Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”ντεσού” των ρυθμίσεων για ΟΤΕ - Τράπεζες

Δικαστικές εμπλοκές στο εγχείρημα επίλυσης του Ασφαλιστικού των τραπεζών επιχειρεί να προλάβει η κυβέρνηση, δίδοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσαρμόσουν στα δεδομένα της ρύθμισης τις τριμηνιαίες και εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις, ενώ ορίζεται η εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΠ – ΟΤΕ μετοχών αντιστοιχουσών σε ποσοστό 4% του ΟΤΕ.

Τα ”ντεσού” των ρυθμίσεων για ΟΤΕ - Τράπεζες
της Ελενας Λάσκαρη

Δικαστικές εμπλοκές στο εγχείρημα επίλυσης του Ασφαλιστικού των τραπεζών επιχειρεί να προλάβει η κυβέρνηση, δίδοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις τράπεζες να προσαρμόσουν στα δεδομένα της ρύθμισης τις τριμηνιαίες και εξαμηνιαίες λογιστικές τους καταστάσεις, αν αυτές δεν έχουν δημοσιευθεί έως την ημερομηνία λήψης της απόφασης υπαγωγής του προσωπικού τους στο νέο ταμείο που ιδρύεται.

Σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης στη Βουλή, παράλληλα με τη νομοθετική ρύθμιση για την εθελουσία έξοδο στον ΟΤΕ.

Στη ρύθμιση της εθελουσίας, παρά την έντονη ”φιλολογία” που αναπτύχθηκε για το σύννομο με τους κοινοτικούς κανονισμούς της πρόβλεψης κρατικής συμμετοχής υπό τη μορφή παροχής μετοχών στο ΤΑΠ- ΟΤΕ, περιλαμβάνεται σχετικό άρθρο.

Προβλέπει ότι η δαπάνη που θα προκύψει για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το σύνολο των εισφορών εργαζομένων και εργοδότη, καθώς και το αντίστοιχο ποσό που θα προκύπτει από τις συντάξεις που θα χορηγήσει το ΤΑΠ-ΟΤΕ βαρύνουν τον ΟΤΕ και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου συνίσταται στην υποχρέωση εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης άνευ ανταλλάγματος στο ΤΑΠ – ΟΤΕ μετοχών αντιστοιχουσών σε ποσοστό 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξουσιοδοτείται να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με τις οποίες θα συντελείται η άνω μεταβίβαση και θα καθορίζονται τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με τις μετοχές αυτές, περιλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης αγοράς και πώλησης αυτών στην τιμή κλεισίματος της μετοχής την ημέρα της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης, του δικαιώματος ψήφου και του δικαιώματος προτίμησης σε περίπτωση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ.

Η υπόλοιπη δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης βαρύνει τον ΟΤΕ”.

Στη ρύθμιση διευκρινίζεται επίσης ότι ”Το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων για κάθε αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης στον Κλάδο Αρωγής του Ταμείου Αρωγής βαρύνει τον ΟΤΕ.

Η δαπάνη που θα προκύψει για την άμεση καταβολή των χορηγιών του Κλάδου Αρωγής του Ταμείου Αρωγής θα καλυφθεί με τη χορήγηση μακρόχρονου δανείου από τον ΟΤΕ στο εν λόγω Ταμείο”.

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό των τραπεζών πέραν των γνωστών διατάξεων που αφορούν στην ένταξη στο ΙΚΑ των τραπεζοϋπαλλήλων από την 1-1-2006 για την κύρια σύνταξη, τη δημιουργία επικουρικού ταμείου ΝΠΔΔ, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί από τις τράπεζες σε βάθος δεκαετίας, την περιουσία των ταμείων επικουρικής ασφάλισης που θα ενταχθούν σε αυτό, τις προσόδους περιουσίας και ” κάθε άλλο πόρο που ήθελε ορισθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομίας ως αντάλλαγμα των πιστωτικών ιδρυμάτων για τις υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχει το Ε.Τ.Α.Τ.”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο διατάξεις.

• Η πρώτη με την οποία επιχειρείται γραμμή άμυνας έναντι δικαστικών προσφυγών. Ορίζεται ότι ”εκκρεμείς δίκες με διάδικους τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης συνεχίζονται, χωρίς διακοπή, από τους φορείς υποδοχής.

Εάν δεν αποφασισθεί η διάλυση των επικουρικών ταμείων ή των κλάδων σύνταξης των ανωτέρω Ταμείων με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και προκύψουν δικαστικές αντιδικίες μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων στο πλαίσιο των ιδιωτικών συμφωνιών που έχουν καταρτίσει, το Ε.Τ.Α.Τ. με αίτημα του αρμοδίου οργάνου του εργοδότη ή των εργαζομένων ή του ταμείου, που υποβάλλεται στο διοικητικό του συμβούλιο μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη των δικαστικών διενέξεων, αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση και διαχείριση των κάθε φύσεως υποθέσεων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων των οικείων επικουρικών ταμείων.

Στην περίπτωση αυτή το ταμείο δεν διαλύεται ούτε θίγεται η περιουσία του. Ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει προς το Ε.Τ.Α.Τ. το ποσό δαπάνης που του αναλογεί”.

• Η δεύτερη, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να ”σώσουν” τους ισολογισμούς τους, ορίζει ότι ”Πιστωτικό ίδρυμα του οποίου οι μετοχές είναι εισηγμένες σε χρηματιστήριο, μπορεί κατά παρέκκλιση των οικείων διατάξεων να αποτυπώσει στις τριμηνιαίες ή εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις του έτους 2005 το οικονομικό αποτέλεσμα της υπαγωγής του προσωπικού του στις ρυθμίσεις του κεφαλαίου αυτού, εάν οι εν λόγω οικονομικές καταστάσεις δεν έχουν δημοσιευθεί κατά την ημερομηνία λήψης της απόφασης για την παραπάνω υπαγωγή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v