Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ICAP: Χρονιά ανασύνταξης για το έτοιμο σκυρόδεμα

Χρονιά ανασύνταξης για τον κλάδο του ετοίμου σκυροδέματος είναι το 2005 για την Ελλάδα, καθώς η ολοκλήρωση ολυμπιακών έργων και έργων υποδομής και η μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στοιχειοθετούν ένα δυσμενές περιβάλλον. Ωστόσο, την περίοδο 2005-2006 εκτιμάται ότι η ζήτηση σκυροδέματος θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2004 καταγράφοντας μικρές μόνον αποκλίσεις.

ICAP: Χρονιά ανασύνταξης για το έτοιμο σκυρόδεμα
Χρονιά ανασύνταξης για τον κλάδο του ετοίμου σκυροδέματος είναι το 2005 για την Ελλάδα, καθώς η ολοκλήρωση όλων των ολυμπιακών έργων και των διαφόρων έργων υποδομής παράλληλα με τη μείωση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας στοιχειοθετούν ένα σχετικά δυσμενές περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση κλαδικής μελέτης της ICAP, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, καθώς και τα δημόσια τεχνικά έργα, αποτελούν τους βασικότερους προσδιοριστικούς παράγοντες της ζήτησης σκυροδέματος.

Στη χώρα μας, ο κλάδος της παραγωγής σκυροδέματος αποτελείται από 600 περίπου επιχειρήσεις τοπικού χαρακτήρα, η πλειονότητα των οποίων είναι σχετικά μικρού μεγέθους με μία ή το πολύ δύο μονάδες παραγωγής.

Επιπλέον, βάσει της έρευνας, ένας γενικότερος διαχωρισμός που ισχύει για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι μεταξύ εκείνων οι οποίες ανήκουν σε ομίλους, που ελέγχονται από τσιμεντοβιομηχανίες, και εκείνων οι οποίες λειτουργούν αυτόνομα.

Ειδικότερα, στο νομό Αττικής συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη παραγωγή σκυροδέματος της χώρας, το μέγεθος της οποίας παρουσίασε διαχρονική αύξηση τη δεκαετία 1994-2003 με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 12%.

Ωστόσο, μείωση της τάξης του 20% εμφανίζει η παραγωγή σκυροδέματος το 2004 σε σχέση με το 2003, μετά την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων.

Σε μικρότερα επίπεδα κυμαίνεται η παραγωγή σκυροδέματος στο νομό Θεσσαλονίκης καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 6% την περίοδο 1994-2004, ενώ για το υπόλοιπο της χώρας η παραγωγή ετοίμου σκυροδέματος εμφανίζει μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1% περίπου στην αντίστοιχη περίοδο.

Σχετικά με τη διάρθρωση της εγχώριας παραγωγής, στο νομό Αττικής συγκεντρώνεται το 39% του συνόλου το 2004, στο νομό Θεσσαλονίκης το 12%, ενώ στο υπόλοιπο της χώρας παράγεται το 49%.

Με βάση τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η αγορά ετοίμου σκυροδέματος συνδέεται άμεσα με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, καθώς η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν εξαρτάται από την πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών.

Ωστόσο, συγκριτικό πλεονέκτημα για τις βιομηχανίες σκυροδέματος θα αποτελέσει η μέχρι σήμερα αποκτηθείσα εμπειρία και τεχνογνωσία, στοιχεία που θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο.

Επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι ενισχυτικά της ζήτησης θα λειτουργήσουν διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως το Γ’ Κ.Π.Σ., το οποίο θα συνεχίσει να ενισχύει τις επενδύσεις μέχρι το 2008.

Ο ρυθμός ανόδου του Α.Ε.Π., αλλά και το σχετικά υψηλό ανεκτέλεστο του υπολοίπου των συμβάσεων αρκετών τεχνικών εταιριών αποτελούν επιπλέον θετικούς παράγοντες για την περαιτέρω πορεία της εξεταζόμενης αγοράς, ενώ στελέχη της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι η οικοδομική δραστηριότητα θα αναθερμανθεί εντός του 2005 εν αναμονή από το 2006 του Φ.Π.Α. στις νέες κατοικίες.

Κατά συνέπεια, η ετήσια ζήτηση σκυροδέματος για την περίοδο 2005-2006, εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 2004 καταγράφοντας μικρές μόνον αποκλίσεις.

Ο νομός Αττικής θα συνεχίσει να απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες σκυροδέματος, παρουσιάζοντας ωστόσο εικόνα σταθεροποίησης, ενώ εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η άνοδος στη ζήτηση σκυροδέματος στο νομό Θεσσαλονίκης, στον οποίο αναμένεται να δημοπρατηθούν διάφορα μεγάλα δημόσια έργα.

Τέλος, η δημοπράτηση έργων και στην περιφέρεια εκτιμάται ότι θα τονώσει τη ζήτηση σκυροδέματος και σε άλλους νομούς της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v