Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα: Επιδεινώνεται ο δανεισμός των εισηγμένων

Ανησυχητική προβάλλει η εικόνα των εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων για το 2004, καθώς ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της οκταετίας, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της Marfin Bank. Δείτε το πλήρες κείμενο της έρευνας.

Ερευνα: Επιδεινώνεται  ο δανεισμός των εισηγμένων
Ανησυχητική προβάλλει η εικόνα των εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων για το 2004, καθώς ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της οκταετίας, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της Marfin Bank.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο καθαρός δανεισμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 4,5%, ενώ συνεχίζεται το φαινόμενο των αρνητικών ταμειακών ροών.

Ειδικότερα, αύξηση κατά 5,4% παρουσίασε ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων στο Χ.Α. επιχειρήσεων το 2004, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ταυτόχρονα, οι ταμειακές ροές εξακολουθούν να παραμένουν αρνητικές στο σύνολο της αγοράς, αν και βελτιώθηκαν από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Τα βασικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από τη μελέτη που πραγματοποιεί το τμήμα ανάλυσης της Marfin Bank, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των πελατών της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), με ειδική επικέντρωση σε επιλεγμένα κρίσιμα μεγέθη τα οποία επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις.

Το δείγμα των εταιριών που χρησιμοποιήθηκε ήταν μικρότερο από αυτό της προηγούμενης μελέτης, καθώς αρκετές εταιρίες δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα αναλυτικά στοιχεία ενεργητικού και υποχρεώσεων. Εντούτοις, η χρησιμοποίηση του δείγματος δεν αποβαίνει εις βάρος της αντιπροσωπευτικότητας, όπως αποδεικνύεται από την ταυτόσημη σχεδόν συμπεριφορά του παλαιού και του νέου δείγματος.

Πάντως, τα συμπεράσματα είναι πιθανόν να αλλάξουν ελαφρώς προς το χειρότερο όταν θα εξετασθεί το σύνολο των εταιριών, καθώς λείπουν αυτές οι οποίες κατά την προηγούμενη μελέτη είχαν δείκτες κάτω του μέσου όρου.

Ο καθαρός δανεισμός των επιχειρήσεων συνεχίζει να αυξάνεται αλλά με ελαφρώς μικρότερους ρυθμούς. Μία ανησυχητική ερμηνεία του φαινομένου θα μπορούσε να είναι είτε ότι η δυνατότητα σύναψης νέων δανείων από τις εταιρείες εξαντλείται είτε ότι η πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών αλλάζει. Από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ορισμένες επιχειρήσεις να προχώρησαν σε ορθολογικότερη διαχείριση των δανειακών τους υποχρεώσεων

Τα κύρια σημεία της μελέτης είναι τα ακόλουθα:

* Ο καθαρός δανεισμός για το εξεταζόμενο δείγμα αυξήθηκε στα 10,7 δισ. ευρώ για το 2004 έναντι 10,2 δισ. ευρώ το 2003.

* Ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 8ετίας.

* Με εξαίρεση τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, το σύνολο της αγοράς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ξένα (δανειακά) κεφάλαια, με τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση.

* Η πτώση του μέσου ΕΒITDA περιθωρίου για τις εταιρίες μικρής, μεσαίας και μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης, δείχνει ότι η βελτίωση που είχε παρατηρηθεί το 2003 ήταν προσωρινή.

* Αντίθετα, το ΕΒITDA περιθώριo στις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

* Για το 2004 οι ταμειακές ροές εξακολουθούν να παραμένουν αρνητικές, παρά τη μείωση των επενδύσεων και των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.

Είναι θέση του τμήματος ανάλυσης ότι τα συμπεράσματα της παρούσας έρευνας επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της προηγούμενης έρευνας που είχε κάνει το τμήμα ανάλυσης της Marfin Bank για την περίοδο 1998-2003 και ότι η εικόνα δεν θα διαφοροποιηθεί ως προς τα βασικά συμπεράσματα, όταν θα εξεταστεί το σύνολο των αποτελεσμάτων των εταιριών για το 2004.

* Το πλήρες κείμενο της έρευνας της Marfin Bank δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v