Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναι σε ιδιωτικοποιήσεις, Οχι σε εργασιακές αλλαγές

Υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, αλλά κατά της μείωσης των αποδοχών και του προσωπικού με απελευθέρωση των απολύσεων τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ. Ποιά στάση θα πρέπει να κρατήσει η ΓΣΣΕ στο διάλογο με την κυβέρνηση.

Ναι σε ιδιωτικοποιήσεις, Οχι σε εργασιακές αλλαγές
Υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ, αλλά κατά της μείωσης των αποδοχών και του προσωπικού με απελευθέρωση των απολύσεων τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Στο ερώτημα εάν η πλήρης ιδιωτικοποίηση συμβάλλει στην εξυγίανση και στον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ το 49% θεωρεί ότι ”συμβάλλει” έναντι του 38,6% που θεωρεί ότι ”δεν συμβάλλει”.

Απο πλευράς επαγγελματικής κατανομής, το 59,8% των ελεύθερων επαγγελματιών εκτιμά ότι η ιδιωτικοποίηση ”συμβάλλει” στην εξυγίανση και εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, άποψη ωστόσο που δεν συμμερίζονται οι μισθωτοί του δημόσιου τόμέα, όπου ποσοστό 53,5% θεωρεί ότι ”δεν συμβάλλει”, τη στιγμή που οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα εμφανίζονται πιο μοιρασμένοι.

Εξάλλου, στο ερώτημα εάν στα ανωτέρω συμβάλλει η μείωση των αποδοχών η συντριπτική πλειοψηφία (77,7%) απαντά αρνητικά, ενώ θετική είναι η απάντηση σε ποσοστό 13,7%.



Κατά της μείωσης του προσωπικού με απελευθέρωση των απολύσεων τάσσεται το 63,4% των ερωτηθέντων έναντι 24,4%.

Στην κρίσιμη ερώτηση για την στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΓΣΕΕ στο διάλογο για το εργασιακό, το γκάλοπ της Metron Analysis είναι διαφωτιστικό, καθώς το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ΓΣΕΕ δεν θα πρέπει να δεχτεί ευελιξία στο ωράριο εργασίας, έναντι 31,9% που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και από τα άτομα που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, μόλις το 41,3% τάσσεται υπέρ της διαλεκτικής στάσης της ΓΣΕΕ στο ζήτημα έναντι 43,7% που θεωρούν ότι το συνδικάτο δεν θα πρέπει να δεχτεί διάλογο.

Αναφορικά με τους ανταποκριθέντες που πρόσκεινται σε άλλα κόμματα, οι περισσότεροι οπαδοί τόσο του ΠΑΣΟΚ (61,3%), όσο και του ΚΚΕ (77,5%) και του ΣΥΝ (62,7%) θεωρούν ότι η ΓΣΕΕ θα πρέπει να αρνηθεί διάλογο στο ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Από πλευράς επαγγελματικής κατανομής, ευέλικτο ωράριο φαίνονται να υποστηρίζουν μόνο οι φοιτητές (52,1%) ενώ σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, η πλειοψηφία τάσσεται κατά της έναρξης διαλόγου για ευέλικτο ωράριο. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών, το 46,3% θεωρεί ότι η ΓΣΕΕ δεν θα πρέπει να δεχτεί διάλογο για ευέλικτο ωράριο, έναντι 41,8% που εκτιμούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει ο διάλογος για την ευελιξία του ωραρίου.

Πιο απόλυτο εμφανίζεται το στατιστικό δείγμα στο ζήτημα της κατάργησης των δώρων, όπου το 85,3% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να δεχτεί η ΓΣΕΕ μια τέτοια εξέλιξη, έναντι 6,5% που στηρίζουν το αντίθετο.

Το 53,5% των ανθρώπων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δεν θεωρεί ότι η ΓΣΕΕ θα πρέπει να δεχτεί μείωση του κόστους των υπερωριών, με αντάλλαγμα το 39ωρο ή την αύξηση των ημερών της αδείας, έναντι 25,1% που θεωρούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει ο διάλογος σε αυτή τη βάση.

Και σε αυτή την ερώτηση, ο ”ευαίσθητος” κλάδος των ελεύθερων επαγγελματιών τάσσεται εναντίον της ευέλικτης στάσης της ΓΣΕΕ στο ζήτημα, σε ποσοστό 52,3% έναντι 32,5% που θεωρεί ότι η ΓΣΕΕ θα πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών δημόσιου (57%) και ιδιωτικού τομέα (58,4%) δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να μειωθεί το κόστος των υπερωριών. Από πλευράς πολιτικής κατεύθυνσης δεν εμφανίζονται αξιοσημείωτες αποκλίσεις.

Τέλος, το 45,6% των ερωτηθέντων, θεωρεί ότι θα πρέπει η συζήτηση να έγκειται στα πλαίσια των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, έναντι ποσοστού 38,7% που θεωρεί ότι η ΓΣΕΕ δεν θα πρέπει να δεχτεί διάλογο σε αυτή τη βάση.

Επίσημαίνεται ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 16-27/6/2005 συμμετείχαν 2.205 άτομα άνω των 18 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v