Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος: Τι δείχνουν τα μεγέθη 6μήνου 119 εταιριών

Με μόλις το 35% του συνόλου των εταιριών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα 6μήνου (119 εταιρίες) και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος, τα απλά κέρδη προ φόρων εμφανίζονται αυξημένα κατά 38,2%, ενώ τα ενοποιημένα ΚΠΦ καταγράφουν ετήσια αύξηση 37%.

Πήγασος: Τι δείχνουν τα μεγέθη 6μήνου 119 εταιριών
Αυξημένα κατά 38,2% είναι τα απλά κέρδη προ φόρων των ελληνικών εταιριών στο εξάμηνο του 2005, ενώ ο κύκλος εργασιών παρουσιάζει άνοδο κατά 11,3%.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Πήγασος, με μόλις 119 εταιρίες να έχουν ανακοινώσει μεγέθη εξαμήνου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 35% του συνόλου των εισηγμένων.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων καταγράφουν ετήσια αύξηση 37%, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημειώνει άνοδο κατά 10,8%.

Τις υψηλότερες αποδόσεις κερδοφορίας σε επίπεδο μητρικών εταιριών έως τώρα εμφανίζει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών με ετήσια αύξηση ΚΠΦ της τάξης του 61,7%, ενώ ακολουθεί ο τραπεζικός κλάδος με αύξηση 47,3%.

Μεταξύ των τραπεζών (και με βάση τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα στοιχεία μεταξύ των Alpha Bank, Ασπίς, Αγροτική, Εμπορική, Eurobank, Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς) τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στα κέρδη προ φόρων και συγκεκριμένα της τάξης του 142,7% εμφανίζει η Ασπίς Bank, ενώ ακολουθούν με 75,2% η Τράπεζα Κύπρου και η Αγροτική 59,1%.

Στον αντίποδα, η μόνη Τράπεζα που εμφανίζει μείωση των κερδών, σε απόλυτα συγκριτικά μεγέθη, είναι η Alpha Bank, ενώ την αντιστροφή της ζημιογόνου της πορείας κατάφερε η Εμπορική.

Από τον κλάδο των επενδύσεων, ο οποίος κατέγραψε 41,1% αύξηση στα κέρδη προ φόρων μεταξύ 17 εταιριών, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση 988,3% εμφανίζει η Δίας.

Ακολουθούν οι Αιολική, με αύξηση στα κέρδη προ φόρων 719,4% και η Ανδρομέδα με 325,5%. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση εμφανίζουν οι: Ευρωδυναμική (υποχώρηση 69,5%) και Arrow (27,66%).

Από τον κλάδο των βασικών μετάλλων (ο οποίος κατέγραψε αύξηση 87,7% σε ενοποιημένο επίπεδο) τη μεγαλύτερη ποσοστιαία βελτίωση 222,7% εμφανίζει η ΜΕΤΚΑ.

Με ρυθμό 19,1% έτρεξε ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του κλάδου της πληροφορικής στο εξάμηνο (σε εταιρικό επίπεδο), με τη Unisystem να εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο (43,3%), ενώ από την άλλη πτωτικό ρυθμό κατέγραψε η Space Hellas (-78,4%).

* Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Πήγασος για τις 119 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα α’ εξαμήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v