύνολο του εταιρικού τομέα τα μικτά κέρδη σημείωσαν ικανοποιητική αύξηση 7,9%. Το δε μέσο περιθώριο μικτού κέρδους των ΔΕΚΟ παρέμεινε κατά πολύ χαμηλότερο του αντίστοιχου του εταιρικού τομέα, 9,2% έναντι 20,8%.

Η μικρή άνοδος των μικτών κερδών και η σημαντική αύξηση των δαπανών διοίκησης και διάθεσης οδήγησαν σε μεγάλη χειροτέρευση του λειτουργικού αποτελέσματος: οι ζημιές διευρύνθηκαν από 118 εκατ. ευρώ σε 304 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και για το προ φόρου αποτέλεσμα των ΔΕΚΟ. Τα χαμηλά κέρδη των 22 εκατ. ευρώ του 2003 μετατράπηκαν σε ζημιές 352 εκατ. ευρώ το 2004. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι 22 από τις 43 ΔΕΚΟ ήταν ζημιογόνες το 2004.

Η περισσότερο κερδοφόρος ήταν η ΔΕΗ με 405 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν τα ΕΛΠΕ με 84 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, τις υψηλότερες ζημίες είχαν ο ΟΣΕ με 576 εκατ. ευρώ και η ΕΘΕΛ με 167 εκατ. ευρώ. Η εικόνα αυτή ήταν αντίθετη με εκείνη που καταγράφει τις εξελίξεις στο σύνολο του εταιρικού τομέα. Τα καθαρά κέρδη των 20.729 εταιρειών παρέμειναν στάσιμα στα 7,0 δισ. ευρώ, ενώ η αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων επιχειρήσεων ήταν 2,3:1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v