Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: ”Ισχυρό” γ΄ τρίμηνο ”βλέπει” η Εγνατία

”Ισχυρό” εκτιμά η Εγνατία Finance πως θα είναι το τρίτο τρίμηνο του 2005 για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, όπως αναφέρει σε σχετικό της preview με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου και τίτλο ”Τα έσοδα συνεχίζουν να οδηγούν τα κέρδη υψηλότερα”. Top pick η Εθνική.

Τράπεζες: ”Ισχυρό” γ΄ τρίμηνο ”βλέπει” η Εγνατία
”Ισχυρό” εκτιμά η Εγνατία Finance πως θα είναι το τρίτο τρίμηνο του 2005 για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, όπως αναφέρει σε σχετικό της preview με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου και τίτλο ”Τα έσοδα συνεχίζουν να οδηγούν τα κέρδη υψηλότερα”.

Μεταξύ των ελληνικών τραπεζών η χρηματιστηριακή ξεχωρίζει ως top pick την Εθνική Τράπεζα, επισημαίνοντας αφενός τις προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει (τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και σε διεθνές), και αφετέρου τις προοπτικές που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση (συγχωνεύσεις θυγατρικών, πιθανές εξαγορές στο εξωτερικό).

Επαναδιατυπώνει παράλληλα την τιμή-στόχο των 37,80 ευρώ και τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της Εθνικής, των 25,60 ευρώ και τη σύσταση ”accumulate” για τη μετοχή της Alpha Bank, των 29,60 ευρώ και τη σύσταση ”accumulate” για τη μετοχή της Eurobank, των 17,70 ευρώ και τη σύσταση ”accumulate” για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και των 6 ευρώ με τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της Αγροτικής.

Μειώνει ωστόσο στα 24,50 ευρώ (από τα 27,80 ευρώ προηγουμένως) την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Εμπορικής, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη σύσταση σε ”hold”.

Σχετικά με τα μεγέθη των τραπεζών, η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν στις τράπεζες κατά τη διάρκεια του Ιουνίου του 2005, οι οποίες και ”αποδυνάμωσαν” τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου.

Σημειώνει επίσης πως στο τρίτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες, αλλά και τα κέρδη θα κινηθούν ανοδικά, υποβοηθούμενα από την ”ισχυρή” ανάπτυξη των εσόδων στον τομέα της λιανικής τραπεζικής και κυρίως στον τομέα των στεγαστικών.

”Ως ένα βαθμό η αύξηση των στεγαστικών δανείων θα μπορούσε να αποδοθεί στην επικείμενη επιβολή ΦΠΑ στις κατοικίες από το 2006” επισημαίνει η Εγνατία Finance.

Για τις Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank η χρηματιστηριακή προβλέπει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξηση 26,9% στα κέρδη εννεαμήνου, με την ανάπτυξη των εσόδων από τις τραπεζικές δραστηριότητες να ενισχύονται κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

”Δυστυχώς οι Εθνική, Αγροτική και Εμπορική δεν έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου του 2004 με βάση τα ΔΛΠ και ως εκ τούτου οποιαδήποτε σύγκριση με τα περυσινά αποτελέσματα είναι άνευ ουσίας” αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής.

Αναλυτικότερα, προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank θα ενισχυθούν στο σύνολο του εννεαμήνου κατά 14%, διαμορφούμενα στα 357,1 εκατ. ευρώ.

Για τη Eurobank αναμένει αύξηση 37% στα καθαρά κέρδη εννεαμήνου, καθώς τα τοποθετεί στα 340,7 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα καθαρά της κέρδη θα φτάσουν στο εννεάμηνο στα 130,9 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 43%.

Για την Εθνική Τράπεζα προβλέπει καθαρά κέρδη ύψους 499,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, για την Εμπορική Τράπεζα εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 70,9 εκατ. ευρώ, ενώ για την Αγροτική ”βλέπει” πως τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 89,8 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου των τραπεζών ξεκινάει στις 9 Νοεμβρίου με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ακολουθούν οι Eurobank (10 Νοεμβρίου), Εθνική (24 Νοεμβρίου) και Alpha Bank (στις 31 Νοεμβρίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v