Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ICAP: Επιδεινώνονται οι προσδοκίες των νοικοκυριών

Οι έντονοι φόβοι για άνοδο του κόστους ζωής είχαν ως αποτέλεσμα το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που αναμένουν επιδείνωση του κλίματος το 2005 να αυξηθεί σε 57,5% από 30,7%, όπως προκύπτει από έρευνα της ICAP με τίτλο ”Πορεία των Ελληνικών Νοικοκυριών. Εκτιμήσεις 2004 – Προσδοκίες 2005”.

ICAP: Επιδεινώνονται οι προσδοκίες των νοικοκυριών
Επιδείνωση των προσδοκιών των νοικοκυριών για τη μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης το 2005 προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η ICAP με τίτλο ”Πορεία των Ελληνικών Νοικοκυριών. Εκτιμήσεις 2004 – Προσδοκίες 2005”.

Αναφορικά με τις προσδοκίες για το 2005, από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι το ποσοστό εκείνων που αναμένουν επιδείνωση αυξήθηκε από 30,7% σε 57,5%, ενώ το ποσοστό όσων αναμένουν βελτίωση συρρικνώθηκε κάτω από 10%.

Ειδικότερα, η ICAP αναφέρει ότι οι προσδοκίες των νοικοκυριών επηρεάζουν τις αποφάσεις τους για δαπάνη και αποταμίευση και συνεπώς τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη.

Από την έρευνα του 2005, η οποία διεξήχθη κατά το διάστημα 18 Μαρτίου-12 Απριλίου σε δείγμα 602 νοικοκυριών του αστικού χώρου, προκύπτει ότι υπήρξε επιδείνωση των προσδοκιών των νοικοκυριών για τη μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης το 2005.

Επίσης, ο απολογισμός τους για το 2004 ήταν χειρότερος από ό,τι το 2003. Η επιδείνωση τόσο των προσδοκιών όσο και της απολογιστικής εκτίμησης αντιστρέφει το κλίμα βελτίωσης το οποίο είχε καταγραφεί από την περυσινή έρευνα, σημειώνει η ICAP.

Συμπληρώνει δε, πως τότε είχε υπάρξει αύξηση της αισιοδοξίας για το 2004, ενώ είχε ανακοπεί η καθοδική τάση η οποία χαρακτήριζε τους οικονομικούς απολογισμούς που κάνουν τα νοικοκυριά για το έτος που πέρασε.

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι η έρευνα της ICAP πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο-Απρίλιο. Έτσι, το 2004 η έρευνα διεξήχθη αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ φέτος συνέπεσε με την αναγγελία και εφαρμογή των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ.

Τα γεγονότα αυτά φαίνεται ότι επηρέασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις και προσδοκίες των νοικοκυριών.

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το 2004, το ποσοστό εκείνων οι οποίοι έκριναν ότι υπήρξε επιδείνωση της κατάστασής τους διαμορφώθηκε σε 58,0%, ενώ μόνο 10,0% θεώρησαν ότι υπήρξε βελτίωση της οικονομικής τους θέσης.

Η κύρια αιτία την οποία προέβαλαν τα νοικοκυριά για την επιδείνωση των οικονομικών τους ήταν η ενισχυμένη αίσθησή τους για άνοδο του κόστους διαβίωσης.

Αναφορικά με τις προσδοκίες για το 2005, το ποσοστό εκείνων που αναμένουν επιδείνωση αυξήθηκε από 30,7% σε 57,5%, ενώ το ποσοστό όσων αναμένουν βελτίωση συρρικνώθηκε κάτω από 10,0%.

Και πάλι η βασικότερη αιτία για την επιδείνωση αυτή είναι έντονοι φόβοι για νέα άνοδο του κόστους ζωής, εξηγεί η ICAP.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v