Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Proton: ”Μπλόκο” από τις αρχές

Κλείνει η ”κερκόπορτα” που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο εισηγμένων εταιριών από το... παράθυρο της Σοφοκλέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του euro2day.gr, oι αρχές δεν δέχονται τη συγχώνευση εισηγμένων ΑΕΕΧ με τη μη εισηγμένη Proton, οπότε η τελευταία θα πρέπει πρώτα να εισαχθεί στο Χ.Α. με δημόσια εγγραφή.

Υπόθεση  Proton: ”Μπλόκο” από τις αρχές
Όταν στο τέλος Μαρτίου τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου Arrow, Εξέλιξη και Ευρωδυναμική ανακοίνωσαν την ”έναρξη των διαδικασιών συγχώνευσης με την ανώνυμη τραπεζική εταιρία Proton Επενδυτική Τράπεζα Α.Ε.”, οι αντιδράσεις στην αγορά ήταν σχεδόν άμεσες.

Και αυτό, γιατί αν επιτρεπόταν η συγχώνευση (και άρα η έξοδος από το ταμπλό) των τριών εισηγμένων εταιριών, με μια μη εισηγμένη εταιρία, τότε με τις διαδικασίες περί συγχωνεύσεων (που δεν προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη του 95% των μετόχων, όπως γίνεται στην περίπτωση του de-listing, αλλά ακόμη και σχετική πλειοψηφία του 33,3%) θα μπορούσαν εισηγμένοι επιχειρηματίες να βγάζουν τις εταιρίες τους από το Χ.Α. συγχωνεύοντας αυτές με άλλες μη εισηγμένες!!!

Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες του euro2day, αυτό το ενδεχόμενο έχει πλέον αποκλειστεί. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, το ”μήνυμα” που εστάλη με την απολύτως σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς προς τους αρμοδίους των εμπλεκόμενων εταιριών ήταν σαφές.

Δεν μπορεί να προχωρήσει καμία συγχώνευση, αν προηγουμένως δεν εισαχθεί στη χρηματιστηριακή αγορά, με όλες τις διαδικασίες της δημόσιας εγγραφής, η απορροφούσα τράπεζα Proton.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι γιατί δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά των εμπλεκόμενων εταιριών, ώστε να ενημερωθούν οι μέτοχοι των εισηγμένων ΑΕΕΧ για την αλλαγή που επέρχεται, τόσο από πλευράς απαιτούμενου χρόνου εκπλήρωσης μίας τέτοιας κίνησης, όσο και για τις λοιπές παραμέτρους του εγχειρήματος σε σχέση με τα όσα αρχικώς δημοσιοποιήθηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v