Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ICAP: Υποχωρεί ο αριθμός των νεοσύστατων ΑΕ & ΕΠΕ

Διαχρονική τάση υποχώρησης του αριθµού των νέων επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ καταγράφει μελέτη της ICAP με την πλειονότητα των νέων εταιριών (63%) να δηλώνουν ως έδρα το νομό Αττικής. Η μεγαλύτερη υποχώρηση εκδηλώθηκε στη βιοµηχανία, όπου ο αριθµός των νέων επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 18,9% σε σχέση µε το 2003.

ICAP: Υποχωρεί ο αριθμός των νεοσύστατων ΑΕ & ΕΠΕ
Διαχρονική τάση υποχώρησης του αριθµού των νέων επιχειρήσεων ΑΕ και ΕΠΕ καταγράφει μελέτη της ICAP με την πλειονότητα των νέων εταιριών (63%) να δηλώνουν ως έδρα το νομό Αττικής.

Ειδικότερα το 2004 συστάθηκαν 3.904 νέες ΑΕ και ΕΠΕ, μέγεθος 8,7% χαµηλότερο από το 2003. Το 50,5% των επιχειρήσεων αυτών ανήκει στον τοµέα των λοιπών υπηρεσιών, 30,3% είναι εµπορικές εταιρείες και 12,9% βιομηχανικές, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριοποιούνται στον τοµέα του τουρισµού.

Η μεγαλύτερη υποχώρηση εκδηλώθηκε στη βιοµηχανία, όπου ο αριθµός των νέων επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 18,9% σε σχέση µε το 2003.

Η μείωση του αριθµού των νέων επιχειρήσεων εκδηλώνεται και στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, µε εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, όπου σημειώνεται αξιόλογη ανακάµψη από το 2003.

Η εικόνα των συνολικών αρχικών κεφαλαίων τα οποία κινητοποιούν οι νέες επιχειρήσεις εμφανίζει, παρά την μερική ανάσχεση της πτώσης το 2003, αντίστοιχες τάσεις υποχώρησης τα τελευταία χρόνια.

Η Αττική, µε 2.459 νέες επιχειρήσεις οι οποίες κινητοποίησαν αρχικά κεφάλαια 274,1 εκατομμυρίων ευρώ, καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των νομών σε όρους νέων επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, στην Αττική αντιστοιχούν το 2004 6,26 νέες ΑΕ και ΕΠΕ σε κάθε 10.000 κατοίκους, έναντι πανελληνίου μέσου όρου 3,54. Με εξαίρεση τους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Βοιωτίας, κλπ. εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις πολλών νησιωτικών περιοχών, όπως των Δωδεκανήσων, της Κέρκυρας και αρκετών εκ των νομών της Κρήτης, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τους τομείς του τουρισµού και των εμπορικών και λοιπών υπηρεσιών, και λιγότερο της βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v