Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Τανγκό” ελληνικών εταιριών - αναδυόμενης Ευρώπης

Υψηλό βαθμό ”εξάρτησης” από τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τη Citigroup. Όπως αναφέρεται σε έκθεση του οίκου, το οκονομικό κλίμα στις ”υποσχόμενες” αγορές της Ευρώπης θα συνεχιστεί, ενώ ορατά είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτές.

”Τανγκό” ελληνικών εταιριών - αναδυόμενης Ευρώπης
Ποσοστό 11,5% των πωλήσεων που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις προέρχεται από τις αναδυόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Citigroup σε έκθεσή της με ημερομηνία 22 Ιουλίου και τίτλο ”Επενδύοντας στην Αναδυόμενη Ευρώπη”.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι χώρες με εγγύτητα στις αναδυόμενες αγορές όπως είναι η Ελλάδα εμφανίζουν αισθητά μεγαλύτερη ”έκθεση” στις πολλά υποσχόμενες οικονομίες. ”Η γεωγραφική θέση και η γνώση της κουλτούρας μπορούν να βοηθήσουν στην εκμετάλλευση συνεργειών που προκύπτουν από διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης η Citigroup παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό των πωλήσεων που εμφανίζει κάθε εταιρία του DJ Stoxx, εάν ξεπερνά το 5% των συνολικών της πωλήσεων. Όπως προκύπτει, τη μεγαλύτερη τοποθέτηση έχει η Coca Cola 3E, με το 44% των πωλήσεων να στηρίζεται στις ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές. Στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις ελληνικές εταιρίες που εξετάζει η Citigroup κατατάσσεται η Eurobank (10%), ακολουθούμενη από τις Alpha Bank (9%), Cosmote (7%) και Πειραιώς (5%).

Συνολικά για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης, ο οίκος αναφέρει πως οι προοπτικές είναι καλές, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ισχυροί και τα επιτόκια πτωτικά.

Οι εταιρίες της αναπτυγμένης Ευρώπης είναι πιθανόν να συνεχίσουν να ωφελούνται από την ανάπτυξη των οικονομιών, τα καλύτερα περιθώρια κέρδους και το χαμηλότερο κόστος, ενώ προβλέπεται πως το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων θα συνεχιστεί.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v