Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προορισμοί ...”ζωής” για εύπορους

Το περιοδικό Money, μέσω του δικτυακού τόπου του Cnn, προτείνει μια σειρά από μέρη για τους εύπορους Αμερικάνους (και όχι μόνο) στα οποία θα μπορέσουν να αποσυρθούν για το υπόλοιπο του βίου τους. Αμμουδιές, άθληση, βουνό και ό,τι άλλο ονειρεύεται κανείς...

Προορισμοί ...”ζωής”  για εύπορους
Η αναζήτηση ενός πολυτελούς, ήσυχου και εξωτικού ει δυνατόν μέρους, για να αποσυρθεί κανείς αλλά και να ”επενδύσει” ταυτόχρονα κάποιο μέρος των οικονομιών του (όρα εφάπαξ) αποτελεί προσφιλή δραστηριότητα των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικάνων.

Οι τελευταίοι μάλιστα ταξιδεύουν πανταχόθεν και κατά ορδές όταν αποκτήσουν ικανό εισόδημα, ενώ πολύ συχνά αποφασίζουν να αποσυρθούν σε πιο ήρεμες τοποθεσίες. Αναγνωρίζοντας την παραπάνω ανάγκη, το περιοδικό Money προτείνει κάποια από πιο δημοφιλή μέρη των ΗΠΑ για …αναχωρητισμό.

Τα βασικά κριτήρια αποτέλεσαν η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, η σχετική ηρεμία που πρέπει να διακρίνει τις τοποθεσίες και εν πολλοίς αποτελούν μέρη που ο καθένας θα επιθυμούσε να περάσει κάποιο μέρος του βίου του αλλά δεν διαθέτει το ανάλογο βαλάντιο.

Η πρώτη πρόταση του περιοδικού δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Φλόριντα και συγκεκριμένα τη Σαρατόσα. Η περιοχή καλύπτεται από ηλιοφάνεια ολόκληρο σχεδόν το έτος – τον Ιανουάριο μόνο η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 50 βαθμούς Φαρεναίτ – ενώ αποτελεί την επιλογή πολλών γνωστών αστέρων του θεάματος και κυρίως των σπορ (Αγκάσι, Κουρνίκοβα).

Οι παραθεριστές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μιας ευρείας γκάμας αθλημάτων (γκολφ, τέννις, θαλάσσιο σκι) για να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν, ενώ η εγγύτητα στο υγρό στοιχείο περιλαμβάνεται στα συν της Σαρατόσα.

Παράλληλα η πόλη συνδυάζει μουσεία, ορχήστρες και οτιδήποτε άλλο δύναται να προσφέρει χαλάρωση και διασκέδαση στους επισκέπτες ή μόνιμους κάτοικους.

Για τις τιμές δε, που είναι και το δια ταύτα, σύμφωνα με το περιοδικό Money, είναι περίπου 12% χαμηλότερες από πολλές άλλες πολιτείες και η αγορά ενός ”αξιοπρεπούς” ράντσου κοστολογείται περί τα 190.000 δολάρια.

Άλλη μια δημοφιλής επιλογή είναι το Μπόουλντερ στην πολιτεία του Coloradο. Η περιοχή διαφημίζεται ως την πόλη που διαθέτει ηλιοφάνεια 240 ημέρες το χρόνο, ενώ οι υπόλοιπες δεν είναι και ιδιαίτερα ψυχρές… αν και σχετικά ορεινή περιοχή.

Οι δραστηριότητες των παραθεριστών επεκτείνονται όχι μονάχα σε ”ορεινές” ενασχολήσεις αλλά και στις γαστριμαργικές απολαύσεις για τις οποίες φημίζεται το Μπόουλντερ, αλλά και στις υπαίθριες ορχήστρες του. Η πόλη διαθέτει μπαλέτα, μουσεία και, όπως μας ενημερώνει το money δύναται να εξυπηρετήσει κάθε φιλόμουσο κάτοικο.

Οι τιμές είναι λιγάκι ”τσιμπημένες” αφού ένα διαμέρισμα κοστίζει περί τα 150.000 δολάρια, ενώ η μέση τιμή εξαγοράς ενός μεγάλου διαμερίσματος ανέρχεται στα 205.000 δολ. Αν πάλι κάποιος εύπορος επισκέπτης ενθουσιαστεί από τις ομορφιές της περιοχής και αποφασίσει να εγκατασταθεί, αγοράζοντας μια πολυτελή κατοικία τότε θα καταβάλει ποσό ύψους 400.000 δολαρίων περίπου.

Έτερη επιλογή του Money είναι το ευρέως γνωστό Rhode island, το οποίο συγκεντρώνει κάθε έτος σημαντικό αριθμό επισκεπτών αλλά και ατόμων που παίρνουν την απόφαση να αποσυρθούν, ύστερα από αξέχαστες διακοπές ή διαφήμιση.

Η πόλη, όπως επισημαίνεται και στο περιοδικό, αλλάζει συνεχώς μορφή - (ακόμα και τη ροή ποταμιών μετέβαλλαν) – με κατασκευή νέων κτιρίων και τη δημιουργία ενός προαστίου αφιερωμένου στην τέχνη. Η πόλη φημίζεται επίσης για το ζωολογικό κήπο της, ενώ η εγγύτητα προς τη θάλασσα ανεβάζει περισσότερο τις ”μετοχές της στην αγορά”.

Οι τιμές δεν είναι ιδιαιτέρως προσιτές, αφού η περιοχή είναι δημοφιλής και συγκεντρώνει την προσοχή ουκ ολίγων ατόμών αλλά όπως τονίζεται σχετικώς, οι τιμές είναι ακόμα προσιτές για ένα μεσαίου εισοδήματος Αμερικάνο πολίτη.

Λίγο πριν ο H. Dee ”βγει στην σύνταξη” ζούσε με την οικογένειά του στον 48ο όροφο ενός ουρανοξύστη του Σικάγο, παραπονούμενος για τον θόρυβο και την πολυκοσμία της μεγαλούπολης.

Τρία έτη μετά και 2.000 μίλια μακρύτερα παραπονείται πως δεν μπορεί να σταματήσει τα ελάφια από το να τρώνε τον κήπο του… Ο H. Dee αποσύρθηκε στην ονειρική περιοχή Μέντφορφ στο Όρεγκον, όπου σύμφωνα με το περιοδικό, είναι το πιο κοντινό μέρος στον παράδεισο.

Η περιοχή συνδυάζει την ηρεμία του φυσικού τοπίου αλλά και την εγγύτητα σε παρακείμενη πόλη. Ο ειρηνικός βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο ωρών με αυτοκίνητο αλλά με τόσα ποτάμια που διασχίζουν την ενδιάμεση περιοχή, λίγοι θα ενδιαφερθούν, όπως αναφέρεται στο Money.

Η περιοχή φιλοξενεί ένα δημοφιλές φεστιβάλ τζαζ μουσικής, με συχνή παρουσία διασήμων καλλιτεχνών, ενώ δεν πρέπει να παραλειφθεί μια επίσκεψη στις τοπικές μπυραρίες, οι οποίες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών – παραθεριστών.

Αν πάλι ορισμένοι είναι λάτρεις του καταρράκτη και των θαλάσσιων αθλημάτων τότε το Μoney τους προτείνει ανεπιφύλακτα το Σεμπόγιαν στο Ουισκόνσιν. Περιβάλλεται από λίμνες και ποτάμια, ενώ κανείς μπορεί να απολαύσει το κολύμπι και το Windsurfing στις λίμνες της περιοχής.

Στα συν του Σεμπόγιαν συγκαταλέγεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η οποία – ειδικά στα καρδιοαγγειακά περιστατικά – έχει εξαιρετικές μονάδες περίθαλψης, δεδομένο διόλου ευκαταφρόνητο, (διαφημίζεται άλλωστε πάρα πολύ) για το μέσο όρο ηλικίας των δυνητικών ”απομάχων”.

Η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για τα μουσεία της, την όπερα και τη συμφωνική της ορχήστρα, ενώ όπως αναφέρεται σχετικά μεγάλο αριθμό επισκεπτών συγκεντρώνει και το μουσείο κλασσικών αυτοκινήτων.

Στο περιοδικό επισημαίνεται πως τα προαναφερθέντα μέρη δεν είναι ασφαλώς τα μοναδικά, αλλά απλώς τα συγκεκριμένα συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών και εύπορων συνταξιούχων και δεν πρόκειται να απογοητεύσουν κανένα, όσο απαιτητικός και να είναι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v