Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metatrading: Σημάδια κορύφωσης σε Wall - ΧΑ

Το βασικό σενάριο κίνησης της αγοράς πέτυχε τον ”στόχο” των 3.400 μονάδων και πλέον παρέχει πληθώρα ενδείξεων ότι βαίνει προς την ολοκλήρωσή του, τονίζουν οι αναλυτές του metatrading, Σπ. Βασιλείου και Ηλ. Μπούσιος. Τι πιστεύουν για τα περιθώρια της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και για την ”κορυφή” της Wall Street.

Metatrading: Σημάδια κορύφωσης σε Wall -  ΧΑ
των Σπύρου Ε. Βασιλείου, Ηλία Ν. Μπούσιου*

Με ρεαλισμό και απαισιοδοξία ”βλέπουν” το μεσοπρόθεσμο μέλλον των αγορών οι αναλυτές του metatrading στην ανάλυσή τους με τίτλο ”Patterns & Σενάρια – Ράλι & Αυταπάτες Νο. 4” ** με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου.

Οι αναλυτές του metatrading αναφέρουν για τη Σοφοκλέους και το Γενικό Δείκτη ότι το βασικό σενάριο κίνησης της αγοράς, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα special reports, όχι μόνο πέτυχε τον στόχο τιμών των 3.400 μονάδων, αλλά παρείχε και πληθώρα ενδείξεων ότι βαίνει προς την ολοκλήρωσή του.

Αν το πρόσφατο ανοδικό σκέλος, που εκτυλίχθηκε κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αναιρεθεί και αποδειχθεί ανορθόδοξο υψηλό –αφού συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά από τα ”γιουρούσια” της περιόδου 2000 – 2001–, τότε αυτοί που έσπευσαν σε αγορές παρασυρόμενοι από τα ”νέα”, ίσως βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Μία μελέτη των επιμέρους στοιχείων της όλης κίνησης από τα χαμηλά του 2003, μας υποδεικνύει τη σημαντική επιβράδυνση του momentum. Τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε ρυθμούς αποδόσεων, η κατάσταση τείνει προς ένα σημείο καμπής, ενώ σε τεχνικό επίπεδο κάθε διόρθωση οδηγεί τις τιμές εντός περιοχών καταγραφής προηγούμενων κορυφών, παράλληλα με τη διαμόρφωση αποκλίσεων στον εβδομαδιαίο MACD.

Το μόνο θετικό στοιχείο στην παρούσα φάση θα λέγαμε ότι είναι η έλλειψη επιβεβαίωσης, καθώς κάλλιστα η κίνηση μπορεί να υποδιαιρεθεί επιπλέον και να τραβήξει χρονικά μερικές εβδομάδες ακόμη.

Η κατάσταση βέβαια είναι διαφορετική στη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου παρατηρούμε την διαμόρφωση μακροχρόνιου πυθμένα.

Το ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθεί αυτό το κομμάτι της αγοράς σε μία γενικευμένη υποχώρηση, το βέβαιο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση θα αποχωρήσουν και οι τελευταίοι απογοητευμένοι επενδυτές, προκειμένου να αναζητήσουν καταφύγιο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ίσως τότε διαμορφωθούν και οι μεγαλύτερες ευκαιρίες σε αναλογία απόδοσης/ρίσκου για το υγιές κομμάτι της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον επόμενο ανοδικό κύκλο να τις χαρακτηρίζει ως προς την έλλειψη πωλητών.

Παράλληλα τονίζουν πως το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο που η επιρροή των αυξανόμενων επιτοκίων και του ανερχόμενου πληθωρισμού είναι υπολογίσιμη και που έλλειπε τα δύο-τρία προηγούμενα χρόνια.

Δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι ότι η κορυφή της 3ης Αυγούστου στις ΗΠΑ ήταν Η ΚΟΡΥΦΗ που περιμέναμε από τις αρχές του 2005. Όμως μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι βρισκόμαστε στα υψηλότερα επίπεδα από πλευράς κινδύνου στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ τα τελευταία 3 χρόνια. Η παραβίαση των χαμηλών του Ιουλίου (1.183 μονάδες στον S&P 500) μάλλον περιόρισε αισθητά την όποια αισιοδοξία για νέα υψηλά” αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του metatrading.

* Ο Σπ. Ε. Βασιλείου και ο Ηλ. Ν. Μπούσιος είναι τεχνικοί αναλυτές του metatrading.gr

** Η πλήρης ανάλυση του metatrading δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v