Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικά τα προβλήματα στην υιοθέτηση των ΔΛΠ

Προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών, το οποίο και γίνεται αποδέκτης ανάλογων ερωτημάτων για τα προβλήματα που θα ανακύψουν στους ισολογισμούς των εισηγμένων λόγω των ΔΛΠ. Προς τούτο συνδιοργανώνει ημερίδα στις 14 Ιουνίου στο παλαιό κτίριο του Χ.Α.

Σημαντικά τα προβλήματα στην υιοθέτηση των ΔΛΠ
της Έλενας Λάσκαρη

”Όποιος υποστηρίζει ότι γνωρίζει τα προβλήματα που θα ανακύψουν μετά τη σύνταξη των ισολογισμών των εισηγμένων επιχειρήσεων με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ψεύδεται”.

Με την κατηγορηματική αυτή φράση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας περιγράφει το ασαφές του εγχειρήματος και εκφράζει προβληματισμό για το ”τι θα βγάλουν τα ΔΛΠ” στις εξαμηνιαίες καταστάσεις, όπου και είναι απαιτούμενη η έγκριση από ορκωτό ελεγκτή.

Παράλληλα, όμως, διαβεβαιώνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα καταγράψει τα όποια προβλήματα και με νομοθετική ρύθμιση προς το τέλος του 2005 θα τα επιλύσει. Προς το παρόν και με το Ασφαλιστικό των τραπεζών να αποτελεί το μεγαλύτερο ”αγκάθι”, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με νομοθετική ρύθμιση εντός του προσεχούς δεκαημέρου, η μοναδική νομοθετική παρέμβαση θα αφορά στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 65 για την εύλογη αξία, η οποία επίσης αναμένεται -υπό μορφή τροπολογίας- να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο σε δέκα μέρες.

Τα ερωτήματα που φτάνουν στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με την εφαρμογή των ΔΛΠ είναι πολλά και ενδεικτικά των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Προκειμένου να δοθούν σαφείς απαντήσεις, το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διοργανώνουν ημερίδα υπό τον τίτλο ”Εξελίξεις στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και στα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης” στο παλαιό κτίριο του Χρηματιστηρίου, στις 14 Ιουνίου.

Στην πρωινή συνεδρία θα αξιολογηθούν οι προβληματισμοί και θα καταγραφούν τα ερωτήματα, τα οποία στη συνέχεια θα απαντηθούν από τους ειδικούς εμπειρογνώμονες της IASB (International Accounting Standard Board), της επιτροπής δηλαδή που συντάσσει τα ΔΛΠ.

Κύριος στόχος είναι η καταγραφή των προβληματισμών ώστε η IASB να τους λάβει υπ’ όψιν στην αναθεώρηση ή ανάπτυξη νέων προτύπων, όπου αυτό θεωρηθεί σκόπιμο.

Η ημερίδα απευθύνεται στην ανώτερη διοίκηση φορέων ή εταιρειών, σε οικονομικούς διευθυντές και συνεταίρους ή διευθυντές ελεγκτικών εταιρειών που χειρίζονται τα θέματα εφαρμογής των ΔΛΠ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο τηλέφωνο 210-3377271.

Επιπλέον, στο διάστημα 15 με 17 Ιουνίου, για πρώτη φορά θα συνεδριάσει εκτός Βρυξελλών, στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group), η οποία εξετάζει τα ΔΛΠ στο πλαίσιο εφαρμογής τους τόσο στις εισηγμένες όσο και στις μη εισηγμένες εταιρείες και κατόπιν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη θα ορίσουν το πεδίο εφαρμογής των προτύπων αυτών.

Η EFRAG λειτουργεί σε δύο επίπεδα: στην ομάδα τεχνικών εμπειρογνωμόνων (Technical Expert Group) και την εποπτική ομάδα των ευρωπαϊκών οργανισμών (Supervisory Board of European Organizations- Standard Setters).

Λόγω της πολυπλοκότητας των διαδικασιών για τη διαμόρφωση κοινών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, η EFRAG απευθύνεται στους standard setters κάθε κράτους-μέλους και ζητεί τη συμβολή τους για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Οι συναντήσεις με τους standard setters και οι συσκέψεις του TEG της επιτροπής θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 15 με 17 Ιουνίου.

* Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το φύλλο 376 της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2005

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v