Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία: Ασαφείς οι επιπτώσεις των ΔΛΠ σε τράπεζες

Ακόμη μια σειρά καλών αποτελεσμάτων αναμένεται να ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με κλαδική ανάλυση της Εγνατία Finance. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι τράπεζες θα βοηθηθούν από την ενίσχυση των εσόδων τους και τον έλεγχο του κόστους, ενώ κρίνει τις επιπτώσεις των ΔΛΠ ως ασαφείς στην παρούσα φάση.

Εγνατία: Ασαφείς οι επιπτώσεις των ΔΛΠ σε τράπεζες
Ακόμη μια σειρά καλών αποτελεσμάτων αναμένεται να ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο του 2005, σύμφωνα με κλαδική ανάλυση της Εγνατία Finance με ημερομηνία 16/5.

Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι τράπεζες θα βοηθηθούν από την ενίσχυση των εσόδων τους και τον έλεγχο του κόστους.

Η Εγνατία Finance εκτιμά ότι το σημείο-κλειδί της περιόδου ανακοινώσεων θα είναι η εισαγωγή των ΔΛΠ και ως εκ τούτου, η επίπτωση των υποχρεώσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων. Σε λειτουργικό επίπεδο όμως, εκτιμά η Εγνατία Finance, η συνεχιζόμενη επέκταση του δανεισμού και οι πρωτοβουλίες περιορισμού κόστους θα συνεχίσουν να οδηγούν σε ισχυρά αποτελέσματα.

Η Εγνατία αναμένεται αύξηση κερδών προ φόρων κατά 21,7% σε ετήσια βάση έναντι ενίσχυσης κατά 43,9% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε καθαρά λειτουργικό επίπεδο, η αύξηση κερδοφορίας αναμένεται να ανέλθει σε 16,6% έναντι 13% στο πρώτο τρίμηνο του 2004.

Η Εγνατία Finance διατηρεί τις συστάσεις της και τις τιμές στόχους για τις τράπεζες που καλύπτει, εξηγώντας ότι αναμένεται να ξεκαθαριστούν οι επιπτώσεις των ΔΛΠ προτού προβεί σε αναθεωρήσεις.

Συγκεκριμένα, για την Εθνική Τράπεζα επαναδιατυπώνει την τιμή – στόχο των 32,60 ευρώ και τη σύσταση ”buy”, για την Alpha Bank τα 32,20 ευρώ – ”buy”, για την EFG Eurobank Ergasias τα 29,50 ευρώ – ”buy”, για την Εμπορική τα 22,90 ευρώ – ”hold” και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 17,70 ευρώ και τη σύσταση ”buy”.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των πέντε τραπεζών ξεκινούν στις 19 Μαϊου με την EFG Eurobank Ergasias, ενώ ακολουθούν στις 25 Μαϊου η Alpha Bank και στις 26 Μαϊου η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς.

Μέχρι στιγμής, η Εμπορική Τράπεζα δεν έχει γνωστοποιήσει την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της.

Ειδικότερα, η Εγνατία εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας θα ενισχυθούν κατά 30,9% στα 138 εκ. ευρώ, λαμβάνοντας στήριξη από την ισχυρή αύξηση των εσόδων και την μείωση των λειτουργικών δαπανών σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχα, η Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη της τάξεως των 105,2 εκ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,6% σε ετήσια βάση. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η Alpha Bank θα ωφεληθεί φορολογικά από την συγχώνευση της Alpha Investments με την Delta Singular.

Κατά 37,7% στα 110,1 εκ. ευρώ εκτιμά η Εγνατία Finance ότι θα ενισχυθούν τα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank, αναφέροντας ότι ήταν η μοναδική τράπεζα που δημοσίευσε τα αποτελέσματα εξαμήνου και τριμήνου του 2004 με βάση τα ΔΛΠ.

H Εγνατία τονίζει ότι το 2004 αποτέλεσε για την Εμπορική Τράπεζα, έτος αναδιάρθρωσης και ως εκ τούτου, οι αυξημένες προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2004 θα δημιουργήσουν χαμηλή βάση σύγκρισης για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2005. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας θα διαμορφωθούν σε 25,3 εκ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 54,8% σε ετήσια βάση, με έσοδα της τάξεως των 223,6 εκ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 2,3%.

Τέλος, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο πρώτο τρίμηνο θα ενισχυθούν κατά 24,8% στα 43,8 εκ. ευρώ, βασισμένα κυρίως στην επέκταση των δραστηριοτήτων της και την ελεγχόμενη ενίσχυση του κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v