Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις του κόσμου

Οι κάτοικοι του Τόκιο έχουν κάθε λόγο να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το κόστος διαβίωσης, αφού διαθέτουν το προνόμιο να διαβιούν στην ακριβότερη πόλη του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της Mercer Human Resources Consulting. Στην 41η θέση η Αθήνα, υψηλότερα από Λος Άντζελες και Μαιάμι.

Οι ακριβότερες και φθηνότερες πόλεις του κόσμου
Οι κάτοικοι του Τόκιο έχουν κάθε λόγο να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το κόστος διαβίωσης, αφού διαθέτουν το προνόμιο να διαβιούν στην ακριβότερη πόλη του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της Mercer Human Resources Consulting, που δημοσιεύται στην ιστοσελίδα του CNN. Η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας αποτέλεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την ακριβότερη πόλη παγκοσμίως, με την ”γειτονική” Οζάκα να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση.

Η Αθήνα βρέθηκε στην 41η θέση, όπως και η πρωτεύουσα του Βελγίου, Βρυξέλλες. Ωστόσο το κόστος διαβίωσης στις δύο πόλεις είναι υψηλότερο από το Λος Άντζελες και το Μαιάμι των ΗΠΑ, ενώ απέχουν 37 και 38 θέσεις στη λίστα από τη Ουάσινγκτον και τη Βοστώνη αντίστοιχα.

Η Mercer Human Resources Consulting διεξάγει την έρευνα για λογαριασμό πολυεθνικών εταιριών και κυβερνήσεων που ενδιαφέρονται να μάθουν τι μισθό πρέπει να καταβάλουν σε εργαζομένους που απασχολούνται εκτός της μητρικής τους χώρας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 144 πόλεις και περιλαμβάνει μετρήσεις για το κόστος στέγασης, ένδυσης, μεταφοράς, διασκέδασης και σίτισης.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Λονδίνο, στην τέταρτη η Μόσχα και στην Πέμπτη η Σεούλ. Η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει την 13η θέση παγκοσμίως, αποτελώντας ταυτόχρονα την ακριβότερη πόλη στη Βόρειο Αμερική.

Στον αντίποδα, στην Λατινική Αμερική βρίσκονται μερικές από τις φθηνότερες πόλεις του κόσμου, με την Ασουνσιόν στην Παραγουάη να καταλαμβάνει την 144η και τελευταία θέση στη λίστα της Mercer Human Resources Consulting.

Η λίστα συνεχίζεται με τρεις λατινόφωνες πόλεις να βρίσκονται χαμηλότερα από την 137η θέση: Το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή (142ο), το Μοντεβίδεο στην Ουρουγουάη (140ο) και το Καράκας στη Βενεζουέλα στην 138η.

Η εταιρία που διεξήγαγε την έρευνα αποδίδει την ύπαρξη δυσανάλογα υψηλού αριθμού λατινοαμερικάνικων πόλεων στις τελευταίες θέσεις της λίστα στις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες αλλά και στην υποτίμηση του αργεντίνικου νομίσματος το 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v