Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellastat: Τα τρίμηνα 305 εισηγμένων

Ανοδος πωλήσεων κατά 8,1% και αύξηση των κερδών κατά 13,7% προκύπτει από τα αποτελέσματα των 305 (επί συνόλου 362) επιχειρήσεων, που δημοσίευσαν εμπρόθεσμα τις οικονομικές καταστάσεις του α’ τριμήνου του 2005 σύμφωνα με τα ΔΛΠ, τα οποία συγκέντρωσε η Hellastat. Κατεβάστε το σχετικό αρχείο.

Hellastat: Τα τρίμηνα 305 εισηγμένων
Θετικά στο σύνολό τους εμφανίζονται τα αποτελέσματα των 305 επιχειρήσεων που δημοσίευσαν εμπρόθεσμα τις οικονομικές καταστάσεις του α’ τριμήνου του 2005 σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, τα οποία συγκέντρωσε η Hellastat.

Τα συνολικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 8,1% και η καθαρή προ φόρων κερδοφορία κατά 13,7%. Λαμβάνοντας υπόψη και τα πολύ καλά αποτελέσματα των Τραπεζών, η συνολική εικόνα της κερδοφορίας είναι αυξημένη κατά 20,95%.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Hellastat, η γενική εικόνα της ευφορίας δεν είναι και καθολική, αφού 139 επιχειρήσεις εμφανίζουν κάμψη των πωλήσεων, 75 είναι ζημιογόνες και 103 παρουσιάζουν πτώση της καθαρής κερδοφορίας (σε μη ενοποιημένη βάση). Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης των εσόδων ανά εταιρεία εκτιμάται στο οριακό 0,6%, φανερώνοντας ότι το στοίχημα της ανάπτυξης συνεχίζουν να κερδίζουν οι μεγάλοι.

Αντίστοιχα, η μέση μεταβολή των καθαρών προ φόρων αποτελεσμάτων εκτιμάται αρνητική, στο -2,4%, σε αντίθεση με την ενοποιημένη εικόνα, όπου η συνολική βελτίωση είναι της τάξης του 19,4%, με μέσο ρυθμό αύξησης ανά εταιρεία στο 14,5%.

Σε επίπεδο κλάδων, ενισχυμένοι εμφανίζονται βάσει των ενοποιημένων πωλήσεων τα διυλιστήρια (+29,5%), το leasing (+25%), τα τυχερά παιχνίδια (24,4%), το χονδρικό εμπόριο (+25,1%), αλλά και οι τράπεζες (17,4%). Αντίθετα, σημαντική μείωση των ενοποιημένων εσόδων εμφάνισαν οι κλάδοι κλωστοϋφαντουργίας (-17,4%), ενδυμασίας (-19,7%), κατασκευών (-25%) και χημικών (-31,8%), ενώ οι λιγοστές επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό αναστολή διαπραγμάτευσης και δημοσίευσαν αποτελέσματα εμφάνισαν μείωση των πωλήσεων κατά 26%.

Βέβαια, η ανάγνωση και η αξιολόγηση των οικονομικών καταστάσεων του 1ου τριμήνου γίνονται με επιφύλαξη, αφού αυτές δεν είναι ελεγμένες από ορκωτούς ελεγκτές -δεν απαιτείται από την ΕΚ- ενώ αποτελεί κοινό μυστικό στον επιχειρηματικό χώρο ότι οι οικονομικές καταστάσεις ετοιμάστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις πρόχειρα και με αρκετές ”παραδοχές”. Άλλωστε, σε επίπεδο οικονομικών διευθύνσεων και πληροφοριακών συστημάτων των εισηγμένων ο βαθμός ετοιμότητας για τη σύνταξη οικονομικών καταστάσεων βάσει ΔΠΧΠ θεωρείται σε γενικές γραμμές ανεπαρκής.

Ως συνέπεια των παραπάνω, η αγορά θα πρέπει να συμβιβαστεί στο ενδεχόμενο εμφάνισης δυσάρεστων εκπλήξεων στα αποτελέσματα του 1ου εξαμήνου, σε σχέση με τα όσα παρουσιάζονται στο 1ο τρίμηνο, επισημαίνει ο Χρήστος Γιαννόπουλος, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Helastat.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v