Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Μειώνεται το ενδιαφέρον για ”ξένες” μετοχές

Την πλάτη φαίνεται ότι γυρίζουν οι αμερικανοί επενδυτές στις μετοχές του εξωτερικού. Το 2001 η αξία των αμερικανικών κεφαλαίων που εξήχθησαν από την πατρίδα του ”θείου Σαμ” για την αγορά ευρωπαϊκών μετοχών, μειώθηκε κατά 14%. Που πήγαν τα χρήματα ;

ΗΠΑ: Μειώνεται το ενδιαφέρον για ”ξένες” μετοχές
Την πλάτη γύρισαν το 2001 οι αμερικανοί επενδυτές στις διεθνείς μετοχές. Αυτό τουλάχιστον είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών με αντικείμενο τον χρηματοοικονομικό τομέα, Greenwich Associates.

Σε σχέση με το 2000, οι αμερικανοί επενδυτές ξόδεψαν 25% λιγότερα σε αγοραπωλησίες μετοχών, οι οποίες δεν διαπραγματεύονται σε αμερικανικά χρηματιστήρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη σε δείγμα 154 επενδυτικών ινστιτούτων των ΗΠΑ, το ποσό που καταβλήθηκε σε προμήθειες έφτασε το 1,2 δισ. δολάρια, έναντι 1,6 δισ. δολ. το 2000.

Συγκεκριμένα για την ευρωπαϊκή ήπειρο, το ποσό των προμηθειών έπεσε από το 1,1 δισ. δολ. το 2000 σε 930 εκατ. δολ. το 2001. Η μείωση αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη, επισημαίνουν τα στελέχη της Greenwich, αν συγκριθεί με την κάμψη που εμφανίστηκε σε άλλες αγορές του πλανήτη.

Που πήγαν τα χρήματα;

Τα χρήματα, απαντούν οι αναλυτές, δεν πήγαν πουθενά –απλώς... έμειναν στις ΗΠΑ, αφού οι κάτοικοι της οικονομικής ατμομηχανής, προτίμησαν να ”ποντάρουν” σε αμερικανικούς τίτλους. Οι προμήθειες που δόθηκαν για πράξεις επί τίτλων της Nasdaq ή του Dow Jones αυξήθηκαν το περασμένο έτος κατά 10%, ενώ η αξία των βορειοαμερικανικών επενδύσεων σε μετοχές της γηραιάς ηπείρου μειώθηκε κατά 14%.

Και αν θεωρήσει κάποιος ότι τα ανωτέρω στοιχεία συνθέτουν εικόνα απαξίωσης για την ενιαία αγορά μας, μπορεί να παρηγορηθεί μαθαίνοντας ότι οι υπερατλαντικές επενδύσεις στην Ευρώπη, αυξήθηκαν ως ποσοστό των εξαγομένων, προς αγορά μετοχών, δολαρίων. Η ίδια έρευνα εκτιμά ότι το ποσοστό για τη Δυτική Ευρώπη κινήθηκε ανοδικά και διαμορφώθηκε για το 2001σε 73%, από 67% το 2000.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων μάλιστα φαίνεται μετά την πατρίδα τους, να προτιμούν την Ευρώπη καθώς, όπως επισημαίνεται, ”δεν πρέπει να προκαλεί κατάπληξη, που σε περιόδους αστάθειας τα βλέμματα στρέφονται στην Ευρώπη, ούτε όμως και το γεγονός ότι πριν στραφούν εκεί, οι αμερικανοί επενδυτές γίνονται εσωστρεφείς και συντηρητικοί”.

Δεν είναι ωστόσο λίγες οι φωνές, που επικαλούνται... ρεαλιστικότερους λόγους από αυτούς της επενδυτικής ψυχολογίας: Οι αμερικανικές αγορές -κατά κοινή ομολογία- είχαν τα πρόσφατα έτη, με διαφορά, τις καλύτερες μέσες αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v