Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα σελίδα στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Μία νέα σελίδα στην ιστορία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη άνοιξε από σήμερα με την υπογραφή πολιτικού μνημονίου για την υλοποίηση του έργου μεταξύ των χωρών Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας. Μεταδίδει η Χρύσα Λιάγγου, απεσταλμένη του euro2day.gr στη Σόφια.

Νέα σελίδα στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
της απεσταλμένης μας στη Σόφια, Χρύσας Λιάγγου

Μία νέα σελίδα στην ιστορία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ανοίγει από σήμερα με την υπογραφή πολιτικού μνημονίου για την υλοποίηση του έργου μεταξύ των χωρών Ελλάδας, Ρωσίας και Βουλγαρίας.

Στις 13:45 ώρα Ελλάδος, στη Σόφια ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας από πλευράς της Ελλάδας, ο υπουργός Περιφερικής Ανάπτυξης Bίκτωρ Τσερόφσκι από πλευράς Βουλγαρίας και ο υπουργός Ενέργειας Βίκτωρ Χριστένγκο από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών για την προώθηση του έργου, κλείνοντας μία εκκρεμότητα 13 ετών και δίνοντας το πράσινο φως στις εταιρίες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Και οι τρεις υπουργοί με δηλώσεις τους μετά το πέρας της υπογραφής μετέφεραν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεών τους για τη στήριξη του έργου, αναγνώρισαν την ανταγωνιστικότητά του ως εναλλακτικό δρόμο μεταφοράς των πετρελαίων της Κασπίας στις διεθνείς αγορές, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά των στενών του Βοσπόρου.

Θα πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη αναφορά του κ. Χριστένγκο για το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών ρωσικών εταιριών στο project, αλλά και η διάσταση που έδωσε τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα project της διεθνούς πετρελαϊκής αγοράς.

”Πρόκειται για την αρχή και όχι για το τέλος της υπόθεσης που μας απασχόλησε επί 13 χρόνια”, τόνισε ο κ. Χριστένγκο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δυναμικότερης συνεργασίας και κινητικότητα μεταξύ των τριών χωρών, αλλά και των εταιριών για την υλοποίηση του έργου.

Αντιστοίχως ο κ. Τσερόφσκι υπογράμμισε τη στήριξη της βουλγαρικής κυβέρνησης, έκανε ωστόσο, και αναφορά και στον εναλλακτικό αγωγό Μπουργκάς – Αυλώνα, τον οποίο όπως δήλωσε στηρίζει επίσης, κρατώντας εύλογες αποστάσεις δύο μήνες περίπου πριν την εξαγωγή εθνικών εκλογών στη χώρα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας δήλωσε σε Συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε αμέσως μετά ικανοποιημένος από την υπογραφή του μνημονίου, χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία και υπογράμμισε τη μακρά διαδρομή και προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η υπογραφή του μνημονίου έγινε παρουσία εκπροσώπων των ελληνικών εταιριών που συμμετέχουν στο project (ομίλου Λάτση, Κοπελούζου και ΕΛΠΕ), καθώς και βουλγάρικων και ρωσικών πετρελαϊκών εταιριών, σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον της πετρελαϊκής βιομηχανίας για την υλοποίηση του έργου.

----- Δήλωση Καραμανλή

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, για την υπογραφή, στη Σόφια, του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, ως προς την κατασκευή του πετρελαιαγωγού ”Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη”, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Σήμερα, οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, υπέγραψαν, διά των αρμοδίων Υπουργών τους, την πολιτική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού ”Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη”.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, με την οποία τερματίζεται μια εκκρεμότητα δεκατριών ετών και τίθενται οι βάσεις για την κατασκευή ενός έργου με μεγάλη οικονομική και ενεργειακή σημασία, όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον, με το έργο αυτό, ενισχύονται ακόμη περισσότερο οι δεσμοί που ενώνουν τους λαούς των τριών χωρών και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω συνεργασία τους σε πολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και πολιτισμικό επίπεδο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v