Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αlpha: Πώς θα ενισχυθούν τα κέρδη των τραπεζών

Περαιτέρω βελτίωση της ήδη ικανοποιητικής οικονομικής κατάστασης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων εκτιμά η Alpha Bank. Αυτή η θέση βασίζεται, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και στην εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας.

Αlpha: Πώς θα ενισχυθούν τα κέρδη των τραπεζών
Περαιτέρω βελτίωση της ήδη ικανοποιητικής οικονομικής κατάστασης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων εκτιμά η Alpha Bank στην τριμηνιαία έκδοση του Οικονομικού Δελτίου της (Ιούνιος 2005).

Οι αναπτυξιακές προοπτικές του χρηματοοικονομικού συστήματος ευνοούνται από δύο λόγους, αναφέρεται στο Δελτίο της Alpha Bank: Τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των βασικών αγορών των τραπεζών.

Οι αναλυτές της Alpha Bank βασίζουν αυτή τη θέση στην περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και στην εκμετάλλευση των οικονομιών κλίμακας. Παράλληλα οι τραπεζικοί όμιλοι θα ευνοηθούν από την αυξανόμενη εμπειρία τους και από την επέκταση του χρόνου λειτουργίας τους στις βασικές αγορές.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στο Οικονομικό Δελτίο, η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και οι προμήθειες, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, αφού η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι σχετικά χαμηλή.

Παράλληλα η Alpha Bank επισημαίνει ότι η ανάπτυξη αυξάνει τη ζήτηση για χρηματοοικονομικά προϊόντα, ενώ η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών είναι ικανοποιητική. Ο λόγος των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών προς τη συνολική αξία των κατοικιών και των μετοχών που κατέχουν άμεσα ή έμμεσα παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, αναφέρεται στο Οικονομικό Δελτίο.

Η Alpha Bank αναφέρεται και στη δυναμική πορεία των τριών βασικών κατηγοριών χορηγήσεων καταναλωτικής πίστης. Η μέση ετήσια αύξηση μέσω πιστωτικών καρτών στην περίοδο 2000-2004 ανήλθε στο 35,3%, των προσωπικών δανείων στο 60,5% και των καταναλωτικών δανείων με δικαιολογητικά στο 34,5%.

Ωστόσο η Alpha Bank χαρακτηρίζει δυσμενή εξέλιξη την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 33,2% το 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v