Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Funds μπαίνουν δυναμικά στις τηλεπικοινωνίες

Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον συνεχίζει να παρατηρείται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, από επενδυτικά σχήματα τραπεζών και επενδυτικών οίκων, με τις 2 από τις 10 μεγαλύτερες εξαγορές / συγχωνεύσεις του κλάδου κατά το 2004 να πραγματοποιούνται από χρηματοοικονομικούς επενδυτές, δηλαδή επενδυτικές τράπεζες και εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), σύμφωνα με έκθεση της Kantor Capital.

Τα Funds μπαίνουν δυναμικά στις τηλεπικοινωνίες
Μείωση 4,5% παρουσίασαν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις το 2004 στον παγκόσμιο κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ενώ τη χρονιά αυτή η συνολική αξία των συμφωνιών σε όλους τους κλάδους σημείωσε αύξηση 25,6% και ανήλθε στα 1.516 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Kantor Capital.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών συνεχίζει να παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτικά σχήματα τραπεζών και επενδυτικών οίκων, με τις 2 από τις 10 μεγαλύτερες εξαγορές / συγχωνεύσεις του κλάδου κατά το 2004 να πραγματοποιούνται από χρηματοοικονομικούς επενδυτές, δηλαδή επενδυτικές τράπεζες και εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital).

Από τις 40 μεγαλύτερες συναλλαγές του έτους οι 12 (30%) αφορούσαν ”τακτοποίηση” της θέσης της εταιρίας, συνήθως μέσω αύξησης συμμετοχής σε υπάρχουσες επενδύσεις αλλά και με αποεπενδύσεις, οι 12 (30%) αφορούσαν την κάθετη επέκταση, οι 10 (25%) την οριζόντια επέκταση, και οι 6 (15%) την επέκταση σε νέες αγορές.

Ο κλάδος τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη παρουσίασε την 6η υψηλότερη αξία πραγματοποιηθέντων συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2004, παρουσιάζοντας απώλεια μίας θέση σε σχέση με το 2003.

Ο δείκτης των ευρωπαϊκών εταιριών τηλεπικοινωνιών Dow Jones Eurostoxx Telecoms κατέγραψε άνοδο 14.4%, ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις της αγοράς, και βρισκόμενος υψηλότερα από όλους τους άλλους δείκτες από άποψη απόδοσης. Ο παγκόσμιος δείκτης εταιρειών τηλεπικοινωνιών Dow Jones World Telecoms σημείωσε άνοδο 10.7%, παρουσιάζοντας κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους αποδόσεις μεγαλύτερες αυτών της αγοράς

Το μέλλον προδιαγράφεται αρκετά θετικό. Η αγορά των τηλεπικοινωνιών προσφέρει συνεχείς καινοτομίες στους καταναλωτές οι οποίες γίνονται αποδεκτές με θετικό τρόπο. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν ευκαιρίες για αυξημένα περιθώρια κέρδους, ενώ η μικρή αλλά σταθερή αύξηση της ζήτησης που αναμένεται για τις ”παραδοσιακές” υπηρεσίες (σταθερή τηλεφωνία, Internet από σταθερή γραμμή) προσφέρουν έναν αξιόπιστο πυρήνα σταθερών εσόδων.

Τα σημαντικότερα σημεία που χαρακτηρίζουν την αγορά τηλεπικοινωνιών την επόμενη πενταετία συνοψίζονται στα εξής:

α. διείσδυση νέων τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών σε λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές (κυρίως ”τρίτος κόσμος”),

β. αύξηση του ανταγωνισμού για φωνητικές υπηρεσίες μέσω ανάπτυξης υπηρεσιών τηλεφωνίας VoIP,

γ. συμπίεση περιθωρίων λόγω αυξημένου ανταγωνισμού και διαμόρφωσης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ως αγαθά ευρείας χρήσης, και

δ. αύξηση της ζήτησης για νέες υπηρεσίες (mobile Internet, DSL, κινητή τηλεφωνία 3ης γενιάς).

* Η έκθεση της Kantor Capital για τις Εξαγορές & Συγχωνεύσεις στο Κλάδο των Τηλεπικοινωνιών το 2004, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v