Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellastat: Τα ΔΛΠ ευνοούν τον κλάδο των ορκωτών

Στασιμότητα στα έσοδα των ορκωτών ελεγκτών το 2004 καταδεικνύουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η Διεύθυνση Αναλύσεων της Hellastat. Ωστόσο η σταδιακή εφαρμογή των ΔΠΧΠ αναμένεται να φέρει την ανάπτυξη στον κλάδο.

Hellastat: Τα ΔΛΠ ευνοούν τον κλάδο των ορκωτών
Στασιμότητα στα έσοδα των ορκωτών ελεγκτών το 2004 καταδεικνύουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η Διεύθυνση Αναλύσεων της Hellastat. Ωστόσο η σταδιακή εφαρμογή των ΔΠΧΠ αναμένεται να φέρει την ανάπτυξη στον κλάδο.



Ειδικότερα, αμετάβλητη παρέμεινε η συνολική αξία των υπηρεσιών ορκωτού ελεγκτή κατά το 2004 σε σχέση με το 2003, φθάνοντας τα 124,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση της Hellastat.

Τα συνολικά αποτελέσματα συγκρίνονται δυσμενώς σε σχέση με την περίοδο 2003-2002, κατά την οποία τα συνολικά έσοδα εμφάνιζαν βελτίωση της τάξης του 6,7%, ωστόσο το γεγονός ότι κατά μέσο όρο οι 16 ελεγκτικές εταιρείες –για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία σε συγκρίσιμη βάση- εμφάνισαν βελτίωση των εσόδων της τάξης του 3,7%, αλλά και η βελτίωση των λειτουργικών κερδών κατά 5,8% (έναντι πτώσης 28% το 2003) εξισορροπούν τη συνολική εικόνα.

Βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας

Ευνοϊκή εξέλιξη για τον κλάδο αποτελεί η καλύτερη διαχείριση των εισπρακτέων λογαριασμών, με τις επιχειρήσεις να περιορίζουν τη μέση διάρκεια της πίστωσης προς τους πελάτες τους στις 116 ημέρες, έναντι 140 το 2003 και 122 το 2002.

Οι αντίστοιχες νόρμες στο σύνολο του τομέα παροχής υπηρεσιών –πλέον των 10.300 επιχειρήσεων- εκτιμώνται το 2004 στις 108 ημέρες και το 2003 στις 101. Οι επιχειρήσεις του κλάδου διαχειρίζονται αποτελεσματικά τον εμπορικό τους κύκλο, επεκτείνοντας το μέσο διάστημα εξόφλησης των προμηθευτών τους στις 150 ημέρες (έναντι 140 στον τομέα των υπηρεσιών), λειτουργώντας παράλληλα με υψηλά μοχλευμένη κεφαλαιακή διάρθρωση που αντιστοιχεί σε επίπεδα ξένων προς συνολικά κεφάλαια στο 70%-80% (έναντι 35%-40% στις υπηρεσίες γενικά).

Ως αποτέλεσμα της υψηλής χρήσης ξένων κεφαλαίων, η αποδοτικότητα των κεφαλαίων των μετόχων διαμορφώνεται στα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα του 55,6% το 2004, ακολουθώντας όμως έντονα πτωτική πορεία την τελευταία 4ετία.

Τα μερίδια Αγοράς

Οι Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Ελεγκτές (ΣΟΛ Α.Ε.) συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, υπογράφοντας τους 3.580 από τους συνολικά 7.093 ισολογισμούς (50,5%) που επεξεργάστηκε η Hellastat για την οικονομική χρήση 2004. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, ύψους 42,6 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί στο 34,2% των συνολικών εσόδων των 19 ελεγκτικών επιχειρήσεων για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι στο πελατολόγιο της ΣΟΛ Α.Ε. περιλαμβάνονται και αρκετές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Πράγματι, ο κύκλος εργασιών των ελεγχόμενων επιχειρήσεων της ΣΟΛ εκτιμάται το 2004 στα 11,6 εκατ. ευρώ έναντι 18,5 εκατ. ευρώ που είναι το μέσο παρατηρούμενο μέγεθος.

Δεύτερη σε μερίδιο αγοράς βάσει ελεγχόμενων ισολογισμών έρχεται η BKR (1.246 ισολογισμοί, 17,6%), εμφανίζοντας κύκλο εργασιών 8,8 εκατ. ευρώ το 2004 και τρίτη η Grant Thornton (506 ισολογισμοί, 7,1%), με έσοδα της τάξης των 7,45 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, οι πολυεθνικές ”Big 4”, PwC, E&Y, KPMG και Deloitte, υπογράφοντας συνολικά το 14% των ελεγχόμενων οικονομικών καταστάσεων, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά κύριο λόγο σε μεγάλες επιχειρήσεις -αρκετές εκ των οποίων θυγατρικές μεγάλων ομίλων του εξωτερικού τις οποίες ακολουθούν σε όλα τα σημεία της υφηλίου- το μέσο μέγεθος των οποίων ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των ”Big 4” αγγίζουν το 43% του κύκλου εργασιών των 19 ελεγκτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην ανάλυση της Hel-lastat.

Στην εφαρμογή των ΔΠΧΠ το στοίχημα της ανάπτυξης

Η έναρξη της εφαρμογής των ΔΠΧΠ από τις εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις και η σταδιακή υλοποίησή τους στο σύνολο των εταιριών αυξάνει σημαντικά τον όγκο εργασίας και δημιουργεί σημαντικές πρόσθετες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Η εισαγωγή των ΔΠΧΠ εκτιμάται από παράγοντες της αγοράς ότι θα φέρει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια στην αγορά των επαγγελματικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των συμβούλων επιχειρήσεων, τους πιστοποιημένους εκτιμητές και τους οίκους πληροφορικής και επενδυτικής τραπεζικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v