Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Ο J. Cooper και η στρατηγική Hit & Run

Πώς έβγαζε το ψωμί του ο θρύλος της Wall, Jeff Cooper κατά τη διάρκεια της έξαρσης των dotcoms. Το day trading και πώς λειτουργεί η επιτυχημένη στρατηγική του. Οι βασικοί κανόνες, τα φίλτρα και τα stop loss.

  • του Ralf Kraemer*
Αγορές: Ο J. Cooper και η στρατηγική Hit & Run
Το άρθρο δημοσιεύεται στην τελευταία ελληνική έκδοση του Traders' Magazine, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στο site του περιοδικού www.traders-mag.gr.

Ο Jeff Cooper υπήρξε είδωλο επενδυτή, με ημερήσιο ορίζοντα συναλλαγών της νέας οικονομίας και κατά τη διάρκεια της έξαρσης του dotcom. Στην αλλαγή της χιλιετίας έγινε πρότυπο ρόλου για μια ολόκληρη γενιά επενδυτών με ημερήσιο ορίζοντα συναλλαγών. Έγινε γνωστός με το βιβλίο του «Στρατηγικές Hit and Run», όπου παρουσίασε μια σειρά αποτελεσματικές στρατηγικές για την εκτέλεση βραχυπρόθεσμων συναλλαγών. Στο παρόν άρθρο θα μάθετε πώς δημιουργήθηκε αυτός ο μύθος των επενδύσεων και πώς λειτουργεί η επιτυχής στρατηγική του.


Η ανάπτυξη της στρατηγικής Hit and Run

Αφού διάβασε το βιβλίο «Οι μυστικές μέθοδοι εκτέλεσης συναλλαγών του Gann», ο Jeff Cooper εξέτασε τους κύκλους των αγορών. Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους του W. D. Gann, υπολόγισε την αστρονομική ισημερία στο υψηλό των αγορών για τις 13 Ιουλίου 1990. Άρχισε να ανοίγει θέσεις πώλησης (short) της μετοχής Compaq, αλλά οι τιμές αυξήθηκαν.

Ο Cooper διέθετε μεγάλο αριθμό μετοχών σε θέσεις πώλησης και προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία έπρεπε να τις καλύψει σύντομα. Από τις 13 Ιουλίου οι τιμές άρχισαν να πέφτουν δραματικά, περίπου 15% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, και ο Cooper αποκόμισε τεράστια κέρδη. Αυτή η εμπειρία τον ενθάρρυνε να αλλάξει το στιλ των συναλλαγών του σε μεγάλο βαθμό. Ανέπτυξε στρατηγικές που τον καθιστούσαν ανεξάρτητο από την ανάπτυξη των αγορών.

Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι βασικοί κανόνες που είναι το αποτέλεσμα της 15ετούς μαθητείας του στις αγορές:


1. Περιορίστε τις απώλειές σας

Κάθε μεγάλη απώλεια ξεκίνησε ως μικρή. Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική εξόδου για κάθε θέση. Το ποσό της ενδεχόμενης απώλειας πρέπει να υπολογίζεται πριν από το άνοιγμα της θέσης. Ο αριθμός των θέσεων πρέπει να είναι διαχειρίσιμος.


2. Ακολουθήστε την τάση

Ο Jeff Cooper εκτελεί συναλλαγές κυρίως στην κατεύθυνση μιας ισχυρής τάσης. Για να καθορίσει την τάση, χρησιμοποιεί τον δείκτη ADX και τους κινητούς μέσους όρους. Ο δείκτης που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τη στρατηγική.


3. Διαπραγματευτείτε οικείες μετοχές

Ως εκτελεστής συναλλαγών, δεν έχετε τον χρόνο να περιμένετε τους επενδυτές να ανακαλύψουν μια μετοχή. Πρέπει να διαπραγματεύεστε μετοχές που είναι γνωστές και αγοράζονται από θεσμικούς επενδυτές για την εξασφάλιση βραχυπρόθεσμων κερδών.


4. Η συνολική κατεύθυνση της αγοράς είναι δευτερεύουσα

Το να φιλοσοφείτε γύρω από τις αγορές μπορεί να είναι ενδιαφέρον, αλλά τις περισσότερες φορές είναι περιττό. Δεν μπορείτε να προβλέψετε την κατεύθυνση της χρηματαγοράς. Οι στρατηγικές του Jeff Cooper είναι βασισμένες σε βραχυπρόθεσμους παράγοντες.


5. Μην προσθέτετε σε μια θέση με απώλειες

Το μεγαλύτερο λάθος στις εκτελέσεις συναλλαγών είναι η αύξηση μιας θέσης που ήδη παρουσιάζει απώλειες. Αιτιολογείται συχνά από τη μείωση της τιμής εισόδου. Αλλά μια μετοχή που έχει ήδη πέσει κατά 10% μπορεί να πέσει και κατά 20% ή περισσότερο. Ο Jeff Cooper το καθιστά σαφές: «Εάν μια θέση κινείται εναντίον σας, κλείστε την!».


Η στρατηγική εκτέλεσης συναλλαγών 1-2-3-4

Άλλη μία μεγάλη πρόκληση για έναν επενδυτή είναι να βρει την κατάλληλη στιγμή για την είσοδό του. Συχνά, μια μετοχή παρουσιάζει ισχυρή μετακίνηση προς μια κατεύθυνση, αλλά δεν προσφέρεται ευκαιρία για αγορά. Ο Cooper ανέπτυξε τη στρατηγική 1-2-3-4 για να βρίσκει μια είσοδο μετά από σταθεροποίηση τριών ημερών. Ισχύουν οι ακόλουθοι κανόνες:

• Συνθήκες για άνοιγμα θέσης αγοράς

Η αγορά πρέπει να παρουσιάζει σταθεροποίηση για τρεις διαδοχικές ημέρες. Πρέπει να διαμορφωθούν τρία χαμηλότερα χαμηλά και τρία χαμηλότερα υψηλά. Επίσης, θεωρείται κατάλληλος και ο συνδυασμός δύο χαμηλότερων χαμηλών, δύο χαμηλότερων υψηλών και μιας ενδιάμεσης ημέρας.

• Τα φίλτρα

Ο ADX χρησιμοποιείται ως φίλτρο για τον καθορισμό μιας τάσης. Ο ADX (14) πρέπει να έχει μια τιμή μεγαλύτερη από 30. Επιπλέον, η τιμή του +DMI με την παράμετρο 14 πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την τιμή του -DMI.

• Οι είσοδοι

Αγοράζετε κατά την τέταρτη ημέρα, σε περίπτωση όπου η τιμή ανέβει πάνω από το υψηλό της τρίτης ημέρας. Επειδή γνωρίζετε τις συνθήκες της τρίτης ημέρας, η είσοδος εκτελείται με μια εντολή stop.

• Τα stop

Το αρχικό stop τοποθετείται κάτω από το χαμηλό της τρίτης ημέρας. Εάν η θέση αποφέρει κέρδος, το stop μετακινείται.

• Οι έξοδοι

Δεν υπάρχει καθορισμένη έξοδος. Σε μια κατοπινή συνέντευξή του, ο Cooper δήλωσε ότι χρησιμοποιεί τον ορισμό 9-square for target του Gann.

• Συνθήκες για άνοιγμα θέσης πώλησης

Αυτή η στρατηγική μπορεί επίσης να εκτελεστεί στην πλευρά του ανοίγματος θέσης πώλησης. Οι προϋποθέσεις ισχύουν αντίστροφα. Ο Cooper συνιστά την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής αποκλειστικά στο ημερήσιο διάγραμμα.

Μετά το «Στρατηγικές Hit and Run», ο Jeff Cooper εξέδωσε άλλα δύο βιβλία, και μεταξύ των ετών 1999 και 2006 υπήρξε συνιδρυτής του οικονομικού ιστοτόπου «The Street». Στη στήλη του σχολίαζε την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς και συμβούλευε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε ένα φόρουμ. Ο Jeff Cooper συμβουλεύει ακόμη τους ενεργούς επενδυτές και εκτελεί συναλλαγές από το σπίτι του στο Malibu της Καλιφόρνιας, όπου ζει με τη σύζυγο και την κόρη του.


Δ1) Άνοιγμα θέσης αγοράς στον S&P 500

Το διάγραμμα 1 παρουσιάζει ένα άνοιγμα θέσης αγοράς στο ημερήσιο του S&P 500. Τα candle 1, 2 και 3 διαμορφώνουν χαμηλότερα χαμηλά και χαμηλότερα υψηλά. Ο ADX (πράσινο χρώμα) σημειώνεται πάνω από 30 και ο +DMI (κυανό χρώμα) είναι υψηλότερος από τον -DMI (μαύρο χρώμα). Πραγματοποιούμε είσοδο στο υψηλό του candle 3 στις 26 Μαρτίου 2012, στις 1.399 μονάδες. Το stop τοποθετείται στις 1.386 μονάδες, στο χαμηλό του candle 3. Η θέση κλείνει στο άνοιγμα της έκτης ημέρας, στις 1.418 μονάδες.


Πηγή: www.tradesignalonline.com

Δ2) Καμπύλη της μετοχής του συστήματος εκτέλεσης συναλλαγών «3 Bar Setup»
Το διάγραμμα 2 παρουσιάζει την ισχυρή καμπύλη της μετοχής του συστήματος «3 Bar Setup». Βλέπετε τα αποτελέσματα ενός ωριαίου διαγράμματος από το 2007 έως το 2012. Προσέξτε, παρακαλώ, το χαμηλό μέγεθος απωλειών.


Πηγή:www.tradesignalonline.com


* Ο Ralf Kraemer ολοκλήρωσε πανεπιστημιακές σπουδές στον τομέα των αθλητικών επιστημών και είναι αδειοδοτημένος επενδυτής επί χρηματαγορών. Ως επενδυτής πλήρους απασχόλησης, συναλλάσσεται από τον προσωπικό του λογαριασμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v